Indicele PMI din zona euro, realizat pe baza datelor unui sondaj din rândul managerilor de achiziții, a înregistrat o nouă scădere în iunie, determinându-i pe specialiști să avertizeze, din nou, cu privire la instalarea fenomenului de stagflație – caracterizat de o creștere accelerată a prețurilor, dar de o încetinire a activității economice sau chiar o intrare în recesiune.
”Indicii PMI din zona euro din iunie au arătat o încetinire suplimentară în sectorul serviciilor, în timp ce activitatea din sectorul de producție pare acum să scadă definitiv. În condițiile în care indicii prețurilor rămân extrem de mari, zona euro pare să fi intrat într-o perioadă de stagflație”, notează Jack Allen-Reynolds, economist senior la capital Economics.
Indicele PMI compozit (care reflectă atât activitatea industrială cât și cea din sectorul serviciilor) a scăzut de la 54,8 de puncte în mai la 51,9 puncte în iunie, mult sub așteptările din piață. Deși media pe trimestrul al doilea s-a menținut totuși peste 54 de puncte, activitatea economică dă semne de încetinire la începutul trimestrului al treilea, avertizează specialiștii.
Indicele aferent sectorului manufacturier a scăzut de la 51,3 puncte la 49,3 puncte, coborând sub pragul care separă contracția de creșterea economică pentru prima dată din iunie 2020.
”Producția ar fi scăzut și mai mult dacă firmele nu ar fi ocupat de comenzile neonorate din trecut, având în vedere că indicele aferent comenzilor noi a scăzut la 44,7 de puncte”, subliniază intrat într-o perioadă de stagflație”, notează Jack Allen-Reynolds în raportul său.
Primele semne ale impactului inflației asupra puterii de cumpărare
Indicele PMI aferent serviciilor a scăzut la cel mai redus nivel al ultimelor cinci luni, comunicatul de presă al IHS Markit indicând sectorul imobiliar și sectoarele orientate către consumatori drept principalele cauze ale declinului.
”Prin urmare, lovitura asupra puterii de cumpărare a gospodăriilor generată de inflație ar putea începe să compenseze câștigurile rezultate din redeschiderea anumitor sectoare, cum ar fi turismul”, punctează specialistul capital Economics.
O concluzie similară au tras și specialiștii băncii olandeze ING.
”Serviciile orientate către consum – care au beneficiat de redeschiderea de după valul Omicron – au înregistrat o încetinire semnificativă a creșterii. Întrebarea este dacă luna iunie marchează sfârșitul efectului sau dacă turismul de vară îi va da un nou impuls final înainte ca creșterea negativă a salariilor reale și încrederea slabă a consumatorilor să preia controlul și să provoace o încetinire suplimentară”, notează Bert Colijn, senior economist ING, într-o notă transmisă investitorilor.
Indicii PMI au evidențiat totodată presiunile inflaționiste ridicate cu care se confruntă zona euro.
Cu toate că indicele aferent prețurilor din industrie a scăzut ușor, cel aferent serviciilor a continuat să crească, ”adăugând noi dovezi că că recenta creștere a inflației se datorează nu numai creșterii costurilor energiei, ci și presiunilor în creștere ale prețurilor interne”, avertizează Jack Allen-Reynolds.