joi

18 aprilie, 2024

31 mai, 2022

Inflația din zona euro a urcat la 8,1% în mai, pe fondul volatilității pieței de energie (afectată de sancțiunile impuse Rusiei), a creșterii prețurilor la alimente și a creșterii inflației de bază pe măsură ce companiile au transferat prețurile ”de producător” mai mari către consumatori, reiese din analizele economiștilor străini, pe baza datelor semnal publicate marți de Eurostat.

Prețurile petrolului au crescut din nou pe parcursul lunii, iar sancțiunile anunțate ieri de UE se adaugă așteptărilor ca prețul țițeiului să rămână la un nivel ridicat, scriu economiștii băncii olandeze ING. ”Acest lucru întârzie scăderea inflației, mai ales acum că inflația alimentară și de bază sunt, de asemenea, în creștere”, punctează ei.

Prețurile alimentelor reprezintă o preocupare cheie la nivel global în acest moment și au, de asemenea, un impact din ce în ce mai mare asupra inflației totale din zona euro, mai avertizează ei.


”În mai, prețurile alimentelor, alcoolului și tutunului au crescut și mai mult, de la 6,3 la 7,5. Ne așteptăm la o altă creștere mare și în iunie, dar și ca lipsurile să continue”, scriu ei.

Principala preocupare este însă inflația de bază.

”Creșterea de la 3,5 la 3,8% arată că prețurile ridicate ale inputurilor sunt transferate către consumator într-un ritm rapid”, avertizează specialiștii băncii olandeze.

BCE va trebuie să acționeze hotărât

Date fiind cifrele de marți, economiștii se așteaptă ca acestea să-i convingă pe guvernatorii Băncii Centrale Europene (BCE) să adopta un ritm susținut de normalizare a dobânzilor.


”În condițiile în care inflația generală și cea de bază au crescut din nou peste așteptări, argumentul pentru ieșirea promptă din zona ratelor dobânzilor negative este acum de necontestat. Pare mai mult decât sigur că BCE va confirma săptămâna viitoare majorarea dobânzilor în iulie și bănuim că nu va exclude o creștere de 50 de puncte de bază”, scriu specialiștii capital Economics.

Ieri, economistul șef al BCE, Phillip Lane, a dat de înțeles că o creștere de 50 de puncte de bază a dobânzilor în iulie ar fi improbabilă, conducerea BCE preferând două majorări de câte 25 de puncte de bază, în iulie și în septembrie.

”Deși ni se pare o afacere încheiată (decizia de a majora dobânzile cu doar 25 de puncte de bază, n.r.), această surpriză a evoluției inflației de bază și sancțiunile energetice decise de UE îi vor determina pe câțiva membri ai conducerii BCE să pună piciorul în prag și să ceară un ritm mai rapid de decolare”, au scris și economiștii ING.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: