15 august, 2023

Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov a fost extrădat din Italia și a ajuns luni în România, unde urmează să execute o condamnare la șase ani de închisoare, pentru fapte de corupție. Procurorul-şef al DNA, Marius Voineag, a transmis ulterior că această extrădare din Italia, țartă unde s-au refugiat mai mulți foști demnitari acuzați în țară, este un prim semnal puternic pentru toţi cei tentaţi să se sustragă de la executarea pedepselor dispuse de instanţele române.

Vâlcov este primul fugar extrădat din Peninsulă dintr-o lista lungă de personaje importante condamnate definitiv de instanțele din România și acest moment ar putea semnala o schimbare de atitudine a autorităților italiene, care până acum au refuzat toate solicitările de extrădare venite de la București în cazuri cu foști demnitari sau oameni de afaceri puternici.

Printre cei în cazul cărora instanțele italiene au refuzat extrădarea se numără fosta șefă a DIICOT Alina Bica, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, omul de afaceri Dragoș Săvulescu și Mario Iorgulescu, fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal.

Condamnat definitiv în așa-numitul Dosar al tablourilor


Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în mai 2015, în Dosarul tablourilor, numit astfel pentru că, în momentul în care procurorii au făcut percheziții au găsit 172 de tablouri, unele dintre aceste ascunse în pereții casei.

Prima decizie a instanței a fost pronunțată în februarie 2018, când Darius Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare, sentință modificată anul acesta în șase ani de închisoare.

Fostul ministru de Finanțe a fost acuzat în acest dosar că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane de lei.

Banii au fost pretinşi pentru ca denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de contracte pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina şi pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi lucrări la izolarea termică a unor blocuri.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: