joi

18 iulie, 2024

22 septembrie, 2023

Alte ordonanţe de urgenţă urmează să apară pe parcursul următoarelor zile, a declarat, vineri, Daniel Anghel, Partener, coordonator servicii fiscale şi juridice PwC România, făcând referire la recentul proiect de lege privind unele măsuri fiscal bugetare.

Incertitudinea persistă în ciuda faptului că pachetul de măsuri a fost publicat de Ministerul de Finanțe. Acesta urmează să fie în continuare modificat, chiar Marcel Boloș anunțând în conferința de presă de după ședința de guvern de miercuri o modificare față de materialul discutat cu câteva ore înainte: investițiile vor fi exceptate de la plata impozitului de 1% pe cifra de afaceri.

Anghel: ”Urmează să mai avem surprize”

„Răspunsul la această întrebare retorică (dacă suntem pregătiţi pentru modificările fiscale – n.r.) vi-l pot spune eu foarte uşor. Nu, n-avem cum, e imposibil să fim pregătiţi la ceea ce s-a întâmplat şi ce urmează să se întâmple.

Din cunoştinţele noastre, urmează să mai avem şi alte surprize sau ordonanţe de urgenţă care vor mai surveni pe parcursul următoarelor zile. De altfel, toată lumea când au început discuţiile în această vară, se aştepta la acelaşi gen de lucruri: să modificăm, dar să nu schimbăm nimic. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa şi am văzut care au fost evenimentele din această săptămână şi ceea ce s-a publicat deja”, a spus Daniel Anghel, la conferinţa „Get ready for the fiscal new wave”, organizată de PwC România, potrivit Agerpres.

”Crește tensiunea în mediul de afaceri”

El a afirmat că recentele modificări fiscale „ridică foarte multe semne de îngrijorare”, iar în ultimele două luni tensiunea a crescut în mediul de afaceri.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

(Citește și: ”Document oficial / Măsurile fiscal bugetare asumate de guvernul PSD – PNL. Noile taxe – de la microîntreprinderi la bănci”)

Proiectul a fost discutat în primă lectură în ședința de guvern de miercuri.


Actul normativ introduce, începând de anul viitor, un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice. Printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: