marți

16 iulie, 2024

29 mai, 2024

Falimentul Șantierului Naval Damen Mangalia a fost cerut de compania mamă Damen Shipyards Olanda, care deține 49% din acțiuni, potrivit informațiilor afișate pe site-ul instanțelor.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanța la data de 28 mai a.c., creditor fiind Damen holding B.V. cu domiciliul ales la REFF & Asociații SPRL, iar debitor Damen Shipyards Mangalia SA.

Datorie de 160 milioane euro

 „Este vorba de o sumă de aproximativ 160 de milioane de euro. Reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societății de la momentul preluării acțiunilor, din 2018, până în prezent”, a declarat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.


Acțiunea în justiție vine după ce olandezii au cerut deja la Curtea Internațională de arbitraj de la Viena rezilierea acordului de asociere din 2018 prin care statul român devenea acționar majoritar al companiei Damen Shipyards Mangalia SA, cu 51% din acțiuni.

Damen a cerut rezilierea acordului de asociere cu statul român

Grupul Damen a anunțat anul trecut că se retrage din acordul încheiat cu statul român, dar că va păstra șantierul naval de la Galați. În luna martie 2024 Damen a chemat partea română în fața Curții Internaționale de arbitraj de la Viena cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Șantierul naval Damen Shipyards Mangalia este deținut în parteneriat de către statul român, prin compania Șantierul Naval 2 Mai din subordinea Ministerului Economiei (51%), și compania olandeză Damen holding (49%).  La rândul său Șantierul Naval 2 Mai SA este deținut de statul român, prin ministerul Economiei (93,8878%).

Damen a pierdut controlul operațional la șantierul naval Mangalia

În 2018, Damen deținea 51% din compania care operează Șantierul Mangalia, dar a decis să investească în Mangalia și a transferat părții române 2% din acțiuni, permițând statului român să devină acționar majoritar în această companie, în schimbul primirii și păstrării controlului operațional și managerial al șantierului naval.


Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen susține că a furnizat finanțare, know-how, resurse specializate, precum și clienți și contracte în vederea transformării șantierului din Mangalia într-unul „competitiv pe piața europeană”. Acest lucru a fost posibil ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 73/2018, care a modificat OUG 109/2011, pentru guvernanța corporativă a companiilor de stat.

Ulterior, printr-o altă modificare la această lege adoptată în 2023 în Parlament (Legea nr. 187/2023), companiile aflate în situația Damen Shipyards Mangalia, cu acționar majoritar de stat, dar cu control operațional privat, nu mai erau exceptate de la regulile ordonanței privind guvernanța corporativă a companiilor de stat. Astfel, compania privată care era acționar minoritar dar deținea controlul operațional privat pierdea acest control.

Damen Shipyards cere despăgubiri pentru pierderile suferite în Rusia

În toamna anului trecut, Damen Shipyards Group NV a dat în judecată Guvernul olandez pentru pierderile cauzate de sancțiunile impuse Rusiei.

Damen Shipyards Group NV vrea să obţină despăgubiri pentru că „suferă pagube” de pe urma sancţiunilor, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei Rick van de Weg.

Înainte de sancţiuni, Damen a semnat contracte cu cumpărători de nave din Rusia şi după invadarea Ucrainei Guvernul de la Haga a decis că acest gen de contracte nu mai pot fi onorate de companiile din Ţările de Jos. Guvernul nu a oferit Damen despăgubiri pentru pagube„, a informat Rick van de Weg, purtătorul de cuvânt al companiei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: