fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția industrială – în revenire, dar la -28% față de aceeași lună a anului precedent

Potrivit datelor publicate de INS, producția industrială și-a mai revenit în luna mai față de luna precedentă (+22,2% în serie brută dar numai +15,1% ajustat… Mai mult

14.07.2020

Chestiunea

Rata dobânzii pe termen lung a scăzut sub 4%. Totuși, s-ar impune o schimbare curajoasă de viziune economică

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut cu aproape un punct procentual în doar două luni, potrivit datelor publicate de Eurostat. După ce… Mai mult

13.07.2020

Chestiunea

Trista poveste a diplomației economice românești: doar o treime din posturi ocupate, dublă comandă, rupere de economie, sinecuriști

În timp ce statele din jur creionează politici de promovare a exporturilor și de atragere de investiții străine și își extind rețeaua de promovare externă,… Mai mult

12.07.2020

La obiect

Mai 2020 – exporturile, la 60% din cele de anul trecut, acoperirea importurilor se duce spre nivelul din 2009

Exporturile au scăzut în luna mai 2020 cu circa 40% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au diminuat cu 35%, potrivit datelor… Mai mult

12.07.2020

Strategia UE pentru Inteligența Artificială – principalele direcții de acțiune

de Iulian Soare , 23.2.2020

Bruxelles a prezentat  așteptata Strategie privind Inteligența Artificală (AI), ce ar urma să-i permită preluarea supremației în domeniu de la SUA și China.

Scopul este de a crea o piaţă unică europeană a datelor şi de a garanta, pe de altă parte, că tehnologiile AI ţin cont de îngrijorările privind confidenţialitatea şi chestiunile etice.

Atuul și punctul focal al acestei strategii este reprezentat de datele industriale. UE a pierdut bătălia pentru datele personale, în favoarea SUA, dar “avem tot ce ne trebuie pentru a câştiga bătălia datelor industriale”, aflate în centrul Inteligenţei Artificiale, a declarat comisarul pentru Piață Internă și Domeniul Digital, Thierry Breton.

Comisarul francez, fost CEO al companiei high-tech Atos, se află în spatele unuia dintre cele trei pachete ce compun Strategia. El s-a oferit singur să schițeze un astfel de document imediat după preluarea mandatului de comisar, pentru că, după cum a explicat și miercuri: “Nu putem vorbi despre inteligență artificială fără să vorbim despre date”.

El este autorul strategiei ce se concentrează pe modul în care UE va utiliza mai bine datele, astfel încât să sprijine inovația și spiritul antreprenorial.

O Piață Unică a datelor

Jucătorii industriali vor trebui convinși să partajeze datele cu startup-uri, sectorul public sau alte entități  ce doresc să le utilizeze pentru a dezvolta noi aplicații.

Ambiția este de a face Europa locul ideal pentru date industriale de înaltă calitate, ce pot fi utilizate, de exemplu, pentru a crea instrumente AI.

Prima etapă presupune crearea cadrului pentru “spațiile europene comune de date”, concepute pentru a încuraja companiile să comunice date, a explicat un înalt oficial UE pentru Politico.eu

Strategia prevede crearea a nouă astfel de spații comune, pentru diferite sectoare, printre care sănătatea, agricultura sau energia.

Proiectul ar putea fi pus în aplicare încă din 2022, dacă totul se va derula conform planului.

Până atunci, este nevoie de introducerea regulilor pentru schimbul de date Business-to-Business și Business-to-Government (B2G). De asemenea, trebuie să li se ofere oamenilor un “drept de portabilitate îmbunătățit”, pentru a-și muta datele de la o companie la alta.

“Majoritatea datelor pe care le colectăm azi nu sunt utilizate nici măcar o singură dată, iar acest lucru nu este deloc sustenabil”, a declarat președinta Comisiei, von der Leyen.

În interiorul acestor stocuri uriașe de date industriale ale UE se află o cantitate enormă de idei prețioase, potențial inovativ, potențial neexploatat pe care trebuie să îl eliberăm, a adăugat președinta Comisiei.

Reglementarea accesului la date

“Toată lumea poate accesa piața europeană, atât timp cât acceptă și respectă regulile noastre”, precizează documentul.

“Dată fiind complexitatea sistemelor AI și riscurile semnificative pe care le pot prezenta acestea în anumite contexte, este esențial să consolidăm încrederea utilizatorilor. Trebuie să existe norme clare care să abordeze problema sistemelor AI cu grad ridicat de risc, fără însă a le împovăra excesiv pe cele cu risc mai scăzut. Vor continua să se aplice normele stricte ale UE în materie de protecție a consumatorilor, de combatere a practicilor comerciale neloiale și de asigurare a protecției datelor cu caracter personal și a vieții private”, menționează Comisia.

Pentru protejarea drepturilor persoanelor vor fi probabil necesare modificări ale Regulamentului General de Protecție a Datelor (GDPR).

Articolul 20, de exemplu, referitor la dreptul la portabilitate, trebuie modificat pentru a oferi persoanelor “un control mai mare asupra celor care pot accesa și utiliza” datele generate de tehnologii.

Pentru domeniile cu risc ridicat va fi impusă testarea

În domeniile de mare risc, precum sănătatea (operații chirurgicale asistate de AI, de exemplu), poliția sau transporturile (mașinile autonome), sistemele AI vor trebui să fie transparente, trasabile și să garanteze un control uman, a subliniat președinta executivului european, Ursula von der Leyen.

Autoritățile vor trebui să fie în măsură să testeze și să certifice datele utilizate de algoritmi, așa cum fac deja verificări în domeniile cosmeticilor, mașinilor sau jucăriilor.

Este nevoie de asigurări că sistemele de mare risc funcționează corect și garantează respectarea drepturilor fundamentale, că nu discriminează, de exemplu, așa cum s-ar putea întâmpla în cazul recrutării de personal.

În ce privește aplicațiile IA cu risc scăzut, Comisia are în vedere un sistem de etichetare neobligatoriu.

Tehnologia de recunoaștere facială la distanță nu va fi interzisă la nivel UE

Contrar unei propuneri ce figura într-un draft al Strategiei, tehnologia de recunoaștere facială nu va fi interzisă pe timp de cinci ani. Nu a existat niciodată o intenție serioasă în acest sens, scrie Politico.

Documentul final solicită “cerințe specifice” pentru “sistemele biometrice de identificare la distanță” – sintagma folosită pentru a descrie tehnologia ce analizează informații despre corpul unei persoane (trăsături faciale, voce etc.) pentru a le compara cu datele din bazele folosite pentru identificarea în timp real a persoanelor din spații publice supravegheate.

Comisia dorește, în schimb, să lanseze o dezbatere despre eventualele circumstanțe ce ar putea să justifice folosirea acestor tehnologii, ca de exemplu securitatea pe stadioanele de fotbal.

Pachetul va fi dezbătut cu partenerii sociali – companii, sindicate, societate civilă, guverne – până la 19 mai.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.2.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Polonia a amendat Gazprom cu 48 milioane euro

Razvan Diaconu

Autoritatea de concurență din Polonia a amendat Gazprom cu 213 milioane de zloți (48,2 milioane euro). Motivul: gigantul rus din domeniul energiei nu a cooperat… Mai mult

Stiri

Protest în fața Guvernului – Elevii cer autorităților să decidă rapid soluția pentru începerea anului școlar

Vladimir Ionescu

Mai multe asociații județene ale elevilor demonstrează luni în fața Palatului Victoria și cer Guvernului să decidă și să comunice cât mai curând formula în… Mai mult

Stiri

Grupul BRD – profit de 415 mil. lei pe Semestrul 1 din 2020, în scădere cu 47%

Adrian N Ionescu

Grupul BRD (BRD) a obţinut un profit net de 414,6 milioane lei în primul semestru din 2020, faţă de 786,9 milioane lei în perioada similară… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a acceptat fuziunea Alstom cu divizia feroviară a Bombardier

Iulian Soare

Comisia Europeană a aprobat planurile de fuziune a producătorului francez de trenuri Alstom cu divizia feroviară a canadienilor de la Bombardier, impunând o serie de… Mai mult

Stiri

Samsung Electronics închide ultima fabrică de computere din China

Iulian Soare

Gigantul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat că va opri activitatea ultimei sale fabrici de computere din China, cel mai recent producător care transferă producţia din… Mai mult

Digital

Estonia – vize digitale pentru nomazii digitali din statele non-UE

Iulian Soare

Estonia a anunțat că acceptă cereri pentru vize digitale pentru așa-numiții nomazi digitali, începând cu 1 august, și speră să atragă anual, potrivit estimărilor făcute… Mai mult

Europa

Bulgaria, excedent bugetar de 1,5% din PIB la 7 luni, în ciuda pandemiei

Adrian N Ionescu

Bulgaria se aşteaptă la un excedent fiscal de 1,5% din PIB în primele şapte luni din acest an, în ciuda efectelor pandemiei coronavirus. Surplursul este… Mai mult