11 iulie, 2012

Curtea Constituţională germană va analiza obiecţiile aduse noului Mecanism European de Stabilitate (ESM), fondul permanent de ajutorare al UE, solicitanţii sperând că vor putea bloca introducerea acestui mecanism, relatează BBC.

Parlamentarii nemţi au susţinut ESM în iunie, dar preşedintele Joachim Gauck vrea o decizie a instanţei, înainte de a promulga proiectul de lege.

Ministrul Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a avertizat judecătorii că întârzierea acestui verdict presupune riscuri economice. Mai multe grupuri doresc blocarea ESM şi a Tratatului Fiscal european. Curtea nu a luat, încă, decizia finală şi nici nu a spus care este data limită până la care urmează să se pronunţe.


“O întârziere importantă ar putea însemna mult mai multă incertitudine pe pieţele din zona euro”, le-a spus Schaeuble judecătorilor.

Judecătorul Andreas Vosskuhle a declarat că analiza Curţii ar putea dura mai mult decât o simplă audiere, ceea ce, potrivit unor surse citate de BBC, ar putea însemna o perioadă de până la trei luni.

 Participare de 27% la ESM

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul german a votat pentru participarea la fondul de întrajutorare european, în valoare de 500 de miliarde de dolari şi pentru adoptarea Tratatului în legislaţia germană. Noile măsuri sunt fundamentale pentru eforturile statelor din zona euro de a rezolva criza economică şi de a stabiliza moneda euro.


Germania va participa cu 27% dintre contribuţii la ESM, plătind circa 21,7 miliarde de euro în cash şi oferind garanţii care valorează alte 168,3 miliarde de euro, aşa că ratificarea de către Germania a acestui acord este esenţială.

ESM poate începe să funcţioneze imediat ce ţările membre reprezentând 90% din capitalul fondului au ratificat acordul. Şeful Bundesbank, Jens Weidmann, le-a spus judecătorilor că pieţele financiare au luat deja, parţial, în calcul, o întârziere a introducerii ESM. În Germania există atât de multe obiecţii la această lege, încât procesul are loc într-o sală de cinema, ca să încapă toţi avocaţii şi participanţii.

Partidul de stânga, Die Linke, susţine că tratatul fiscal, care face ca toate cheltuielile Germaniei să fie dependente de venituri, are o clauză care spune că nu ar trebui să fie niciodată revocat şi consideră că acest aspect este neconstituţional. De asemenea, se teme că tratatul va pune mai presus de orice  cererile UE privind programele sociale de austeritate.

Asociaţia germană a afacerilor de familie susţine, de asemenea, că noul fond ameninţă dreptul de proprietate al tuturor cetăţenilor germani, apărat prin constituţie, acordând Bruxelles-ului puterea de a le cheltui banii aşa cum crede de cuviinţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: