vineri

29 martie, 2024

2 august, 2012

Moneda naţională s-a depreciat după ce Curtea Constituţională a anunţat că amână până în 12 septembrie adoptarea deciziei privind referendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, iar cotaţiile au urcat peste 4,63 lei/euro, pe volume reduse, relatează Mediafax.

Cotaţiile au început treptat să urce după acest anunţ, iar în jurul orei 17:00, schimburile se realizau la 4,6290 – 4,6330 lei/euro.

„Volume transferate nu au crescut vizibil după decizia Curţii Constituţionale, însă în următoarele zile presiunea de depreciere va rămâne în piaţă”, a spus dealerul unei bănci.


Potrivit dealerilor, anunţul CC a coincis şi cu conferinţa de presă a Băncii Centrale Europeane (BCE), unde preşedintele, Mario Draghi, nu a reuşit să calmeze temerile investitorilor, care aşteptau noi măsuri de combatere a crizei datoriilor suverane. Valutele din regiune au început să piardă teren după declaraţiile lui Draghi.

Preşedintele BCE a semnalat, joi, la finalul unei şedinţe de politică monetară, că BCE îşi va uni forţele cu guvernele pentru a achiziţiona obligaţiuni suverane. Şeful BCE nu a dat detalii despre modul în care va funcţiona un astfel de program, afirmând că acestea vor fi stabilite în următoarele săptămâni.

În debutul sesiunii de joi, euro era cotat la 4,6120 – 4,6140 lei, cu circa un ban peste nivelul de miercuri seară, de 4,5900 – 4,6040 lei/euro.

În prima parte a zilei cursul a urcat treptat, iar la jumătatea zilei cursul fluctua uşor peste 4,61 lei/euro. În jurul orei 17:00, cursul a atins un maxim de 4,6330 lei/euro.


Referinţa pentru euro publicată joi de Banca Naţională a României (BNR) a urcat la 4,6097 lei/euro, revenind peste pragul de 4,6 unităţi, după doar trei zile în care a stat sub acest nivel.

În sesiunea precedentă cursul s-a plasat la 4,5885 lei/euro.

Pentru dolar rata de referinţă a urcat cu 2,43 bani, la 3,7528 lei/dolar, iar cursul pentru franc a crecut cu 1,45 bani, la 3,8355 lei/franc.

Nivelul maxim istoric pentru euro a fost atins pe piaţa interbancară săptămâna trecută, marţi, la 4,65 lei/euro, iar la nivelul referinţei recordul a fost de 4,6397 lei/euro. Cursul BNR de joi este la distanţă de trei bani faţă de nivelul record.

Moneda naţională s-a apreciat puternic luni, după ce primele date de la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu au arătat că nu se va îndeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai mulţi jucători străini au ales să-şi închidă din poziţii, însă dealerii nu au exclus şi o prezenţă discretă a BNR.

Ulterior, în şedinţele de marţi şi miercuri, cererea comercială de euro a întors cotaţiile pe creştere, potrivit dealerilor, pe volume reduse de transfer.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au urcat uşor, la 4,78 -5,25%, de la 4,76 – 5,25% miercuri. În acelaşi timp, randamentele cu scadenţa la o săptămână au crescut de la 4,81 – 5,29% la 4,83 – 5,31% pe an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: