joi

25 aprilie, 2024

cum te angajezi la parlamentul european

2 noiembrie, 2022

Dacă ești interesat de locurile de muncă disponibile în forul legislativ al Uniunii Europene, din acest articol vei afla informații utile despre cum te angajezi la Parlamentul European.

Locuri de muncă la Parlamentul European

1. Parlamentul European oferă diferite tipuri de contracte de muncă, în funcție de modul de selecție și de activitatea desfășurată de membrii personalului său: funcționari, agenți temporari, agenți contractuali și asistenți parlamentari acreditați.

Puteți găsi toate oportunitățile de carieră pe care le oferă în prezent Parlamentul European, precum și modalitățile în care puteți candida, accesând platforma APPLY4EP.


Direcția Generală Personal din PE a alcătuit un manual cu informații despre cum te angajezi la Parlamentul European. Manualul li se adresează tuturor celor care doresc să candideze la un concurs sau o procedură de selecție pentru un post în Parlamentul European.

2. Pe platforma Apply4EP puteți candida la toate locurile vacante la Parlamentul European sau puteți depune o candidatură spontană.

Pentru candidații externi, Apply4EP conține o listă a posturilor vacante publicată în cele 24
de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Cum te angajezi la Parlamentul European – crearea unui cont

3. Dacă doriți să participați la unul sau mai multe concursuri sau proceduri de selecție organizate de Parlamentul European, trebuie, în primul rând, să vă creați un cont personal. După ce l-ați creat, vă puteți folosi contul pentru a candida la procedurile de selecție care sunt sau vor fi deschise, sau la concursurile care vă interesează.


Pentru a crea un cont, trebuie să candidați pentru un post vacant, după ce ați citit anunțul de recrutare, dând clic pe butonul „Candidatură online”, care se află la sfârșitul anunțului de recrutare.

Puteți avea un singur cont Apply4EP. Dacă se dovedește că aveți două sau mai multe conturi, veți fi eliminat din procedura sau procedurile la care v-ați înscris (indiferent de faza în care se află).

Trebuie să indicați adresa de email, să creați o parolă sigură și să completați toate câmpurile marcate cu asterisc.

Trebuie să alegeți limba notificărilor: engleză, franceză sau germană. În aceeași limbă veți primi și invitațiile și rezultatele procedurii (procedurilor) de selecție sau ale concursului (concursurilor) la care candidați.

Dacă aveți mai mult de o cetățenie a UE trebuie să indicați doar una dintre ele, se arată în manualul referitor la cum te angajezi la Parlamentul European.

Când vă creați contul trebuie să vă asigurați că datele dumneavoastră de contact înregistrate (numărul de telefon, adresa de email și adresa domiciliului) sunt actualizate. Acest lucru este important deoarece ar putea fi nevoie ca recrutorii să vă contacteze prin telefon sau email.

Ce trebuie să faci înainte de a aplica pentru un post

4. Candidatura dumneavoastră va fi utilizată pentru a verifica dacă sunteți eligibil(ă) pentru a
participa la o procedură de selecție sau la un concurs. De aceea, înainte de a aplica la oricare
dintre procedurile de selecție sau concursuri, trebuie:

– să citiți cu atenție anunțul de recrutare/concurs și Ghidul candidaților, care este parte integrală din anunț;

– să luați cunoștință de criteriile din anunțul de recrutare/concurs privind educația, experiența profesională și competențele lingvistice cerute (puteți candida la posturi pentru care îndepliniți cel puțin aceste criterii);

– să vă pregătiți dinainte toate documentele justificative, pentru că trebuie să vă depuneți candidatura într-o singură sesiune și nu o puteți salva pentru mai târziu (dacă schimbați pagina, pierdeți toate informațiile și va trebui să o luați de la început);

– dacă discutăm despre cum te angajezi la Parlamentul European trebuie să subliniem că este important să evidențiați punctele importante din cariera dumneavoastră, relevante pentru natura atribuțiilor;

– să țineți seama de faptul că CV-ul dumneavoastră nu este considerat document justificativ, care vă dovedește experiența profesională sau educația;

– să vă asigurați că informațiile din candidatură sunt exacte și corecte.

Cum te angajezi la Parlamentul European – etapele unei candidaturi

5. Candidatura este împărțită în trei etape.

Prima etapă este cea a datelor dumneavoastră personale. Creați un cont sau conectați-vă la cont dacă deja aveți unul.

În a doua etapă trebuie să vă încărcați CV-ul.

Primul CV pe care-l încărcați este cel pe care platforma Apply4EP îl va folosi pentru toate candidaturile dumneavoastră. Dacă doriți să vă modificați CV-ul, trebuie să intrați în contul personal.

Candidații externi trebuie să dea, în această etapă, o serie de declarații.

Cum te angajezi la Parlamentul European – formularul de candidatură

A treia etapă este candidatura ca atare. Formularul de candidatură are 3 secțiuni principale: experiență profesională, educație și limbi.

Experiența profesională

– Completați câmpul „experiență profesională” cu experiența dumneavoastră profesională relevantă pentru procedura de selecție la care v-ați înscris.
– Introduceți mai întâi experiența cea mai recentă și precizați detaliile funcției deținute. Apoi procedați în ordine cronologică inversă (a doua cea mai recentă experiență profesională relevantă pentru post, apoi a treia cea mai recentă etc.).
– Puteți adăuga maximum 13 experiențe profesionale relevante.

Educație

– Trebuie să vă asigurați că includeți toate instituțiile de învățământ, precizând clar titlurile universitare (diplome, certificate) obținute.
– Titlurile universitare, indiferent dacă sunt obținute într-o instituție de învățământ dintr-o țară UE sau non-UE, trebuie recunoscute de autoritățile competente oficiale ale statelor membre ale UE.
– Puteți adăuga maximum 6 titluri universitare la candidatura dumneavoastră.

Este important să completați corect toate informațiile despre educația și experiența dumneavoastră profesională. Aceste informații vor fi folosite pentru a vă evalua eligibilitatea și a stabili dacă veți fi admis(ă) la procedura de selecție sau concursul la care v-ați depus candidatura.

Cum te angajezi la Parlamentul European – limbile cunoscute

Trebuie să indicați prima și a doua limbă.

Menționați apoi toate celelalte limbi pe care le cunoașteți. Pentru profilurile lingvistice, vi se poate cere să indicați și o a treia și o a patra limbă. În acest caz, trebuie să încărcați o declarație în care să precizați care este limba 3 și care este limba 4.

Documente justificative

– Trebuie să încărcați documentele justificative care să dovedească informațiile privind educația și experiența profesională pe care le-ați comunicat la depunerea candidaturii.
– CV-ul nu este considerat un document justificativ care vă dovedește experiența profesională sau educația urmată.
– Platforma Apply4EP vă permite să încărcați un document de maximum 3 Mo pentru fiecare experiență profesională și titlu universitar/diplomă/certificat.

Puteți candida la o procedură de selecție sau la un concurs doar o singură dată. Trebuie să vă asigurați că informațiile din candidatura dumneavoastră sunt complete și corecte deoarece, odată transmisă, candidatura nu mai poate fi modificată și nici nu i se mai pot adăuga documente.

cum te angajezi la parlamentul european
Foto: hpgruesen / pixabay.com

Cum te angajezi la Parlamentul European și ce posturi sunt disponibile

6. Personalul permanent al Parlamentului este alcătuit din „funcționari”, care sunt selectați prin concursuri organizate la unul din cele trei niveluri:

Nivelul AD (sau „Administrator”): Activități de elaborare de politici, de cercetare, analitice și de gestionare într-o gamă largă de domenii.

Nivelul AST (sau „Asistenți”): Activități administrative, tehnice și alte activități de sprijin într-o gamă largă de domenii.

Nivelul AST/SC (sau „Secretar/Angajat administrativ”): Activități administrative și de secretariat într-o gamă largă de domenii.

Competițiile sunt, în general, organizate în comun pentru toate instituțiile UE de către Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO).

Anunțurile de concurs se publică în mod regulat pe site-ul EPSO pe pagina „Proceduri în curs”. Aceeași pagină conține și informații orientative cu privire la oportunități viitoare care nu au fost încă publicate.

De asemenea, Parlamentul European publică ocazional proceduri specifice de selecție pentru posturile de funcționari publici direct pe platforma sa APPLY4EP.

Cum te angajezi la Parlamentul European – ce sunt agenții temporari

7. Agenții temporari pot fi recrutați pentru:

– a ocupa un post la Parlament clasificat drept temporar;
– a ocupa temporar un post de funcționar;
– a-l asista pe președintele Parlamentului, pe unul din cei 14 vicepreședinți sau pe unul din cei cinci chestori.
– Parlamentul European publică ocazional proceduri specifice de selecție pentru posturile de agenți temporari direct pe platforma sa APPLY4EP.

Posturile temporare se publică, de asemenea, pe site-ul EPSO.

Grupurile politice ale Parlamentului angajează și ele agenți temporari, care sunt selectați prin proceduri publicate pe site-ul fiecărui grup politic.

Cum te angajezi la Parlamentul European – ce sunt agenții contractuali

8. Agenții contractuali sunt recrutați pentru a înlocui funcționari și agenți temporari sau pentru a consolida anumite servicii, în general pentru o perioadă limitată.

Agenții contractuali pot fi angajați pentru a efectua o serie de sarcini diferite. Unii agenți contractuali sunt angajați pentru a sprijini schimbarea organizațională în timpul perioadelor de tranziție și pentru a oferi capacități suplimentare în domeniile specializate în care sunt necesare competențe suplimentare. Alți agenții contractuali pot fi angajați pentru a efectua o serie de sarcini manuale sau administrative.

Agenții contractuali pot fi angajați pentru a efectua sarcini în 4 domenii diferite:

– Administrative, de consiliere, lingvistic și sarcini tehnice echivalente.
– Sarcini de execuție, redactare, contabilitate și alte sarcini tehnice echivalente.
– Sarcini administrative, de secretariat sau de birou și alte sarcini echivalente.
– Sarcini manuale și de sprijin administrativ.

Referitor la cum te angajezi la Parlamentul European, trebuie să știți că Parlamentul European publică ocazional proceduri specifice de selecție pentru posturile de agenți contractuali direct pe platforma sa APPLY4EP.

În majoritatea cazurilor, Parlamentul recrutează agenți contractuali prin intermediul bazei de date de selecție a agenților contractuali EPSO (CAST), astfel încât primul pas este să vă creați un cont EPSO. Dacă profilul dumneavoastră profesional corespunde nevoilor specifice ale unui serviciu de recrutare, puteți fi invitat(ă) să susțineți testele de selecție și apoi să participați la un interviu.

Puteți găsi lista profilurilor CAST deschise pe site-ul EPSO.

Cum te angajezi la Parlamentul European – ce sunt asistenții parlamentari acreditați

9. Deputații în Parlamentul European își aleg asistenții parlamentari acreditați (sau „APA”). Pe lângă competențe, cunoștințe și expertiză, afinitățile politice pot fi și ele un factor de selecție. Administrația Parlamentului oferă cadrul contractual, dar nu este implicată în selecția APA.

Există 19 grade APA și două „grupe de funcții” (I și II):

– Asistenții parlamentari acreditați recrutați în grupa de funcții I efectuează în principal sarcini administrative și de secretariat (gradele 1-13);
– Asistenții parlamentari acreditați recrutați în grupa de funcții II efectuează în principal sarcini de redactare și de consiliere (gradele 7-19).

Asistenții parlamentari acreditați lucrează direct pentru deputații în Parlamentul European în birourile acestora de la Bruxelles și Strasbourg, sprijinindu-le activitatea parlamentară și politică și oferind sprijin administrativ.

Serviciile de resurse umane ale Parlamentului furnizează și gestionează contractele de muncă în conformitate cu condițiile aplicabile tuturor asistenților parlamentari.

Foto: hpgruesen / Leonardo1982 / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Cum te angajezi la Comisia Europeană. Ce test dai și cum ajungi la interviu

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: