Chestiunea

România vrea să joace în Europa energetică subminând investițiile strategice: De 4 ani, multe companii energetice de stat nu și-au făcut măcar jumătate din programul de dezvoltare anual

Marile companii energetice ale statului și-au propus an de an să-și accelereze investițiile, dar în realitate nu au reușit să-și respecte planurile niciodată din 2015… Mai mult

07.04.2019

La obiect

Inflaţia, afectată de preţurile producţiei industriale. Industria energetică la 12,6%

Discret dar persistent, s-a dezvoltat un fenomen care alimentează reaprinderea inflaţiei. Producţia industrială care a contribuit cu 23,7% la formarea PIB şi cu 1% din… Mai mult

07.04.2019

Europa

NATO la 70 de ani / 12 experți, o singură opinie: Cea mai mare provocare la adresa Alianței vine din Statele Unite

NATO împlinește joi, 4 aprilie, 70 de ani de existență, ocazie potrivită de sărbătoare și de introspecție. La intrarea în a opta sa decadă de… Mai mult

04.04.2019

Analiză

Aurul României – despre ce valoare (valori) vorbim

Senatul a aprobat zilele trecute repatrierea rezervei de aur a României – la capătul unei problematizări mediatice bazate aproape exclusiv pe inflamarea sentimentului național. Dincolo… Mai mult

04.04.2019

Cronicile

Cum se vor strădui Victor Ponta şi Crin Antonescu s-o susţină pe Albă ca Zăpada

de Cristian Grosu 9.1.2011

Prea mare vâlvă, prea multă ipocrizie în jurul alianţei PNL-PC. Prea multă mirare în ce priveşte exasperarea lui Victor Ponta că rămâne la marginea unei înţelegeri care ar fi putut articula o opoziţie care ştie pe ce lume trăieşte.

Să fim serioşi: de ce nu ne-am putea închipui un eşichier politic care, peste câţiva ani, să cuprindă doar trei partide ? PDL (înghiţind UNPR), PSD şi un PNL care să fi absorbit PC şi partea de UDMR care nu se simte populară ?

Ei bine : nu ne-am putea închipui aşa ceva pentru că problema actualei opoziţii este, de fapt, suma problemelor individuale ale fiecăruia dintre liderii acestor partide. Si PSD, şi PNL, şi PC au ratat momentul în care puteau deveni nu doar vizibili, ci şi utili. Utili nu pe scena unde nu cântă decât un singur om (Traian Băsescu), iar ceilalţi fac vocalize. Ci pentru propriul lor electorat. Din acest punct de vedere, toţi au ratat doi ani rarisimi. Anii în care incompetentul guvern Boc nu a avut alte soluţii de criză decât pe cele pe care FMI le-a impus cu metodele lui Traian Băsescu. Să-i luăm la rând, prin filtrul unor exemple mici, dar relevante – că în exemplele mari nu au, din pacate, nici o implicare.

Victor Ponta. În chiar ziua în care guvernul şi sindicatele anunţau că nu au căzut la înţelegere pe noul cod al muncii, aprigul lider al stângii româneşti făcea glumiţe pe blog despre Băsescu-Scaraoţchi şi drăcuşoara-Udrea, spre deliciul ziarelor de referinţă şi al televiziunilor din România.  Să mai spunem ce înseamnă Codul muncii pentru un partid de stânga ? Sigur că glumiţele fac audienţă. Lumea ascultă, se uită, se râde. Dar nu-l mai urmează pe Che Guevara atunci când acesta se pune în fruntea unei manifestaţii de bugetari aduşi la miting cu arcanul.

Ce nu poate înţelege un lider ca Victor Ponta este respiraţia pe termen lung a gesturilor politice fireşti, nespectaculoase, dar care adjudecă încrederea celor mereu ignoraţi dar care contează : alegătorii. N-am văzut o conferinţă de presă, în care liderul PSD, înconjurat de specialiştii partidului, să prezinte soluţiile stîngii pe acest cod, să dea sfoară în ţară la filiale să faca acelaşi lucru, şi să fie conducătorul dezbaterii – mai ales că, slavă Domnului, bunăvoinţa presei nu l-a ocolit nicio zi până acum. Dar o dezbatere concretă, pe puncte, la obiect (da, ştiu că e greu) – un semnal şi o soluţie,  nu una în care să auzim că Boc e un prost şi Băsescu e un dictator. De altfel, « poporul » va prefera mereu, din instinct, un prost şi un dictator care iau decizii, unor proşti care bat câmpii.

Ieşind din acest exemplu, mai trebuie observat că trucurile rudimentare pentru obţinerea puterii – în partid sau în Parlament – l-au ţinut pe Victor Ponta departe de un sistem de soluţii pentru guvernare, singurul mod de-a fi arătat ca poate fi un lider cu viziune şi că poate mărşălui la cursă lungă, în numele unor idei. Azi vedem că el a fost doar o soluţie de compromis până când taberele din PSD îşi trag sufletul şi că aşa va şi sfârşi. Va fi asasinat politic de către bodyguarzii săi politici.

Crin Antonescu. Exemplul său : stai la o bere cu cei pe care liderul PNL are impresia că-i reprezintă. Şi povestesc. Forfetarul de anul trecut, impozitul minim, creşterea TVA, debandada din codul fiscal, toate măsurile cu care Boc s-a năpustit asupra clasei de mijloc ca s-o buzunărească fără să-i pese că ieşirea din criză trebuie se bizuie tocmai pe ea. În două ore de discuţii sunt periate probleme concrete, sunt cântărite şi evaluate soluţii punctuale cât nu întâlneşti într-un program de guvernare. Iar Crin Antonescu – o umbră a celui care l-a pus în dificultate pe Băsescu în campania din 2009, la Cluj – zice că el e « dreapta » şi face glumiţe la televizor.

Nu l-am văzut, în doi ani de criză, amintind măcar de clasa de mijloc şi încercând, măcar la nivelul de discuţie şi concreteţe al alegătorilor săi, să formuleze, cu o armată de specialişti ai partidului în spate, o alternativă credibilă şi evaluabilă la măsurile guvernului Boc.  Pentru că electoratul PNL are nevoie să audă, de la liderul său, ceva mai mult decât că Boc e un bou sau că Băsescu e un dictator. Pentru Crin Antonescu să nu vină vremea în care oameni mai pricepuţi decât el îi vor face socoteala pe ce a câştigat şi pe câţi a pierdut prin această mişcare.

Si Crin Antonescu, ca şi Victor Ponta, se bizuie pe trucurile de imagine şi pe jocul primitiv al cifrelor şoptite pe holurile Casei Poporului : părăsirea şedinţelor pentru a le lăsa fără cvorum, puzderia de moţiuni de cenzură care pică înainte de-a fi depuse, sesizări fără viitor la CC, şi tot aşa. Cum să nu conducă Boc, nestingherit, ţara prin ordonanţe şi asumări de  răspundere ?

PNL face alianţă cu PC, iar Victor Ponta vrea şi el o colaborare pe termen lung. Ceea ce nu înţelege, însă, niciunul din liderii acestor partide este că, atâta vreme cât nu reuşesc să articuleze viziuni şi soluţii concrete la problemele guvernării, alianţa lor va rămâne o simplă coterie.

Şi un alt lucru pe care şefii opoziţiei îl ignoră : s-ar putea să vină ceasul în care nu vor mai putea miza pe votul negativ, pe uzura PDL şi a premierului.

Emil Boc nu mai există din punct de vedere politic – din el a rămas doar personificarea (nume, CNP, ADN, adresă, tot tacâmul) a nevoii PDL de-a rămâne la putere în anii de criză. Dar odată cu ieşirea din recesiune, s-ar putea ca Băsescu să scoată din joben un alt personaj. Dacă s-ar trezi, de pildă, peste noapte, cu Albă ca Zăpada, de exemplu, de care tot vorbeşte domnul Lăzăroiu – pe ce vot negative vor mai putea conta Ponta şi Antonescu? Cât de convingători vor mai putea fi pe ultima sută de metri a unei legislaturi în care au avut de partea lor şi criza şi media, dar n-au ştiut să le folosească pentru că au contat pe psihopolitica lor şi pe votul negativ al alegătorilor ?

Asta în eventualitatea că Albă ca Zăpada chiar există şi că n-o să păţim cu ea ca şi cu Moş Crăciun. Dar chiar şi asa : eu nu am avut impresia că, în ciuda majorităţii fragile şi volatile din Parlament, guvernul lui Boc s-a aflat vreo clipă în dificultate. Or tocmai asta e problema pe care nu o văd Antonescu şi Ponta.

Am lăsat la urmă un personaj de bază al acestor zile, tocmai pentru că în ceea ce-l priveşte, lucrurile stau puţin diferit. Dan Voiculescu. Dacă ne-am strădui să explicăm ce înseamnă cuvântul « politică » în accepţiunea PC, ne-am pierde în filosofie. Aşa că spunem doar atât : Dan Voiculescu este singurul lider din opoziţie care a ştiut mereu ce vrea. Iar la nivelul ăsta de-a face politică, de aia îi şi iese mereu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.1.2011

6 comentarii

 1. Theophyle
  9.1.2011, 10:56 am

  Salut Cristian 🙂

  O analiza foarte buna situatiunii politice, care merita citita si aprofundata de oricine doreste sa stie ce inseamna politica pe malurile Dambovitei. Problema mea este concluzia referitoare la potentele dlui Voiculescu.

  Voiculescu poate stie ce vrea, el nu va putea niciodata sa devina “maestru de ceremonii” national. Pentru el cel mai bine ar fi fost sa ramana unde a fost pana acuma, pe “background” trecerea lui in “foreground” il va duce spre un conflict pe care el (acum) nu-l poate castiga.

 2. Cristian Grosu
  9.1.2011, 11:06 am

  paradoxul este că PC, desi nu exista ca partid politic, in sensul clasic al cuvantului, nu poate fi ignorat ca entitate politica: vrem, nu vrem, el contează, fie şi prin numărul de voturi pe care Voiculescu le controleaza intr-un Parlament cu o majoritate volatila. “solutia imorala” face, de data asta, la dreapta, si ramâne de văzut dacă PNL va reusi să o digere sau va păţi ca PSD.

  cât despre concluzia mea în ce priveşte PC/Dan Voiculescu: ea nu este “luminoasă” – nici nu are cum să fie – nu despre lumină vorbesc eu mai la deal.

 3. Cine va castiga alegerile viitoare? – o introducere « Politeía
  9.1.2011, 11:51 am

  […] l-am citit in ultimele  zile despre situatia creata de noua alianta de sorginte GRIVCO, conclude Cristian Grosu (Curs de Guvernare) ca: Dacă ne-am strădui să explicăm ce înseamnă cuvântul « politică » în accepţiunea PC, […]

 4. Cristian Grosu
  9.1.2011, 11:57 am

  trăim ca să vedem 🙂

 5. Politica e o curvă! Cum le-a închis gura Crin “Porumbacu” Antonescu liberalilor pentru a accepta alianţa cu partidul lui Felix. Cum şi-a construit Daciana o casă, în 2010, fără să ştie Ponta. Cum a economisit Elena Băsescu 23.000 de
  11.1.2011, 11:34 am

  […] Cristian Grosu: Cum se vor strădui Victor Ponta şi Crin Antonescu s-o susţină pe Albă ca Zăpada […]

Lăsați un comentariu


Europa

Comediantul Zelenski, președinte al Ucrainei cu 73% dintre voturi – exit poll

Razvan Diaconu

Actorul Volodimir Zelenski a fost ales preşedinte al Ucrainei cu 73 la sută din voturi, conform primelor sondaje la ieşirea de la urne. Volodimir Zelenski,… Mai mult

Stiri

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vin în România pentru discuții despre modificarea legilor Justiţiei

Vladimir Ionescu

O delegaţie a Comisiei de la Venenţia vine în România săptămâna viitoare pentru a discuta cu reprezentanţii autorităţilor române din domeniul Justiţiei despre modificarea legilor… Mai mult

Stiri

8 explozii, 207 de morți – val de atentate în Sri Lanka, în duminca Paştelui Catolic

Vladimir Ionescu

UPDATE. Bilanț revizuit al atentatelor din Colombo: 207 de morți și peste 500 de răniți în urma valului de atacuri sinucigaşe şi cu bombă care… Mai mult

Stiri

PNL acuză: PSD a folosit la Iași patrimoniul CJ și angajați ai instituțiilor din subordine, finanțate din bani publici

Vladimir Ionescu

Liderul PNL Iaşi, Marius Bodea (foto), îi cere preşedintelui Consiliului Judeţean, Maricel Popa, preşedinte al PSD Iaşi, să explice de ce a folosit patrimoniul Consiliului… Mai mult

Stiri

Eugen Teodorovici: Vom iniția negocieri cu statele UE pentru măsuri de revenire a celor plecați la muncă în străinătate

Razvan Diaconu

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spune că lipsa forţei de muncă este o problemă cu caracter general- în România și în UE, motiv pentru care… Mai mult

Stiri

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a împlinit 93 de ani

Iulian Soare

Regina Elisabeta a II-a împlineşte duminică 93 de an, fiind născută pe 21 aprilie 1926, la Londra. Regina Elisabeta a II-a este căsătorită cu prinţul… Mai mult

Stiri

Iașiul i-a stricat lui Liviu Dragnea mitingul electoral – PSD a tocmit lăutari să acopere scandările protestatarilor

Vladimir Ionescu

Mitingul electoral al PSD de la Iași a fost deturnat de protestatari, în ciuda măsurilor de securitate luate de organizatori. Partidul, transmite Digi 24, a… Mai mult