Profitul net agregat al celor 33 de bănci din România a crescut cu 1,6% în Semestrul 1 din 2020 față de S1 / 2019, dar rata creditelor neperformante a crescut de la 3,94% în martie și 4,01% în mai, până la 4,38% în iunie.
Este prima tendință de creștere a neperformantelor din ultimii ani, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR, sunt considerate neperformante creditele ale căror rate întârzie 90 de zile).
Pe de altă parte, ratele de profitabilitate a activelor (ROA) și a capitalurilor (ROE) au suferit scăderi până la 1,08%, respectiv 9,81%, minimele din Trimestul 3 al anului 2015, potrivit unui raport al Băncii Transilvania.
Statisticile BNR „indică creșterea activelor totale nete ale băncilor cu 0,02% trimestru/trimestru, cu 13,9% an/an și cu 4,7% ytd (de la începutul anului), până la 518,5 miliarde de lei în T2 (nivel record), dat fiind că mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice a contrabalansat impactul incidenței pandemiei”, spune analistul Andrei Rădulescu în raportul citat.
De altfel, „majorarea activelor totale cu 13,9% an/an „a contrabalansat deteriorarea indicatorilor de rentabilitate (ROA și ROE). Datele BNR confirmă rezistența sectorului bancar la șocul indus de criza sanitară și faptul că acesta este pregătit pentru provocările ciclului post-pandemie”, consideră analistul citat.
Patru din cele mai mari cinci bănci au înregistrat scăderea profiturilor în primele 6 luni din acest an: Banca Transilvania cu -28%, BRD cu -47%, ING Bank cu -17%, Raiffeisen cu -27%. Tot sistemul bancar ar fi fost în scădere de profit dacă BCR nu ar fi trecut la un profit de 499 de milioane de lei, după ce provizioanele constituite anul trecut.
În Trimestrul 2, băncile s-au resimțit mai puternic, ca urmare a crizei și a măsurilor luate pentru susținerea companiilor și a persoanenlor fizice a căror putere de plată a scăzut. Profitul agregat a scăyut până la 1,15 miliarde de lei, de la 1,65 miliarde de lei în T1 / 2020.
Crește concentrarea activelor în câteva bănci
Dificultățile accentuează decalajele dintre bănci și astfel „asistăm din nou la o creștere a gradului de concentrare a activelor bancare”, potrivit estimărilor analistului Norel Moise, publicate în FinEco24News.
Cele mai mari 7 bănci din sistem au ajuns să dețină peste 77% din totalul activelor din sistem. Creșterea concentrării este ceva mai redusă la primii cinci jucători, până la 61,8%, de la 61,2% din total active, potrivit sursei citate.
Spre sfârșitul lunii iunie, băncile din România soluționaseră 321.000 de solicitări, reprezentând aproximativ 90% din cele aproximativ 362.000 de solicitări depuse de clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit, în primele trei luni de la debutul pandemiei Covid-19, transmite Asociația Română a Băncilor (ARB).