vineri

19 aprilie, 2024

22 iulie, 2020

China a împrumutat țările din Africa mai mult decât FMI, Banca Mondială și Clubul de la Paris, împreună, a calculat Kiel Institute, din Germania, potrivit Bloomberg. Multe dintre credite nu au fost făcute publice, ceea ce a dus la suspiciunea că suma reală este în mod semnificativ mai mare.

Multe sunt credite pe care statele africane nu le vor putea plăti și vor duce la un val de falimente, în opinia lui Christoph Trebesch, autorul unui studiu pe acest subiect publicat de Kiel Institute.

Împrumuturile Chinei pe continentul african datează din anii 60, când Mao Zedong furniza arme și training pentru rebelii care luptau pentru eliberarea de sub puterea coloniștilor europeni.


Ajutorul a fost limitat la acea vreme, întrucât China era la fel de săracă precum statele africane. De atunci, însă, China a devenit o superputere economică în căutare de noi piețe și de noi resurse și care se străduiește să-și îmbunătățească poziția politică la nivel global.

(Citiți și: ”Avertisment al comisarului Hahn: Atenție la ”împrumuturile ieftine” ale Chinei pentru Balcanii de Vest. Cazul școală al Muntenegrului”)

În ultimele două decenii, scrie Bloomberg, Beijingul a oferit împrumuturi statelor în curs de dezvoltare cu o rapiditate și la un volum nemaiîntâlnit după Planul Marshall, când SUA au finanțat reconstrucția Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În Africa, Beijingul și-a propus să umple golul apărut după ce interesul SUA și al europenilor pentru acest continet a dispărut, la sfârșitul Războiului Rece.

La rândul lor, guvernele africane erau nerăbdătoare să obțină credite care să nu fie condiționate de programe de austeritate impuse de instituțiile financiare occidentale. China a aprobat creditele fără nicio îngrijorare că fondurile vor alimenta regimuri acuzate de corupție și de violarea drepturilor omului.


Acum, prezența Chinei a lăsat urme peste tot în Africa. În Guinea-Bissau, semnele de ieșire dintr-o clădire guvernamentală sunt scrise cu caractere chineze.

(Citiți și: ”Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa”)

În Mozambic,  banii chinezi au fost folosiți pentru cel mai lung pod suspendat de pe continent, de 3,2 km, care face legătura între capitală și un complex turistic și Africa de Sud.

În Senegal, China a oferit banii pentru Museum of Black Civilizations, care adăpostea până de curând și artă chineză.

China a devenit cel mai mare finanțator al proiectelor de infrastructură – China Export-Import Bank și China Development Bank au asigurat finanțarea unei cincimi din marile proiecte, potrivit Deloitte.

Pentru garantarea unui sfert din această datorie, țările africane au ipotecat practic viitoarele venituri din exportul unor produse precum petrol, cacao și cupru.

Zambia a început după 2003 să împrumute bani chinezi pentru aeroporturi, spitale, proiecte de locuințe și infrastructură rutieră, iar actualul guvern s-a văzut forțat anul acesta să ceară o restructurare a împrumuturilor.

(Citiți și: ”UE, hipnotizată de banii Chinei: valoarea activelor chinezești în Europa a crescut de 10 ori în 4 ani. Beijingul rade tot, Bruxellesul e spectator”)

Nimeni în afara guvernelor nu cunoaște termenii împrumuturilor, nici măcar Parlamentul, căruia nu i s-a cerut niciodată aprobarea.

Parlamentarii din Nigeria care au revăzut termenii contractelor spun că aceștia sunt total nefavorabili țării lor. Activiștii din Kenia cer autoritățile să facă public contractul de creditare pentru construirea a 470 de kilometri de cale ferată. Președintele Tanzaniei, John Magufuli a calificat acordul semnat de predecesorul său, pentru construirea cu 10 miliarde de dolari a unui port și a unei zone economice, drept o înțelegere pe care “numai un nebun o putea face.”

Va fi greu pentru guvernle africane să obțină concesii, dar perspectiva valului de falimente naționale reprezintă cel mai dur test pentru influența Chinei în regiune.

În ultimul deceniu, China a anulat în Africa datorii în valoare de 3,4 miliarde dolari și a restructurat sau refinanțat împrumuturi de aproximativ 15 miliarde de dolari, din totalul de 154 de miliarde.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: