fbpx

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

La obiect

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit… Mai mult

06.09.2021

Cum au intrat statele africane în capcana chineză a datoriilor

de Razvan Diaconu , 22.7.2020

China a împrumutat țările din Africa mai mult decât FMI, Banca Mondială și Clubul de la Paris, împreună, a calculat Kiel Institute, din Germania, potrivit Bloomberg. Multe dintre credite nu au fost făcute publice, ceea ce a dus la suspiciunea că suma reală este în mod semnificativ mai mare.

Multe sunt credite pe care statele africane nu le vor putea plăti și vor duce la un val de falimente, în opinia lui Christoph Trebesch, autorul unui studiu pe acest subiect publicat de Kiel Institute.

Împrumuturile Chinei pe continentul african datează din anii 60, când Mao Zedong furniza arme și training pentru rebelii care luptau pentru eliberarea de sub puterea coloniștilor europeni.

Ajutorul a fost limitat la acea vreme, întrucât China era la fel de săracă precum statele africane. De atunci, însă, China a devenit o superputere economică în căutare de noi piețe și de noi resurse și care se străduiește să-și îmbunătățească poziția politică la nivel global.

(Citiți și: ”Avertisment al comisarului Hahn: Atenție la ”împrumuturile ieftine” ale Chinei pentru Balcanii de Vest. Cazul școală al Muntenegrului”)

În ultimele două decenii, scrie Bloomberg, Beijingul a oferit împrumuturi statelor în curs de dezvoltare cu o rapiditate și la un volum nemaiîntâlnit după Planul Marshall, când SUA au finanțat reconstrucția Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În Africa, Beijingul și-a propus să umple golul apărut după ce interesul SUA și al europenilor pentru acest continet a dispărut, la sfârșitul Războiului Rece.

La rândul lor, guvernele africane erau nerăbdătoare să obțină credite care să nu fie condiționate de programe de austeritate impuse de instituțiile financiare occidentale. China a aprobat creditele fără nicio îngrijorare că fondurile vor alimenta regimuri acuzate de corupție și de violarea drepturilor omului.

Acum, prezența Chinei a lăsat urme peste tot în Africa. În Guinea-Bissau, semnele de ieșire dintr-o clădire guvernamentală sunt scrise cu caractere chineze.

(Citiți și: ”Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa”)

În Mozambic,  banii chinezi au fost folosiți pentru cel mai lung pod suspendat de pe continent, de 3,2 km, care face legătura între capitală și un complex turistic și Africa de Sud.

În Senegal, China a oferit banii pentru Museum of Black Civilizations, care adăpostea până de curând și artă chineză.

China a devenit cel mai mare finanțator al proiectelor de infrastructură – China Export-Import Bank și China Development Bank au asigurat finanțarea unei cincimi din marile proiecte, potrivit Deloitte.

Pentru garantarea unui sfert din această datorie, țările africane au ipotecat practic viitoarele venituri din exportul unor produse precum petrol, cacao și cupru.

Zambia a început după 2003 să împrumute bani chinezi pentru aeroporturi, spitale, proiecte de locuințe și infrastructură rutieră, iar actualul guvern s-a văzut forțat anul acesta să ceară o restructurare a împrumuturilor.

(Citiți și: ”UE, hipnotizată de banii Chinei: valoarea activelor chinezești în Europa a crescut de 10 ori în 4 ani. Beijingul rade tot, Bruxellesul e spectator”)

Nimeni în afara guvernelor nu cunoaște termenii împrumuturilor, nici măcar Parlamentul, căruia nu i s-a cerut niciodată aprobarea.

Parlamentarii din Nigeria care au revăzut termenii contractelor spun că aceștia sunt total nefavorabili țării lor. Activiștii din Kenia cer autoritățile să facă public contractul de creditare pentru construirea a 470 de kilometri de cale ferată. Președintele Tanzaniei, John Magufuli a calificat acordul semnat de predecesorul său, pentru construirea cu 10 miliarde de dolari a unui port și a unei zone economice, drept o înțelegere pe care “numai un nebun o putea face.”

Va fi greu pentru guvernle africane să obțină concesii, dar perspectiva valului de falimente naționale reprezintă cel mai dur test pentru influența Chinei în regiune.

În ultimul deceniu, China a anulat în Africa datorii în valoare de 3,4 miliarde dolari și a restructurat sau refinanțat împrumuturi de aproximativ 15 miliarde de dolari, din totalul de 154 de miliarde.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.7.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Noul record al Valului 4 de Covid – 5.388 de cazuri și 97 de morți în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Autoritățile au anunțat sâmbătă noile recorduri ale valului 4 al epidemiei de Covid-19, care au fost atinse în ultimele 24 de ore: 5.388 de cazuri… Mai mult

Stiri

Patru dintre agresorii jurnaliștilor bătuți în Suceava, reținuți

Vladimir Ionescu

Patru dintre persoanele care au participat la agresarea unui activist de mediu și a doi jurnalişti, într-o pădure din Suceava, au fost reţinute pentru 24… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiță: În octombrie am putea avea vârfuri de 20.000 de cazuri Covid pe zi

Vladimir Ionescu

România ar putea ajunge la o medie săptămânală de 17.000 de cazuri de Covid-19 zilnice, cu vârfuri de 20.000 de cazuri zilnic, în octombrie, conform… Mai mult

Stiri

Scumpirile au ajuns la apa îmbuteliată: urmează un +20% din octombrie

Adrian N Ionescu

Crește și prețul apei de izvor îmbuteliate cu cel puțin 20%. Motivele invocate sunt: noile prețuri la energie, ambalaje și combustibili, ca și presiunea cursului… Mai mult

Europa

Trenul simbol Connecting Europe Express este în Gara București Nord

Adrian N Ionescu

Trenul simbol Connecting Europe Express, prin care Comisia Europeană promovează importanța investițiilor în căile ferate, a ajuns, vineri, în Gara de Nord din București, unde… Mai mult

Stiri

City Insurance – pas oficial spre faliment. Încercări legislative de limitare a proporțiilor dezastrului pentru clienți

Razvan Diaconu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat vineri insolvența liderului pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), City Insurance. ASF a retras autorizația de funcționare… Mai mult

Stiri

Certificatul anti-Covid devine obligatoriu la spectacole, meciuri și nunți, dacă rata de infectare depășește 3 la 1.000

Vladimir Ionescu

Certificatul verde devine obligatoriu, începând de luni 20 septembrie, pentru accesul la spectacole, cinema, piscine, competiții sportive, nunți și botezuri, în localitățile în care rata… Mai mult