miercuri

17 iulie, 2024

4 ianuarie, 2023

La doar 48 de ore de la adoptarea monedei euro, Croația experimentează chinul creșterii prețurilor, care a înfuriat cetățenii și guvernul. Croația a devenit cel de-al 20-lea membru al zonei euro la 1 ianuarie, iar duminică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat Zagreb.

Marți, mulți cetățeni au raportat creșteri ale prețurilor de la comercianții cu amănuntul și furnizorii de servicii, în ciuda asigurărilor anterioare oferite de guvern și de banca centrală că nu va exista nicio rotunjire în sus a prețurilor după ce euro va deveni moneda oficială a Croației.

Întâlnire de urgență a premierului cu retailerii croați

Potrivit Euractiv, ministrul Economiei, Davor Filipović, a avut marți o întâlnire urgentă, față în față, cu reprezentanții marilor lanțuri de retail pentru a discuta despre creșterea prețurilor.


După întrevedere, el a declarat presei: „Lanțurile de retail au crescut prețurile în fiecare lună, iar acum, după adoptarea euro, cresc din nou prețurile și încearcă să înșele cetățenii. Dar asta nu va ține. Este o exploatare perfidă a oamenilor pentru obținerea de profit necinstit”.

Într-un tweet ulterior, Davor Filipović a anunțat: „Toate opțiunile sunt pe masă, de la liste negre, până la înghețarea prețurilor pentru o gamă largă de produse. Cetăţenii croaţi şi guvernul cer o scădere a preţurilor.”

Sectorul comerțului cu amănuntul din cadrul Asociației Patronale Croate a răspuns că a fost „neplăcut surprins și șocat de amenințările” făcute de ministru.

Inspectoratul de stat a înregistrat 1.738 de încălcări ale legii privind adoptarea euro, a raportat marți Index.hr.


Ana Knežević de la grupul local de protecție a consumatorilor a spus că cetățenii sunt „furioși și dezamăgiți pentru că am avut o criză de prețuri anul trecut”. „Și tot timpul ni s-a spus că adoptarea monedei euro nu va duce la prețuri mai mari”, a afirmat Ana Knežević.

Ce aduce Croației intrarea în zona euro

Experţii spun că trecerea la moneda euro va contribui la protejarea economiei Croaţiei, una dintre cele mai slabe din UE, într-o lume caracterizată de o inflaţie în creştere, de o criză energetică severă şi de insecuritate geopolitică. În noiembrie, inflaţia ajunsese la 13,5% în Croaţia, faţă de 10% în zona euro.

Ţările est-europene care sunt membre ale UE, dar care nu au optat pentru euro, cum ar fi Polonia şi Ungaria, s-au dovedit şi mai vulnerabile la creşterea preţurilor.

Pentru guvernatorul băncii centrale croate (HNB), Boris Vujcic, renunţarea la kuna, moneda naţională care a fost introdusă în 1994, este „singura politică rezonabilă”.

„Euro aduce cu siguranţă stabilitate economică şi securitate”, a declarat pentru AFP Ana Sabic, oficial al HNB. Toate segmentele societăţii – indivizi, companii şi stat – vor beneficia de pe urma adoptării monedei euro, a insistat ea.

Experţii citează în special eliminarea riscurilor de schimb valutar şi condiţii mai bune pentru împrumuturi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: