marți

19 martie, 2024

11 iulie, 2020

Bulgaria și Croația au fost primite în anticamera zonei euro. Banca Centrală Europeană a anunțat că cele două țări candidate au fost acceptate în Mecanismul cursului de schimb. Asta înseamnă că într-o perioadă relativ scurtă de timp (minim 2 ani) cele 2 state vor putea adopta moneda unică.

„Bulgaria și Croația au făcut un pas foarte important către adoptarea monedei euro. Ambele țări sunt acum membre ale Mecanismului Cursului de Schimb II (ERM-2). E o evoluție remarcabilă și binevenită. E o veste bună pentru Bulgaria, o veste bună pentru Croația și o veste bună pentru întreaga zonă euro”, a spus vineri Valdis Dombrovskis – vicepreședinte al Comisiei Europene.

Anunțul reprezintă un pas decisiv către prima extindere a Zonei euro după 2015, de la primirea Lituaniei în grupul celor 19 state care utilizează moneda unică europeană.


România, căreia Tratatul de aderare îi impune obiectivul de intrare în zona euro, nu mai îndeplinea, la ultimul raport de convergență din iunie 2020, niciun criteriu de aderare. De precizat: potrivit raportului publicat în 2016, România îndeplinea la acel moment toate criteriile de aderare la mecanismul cursului de schimb.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Aceste criterii sunt: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Ca efect al aprobării obținute de la miniştrii de finanţe din zona euro şi BCE, Bulgaria şi Croaţia se vor alătura şi Uniunii bancare- principalele bănci din cele două state est-europene vor fi plasate sub directa supervizare a BCE începând din 1 octombrie.

În cei minim doi ani cât vor sta în „anticamera” zonei euro, Bulgaria şi Croaţia trebuie să respecte în continuare criteriile tehnice şi să păstreze un curs de schimb stabil.


BCE a informat că, în perioada în care vor face parte din ERM-2, cursul de schimb al levei bulgare a fost fixat la 1,95583 leva pentru un euro, iar cursul de schimb al kunei croate a fost fixat la 7,53450 kuna pentru un euro.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei ţării candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: