vineri

19 aprilie, 2024

1 februarie, 2022

Guvernul rus a răspuns în scris propunerilor SUA care vizează detensionarea crizei din Ucraina, anunță marți Washington Post, care citează un oficial american. Moscova a dezmințit imediat informația din presa americană.

Dialogul epistolar se poartă în timp ce administrația Biden continuă eforturile să mențină Rusia la masa negocierilor diplomatice, dar fără a ceda niciuneia dintre condițiile majore puse de Moscova.

Kremlinul a mutat peste 100.000 de militari și armament greu în apropierea graniței cu Ucraina și a ignorat apelurile Statelor Unite de a-și chema forțele armate în cazărmi.


„Putem confirma că am primit o replică scrisă din partea Rusiei. Ar fi neproductiv să negociem în public, așa că vom lăsa Rusia, dacă vrea, să discute conținutul scrisorii lor”, a spus sursa Washington Post. Oficialul a refuzat să ofere detalii despre propunere, transmisă marți înaintea unui apel telefonic între secretarul de stat Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Rămânem pe deplin angajați în dialog pentru a aborda aceste probleme și vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri, inclusiv cu Ucraina”, a spus oficialul american.

Ce precizează Moscova

Un înalt diplomat din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei a declarat marți pentru agenția de stat RIA Novosti că scrisoarea trimisă Washingtonului și altor state membre NATO nu conține răspunsuri, ci întrebări cu privire la cum vede Occidentul „indivizibilitatea principiului de securitate”.

Potrivit diplomatului, Moscova încă redactează un răspuns propriu-zis la contrapropunerile Washingtonului.


Public, Moscova a reacționat cu pesimism la propunerile administrației Biden. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat săptămâna trecută: „Nu se poate spune că opiniile noastre au fost luate în considerare sau că a fost demonstrată disponibilitatea de a lua în considerare preocupările noastre”.

Secretarul de stat Blinken a descris propunerile SUA drept ceva ce oferă Kremlinului „o cale diplomatică serioasă, dacă Rusia ar alege-o”. Dar oficiali americani au spus că Occidentul nu a cedat în fața cererii Rusiei ca NATO să renunțe la „politica ușilor deschise”, împiedicând țări precum Ucraina și Georgia să se alăture alianței militare.

Ofensivă diplomatică pe toate fronturile

Rusia a declarat că nu are intenția de a invada Ucraina și a acuzat Statele Unite și Marea Britanie că folosesc dezinformarea pentru a ridica tensiunile în regiune.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron au avut la rândul lor o discuție telefonică luni privind garanțiile cerute de Rusia, printre acestea numărându-se retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria.

Parisul a transmis anterior, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei, că este dispus să trimită trupe militare în România.

De cealaltă ”tabără”, premierul Ungariei, Viktor Orban, este așteptat la Moscova, acolo unde se va întâlni cu președintele Vladimir Putin. Înaintea vizitei, marți, presa rusă este plină de elogii la adresa viziunii și independenței de care dă dovadă guvernul de la Budapesta.

O ofensivă diplomatică se derulează și în Ucraina, acolo unde se află o delegație a Parlamentului European și sunt așteptați în vizită, marți, premierii Marii Britanii și Țărilor de Jos.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: