Statele Unite și NATO au prezentat aproape simultan miercuri ”răspunsurile scrise” cerute de Moscova, menite să descurajeze o invazie rusă a Ucrainei.
Răspunsul american a fost descris în termeni generali de secretarul de stat Antony Blinken. Potrivit CNN, acest răspuns a fost livrat personal de către ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, Ministerului rus al Afacerilor Externe.
Răspunsul NATO a fost detaliat de la Bruxelles chiar de secretarul general Jens Stoltenberg.
Ambele poziții apar în ziua în care Moscova a amenințat cu „represalii” dacă nu va fi mulțumiță de răspunsul SUA la ”cerințele sale de securitate”.
Ce răspunde Washington la ce a cerut Moscova
Autoritățile americane nu au publicat, deocamdată, conținutul documentului. Anthony Blinken a afirmat în fața presei că răspunsul vizează domeniile în care SUA cred că există potențial de progres în relația cu Rusia: controlul armelor, transparență și stabilitate.
Moscova a cerut garanții ferme că Ucraina și Georgia nu vor fi niciodată primite să adere la NATO, a cerut retragerea forțelor NATO din Europa de Est, inclusiv România și Bulgaria, și revenirea alianței la nivelurile de desfășurare din 1997.
(Citește și: ”Rusia cere NATO să se retragă din România și Bulgaria”)
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a anunțat marți că SUA s-au consultat îndeaproape cu aliații și partenerii, inclusiv cu Ucraina, în elaborarea răspunsului, afirmând, la un briefing al Departamentului de Stat: „Nu vor fi surprize. Nu vor fi surprize pentru NATO. Nicio surpriză pentru aliații noștri europeni. Nu vor fi surprize pentru partenerii noștri ucraineni.”
Ned Price a mai precizat: ”Va fi strict un răspuns al Statelor Umite, nu este de competența noastră să discutăm în numele NATO.”
Oficialii administrației americane au spus CNN doar că documentul trimis la Moscova ”este puțin probabil să caracterizeze aderarea Ucrainei la NATO ca fiind probabilă pe termen scurt” sau să dea ”senzația de disponibilitate la negociere în privința politicii NATO a ușilor deschise”, una dintre cele mai mari nemulțumiri ale președintelui rus Vladimir Putin.
Răspuns separat al NATO: suntem alianță defensivă, nu ne negociem principiile care ne aliază
„Solicităm încă o dată Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO crede ferm că tensiunile și dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație” – acesta a fost mesajul-cheie transmis public Rusiei de Jens Stoltenberg
Secretarul general NATO a anunțase marți că organizația sa va răspunde solicitărilor Moscovei, până la sfârșitul acestei săptămâni.
Într-un posibil semnal de solidaritate, poziția NATO a fost exprimată concomitent cu cea a Statelor Unite.
Jens Stoltemberg a declarat: ”NATO este o alianță de apărare care nu caută confruntarea, care nu va face niciodată compromisuri în ceea ce privește principiile alianței. NATO va lua toate măsurile să își protejeze aliații și respectă deciziile altor țări, dacă doresc, sau nu, să adere la alianță”.
”Suntem gata să stăm, să discutăm despre controlul armelor, dezarmare, transparenţa activităţilor militare, mecanismele de reducere a riscurilor şi alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană. Şi, de asemenea, să ascultăm şi să ascultăm preocupările Rusiei”, spunea marți Jens Stoltenberg.
Miercuri, oficialul NATO a avertizat: ”Sperăm la o soluție bună, dar suntem pregătiți pentru ce e mai rău. Vedem din ce în ce mai multe trupe în jurul Ucrainei, dar și în Belarus – exercițiile Rusiei pot masca lansarea unui atac. Dar 5.000 de militari NATO sunt gata să fie detașați la nevoie”.
Așteptând reacțiile Moscovei, SUA și aliații discută desfășurarea și mai multor trupe în Europa de Est
Oficialii americani cred că Moscova ar putea folosi răspunsul oficial al Washingtonului ca pretext pentru a intensifica pregătirile militare finale ale unei agresiuni în Ucraina.
Serghei Lavrov a spus Dumei, parlamentul Rusiei, că el și alți oficiali de rang înalt îl vor informa pe Vladimir Putin cu privire la următorii pași după primirea documentului SUA. „Dacă Occidentul își continuă cursul agresiv, Moscova va lua măsurile necesare. Nu vom permite propunerilor noastre să eșueze în discuții nesfârșite”, a spus ministrul rus de Externe.
În așteptarea următoarelor mișcări ale Rusiei, SUA și aliații discută despre desfășurarea mai multor trupe în Europa de Est, care să ajungă pe poziții înainte de orice invazie rusă a Ucrainei.
Casa Albă a plasat deja 8.500 de militari în alertă maximă pentru posibilă dislocare în țările NATO din Europa de Est și a intensificat aprovizionarea cu arme către Ucraina, alături de Regatul Unit și țările baltice.