joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2013

România este statul din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai mare scădere a prețului caselor în ultimii doi ani.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, locuințele au fost mai ieftine cu 16,3% în ultimul trimestru 2012 comparativ cu trimestrul IV 2010. Scăderea s-a accentuat anul trecut ( -9,1% față de -7,9% în 2011), când poziția de lider al deprecierii caselor a fost preluată de Spania (-12,8%).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Trebuie subliniat, însă, că Eurostat nu a furnizat date pentru Grecia și Cipru, cele două state puternic atinse de criza economico-financiară din Zona Euro. În această zonă, reducerea medie a prețurilor caselor în ultimii doi ani a fost de numai 2,3%. Explicația constă în creșterile de prețuri consemnate într-o serie de țări precum Suedia (+4,3%), Finlanda (+3,4%), Marea Britanie (+1,6%) sau Belgia (+0,5%).


Malta ( +7,6%) și Luxemburg (+5,5%) au marcat sporuri mai consistente, dar sunt state relativ mici.

Pe ansamblul UE, prețurile caselor au scăzut cu 0,7% în 2011 și cu 1,4% anul trecut, ceea ce a dus la un nivel cumulat ( -2,1%) ceva mai redus decât cel consemnat pentru Zona Euro.

Interesantă evoluția din țările membre ale spațiului economic al liberului schimb cu UE, unde prețurile au urcat cu 8,8% în Norvegia și 4,8% în Islanda.

Demn de reținut pentru ce se poate întâmpla pe viitor în România, în două state baltice efectul de bază a fost pronunțat ( scăderea activității economice a fost puternică, ceea ce a indus și scăderea mai mare a prețurilor de pe piața imobiliară). Astfel, în ultimii doi ani s-au înregistrat majorări ale prețurilor caselor în Letonia (+14,4%) și Estonia (+4,4%), aceasta din urmă legată de situația din Suedia și Finlanda.

Importanța evoluției de pe piața imobiliară rezidă în faptul că bilanțurile băncilor includ provizioane constituite pentru a acoperi eventualele pierderi rezultate din diferența de preț între momentul achiziționării unei locuințe cu credit bancar și valoarea de piață în cazul executării garanției imobiliare pentru neplata la timp a ratelor scadente.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: