duminică

28 aprilie, 2024

12 iunie, 2023

Ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck, este pesimist privind viitorul industriei pe bătrânul continent, atrăgând atenția că Germania s-a putea vedea forțată să reducă sau chiar să întrerupă în parte producția industrială, dacă acordul pentru tranzitul gazelor rusești prin Ucraina nu va fi reînnoit după expirarea acestuia la finele anului viitor.

Habeck, care deține și postul de vicecancelar a transmis un avertisment dur cu ocazia unei conferințe economice susținută în estul Germaniei, spunând că factorii de decizie trebuie să evite „să facă din nou aceeași greșeală” imaginându-și că economia nu va fi afectată dacă nu vor fi luate măsuri de siguranță pentru continuitatea furnizării de energie, scrie Bloomberg.

Ministrul Economiei din Germania: După 2024 am putea rămâne fără suficiente gaze naturale

„Nu există un scenariu clar pentru cum vor evolua lucrurile”, a spus Habeck. Suplimentarea capacității de import de gaze naturale – inclusiv un nou terminal pentru GNL pe coasta nordică a Germaniei, dar care a provocat opoziția grupărilor de mediu – va fi prin urmare esențial pentru a asigura aprovizionarea energetică, inclusiv pentru țări din Europa de Est, a spus el.

(Citiți și: ”Germania strănută și UE face gripă: Zona euro a intrat în recesiune”)


Chiar dacă un anumit flux de gaze rusești va mai traversa teritoriul ucrainean și după 2024, este puțin probabil ca actual acord de tranzit să fie prelungit în condiții similare, având în vedere lipsa voinței politice, se arată într-un raport al Centrului pentru Politica Energetică Globală publicat săptămâna trecută.

„Negocierile directe dintre Ucraina și Rusia cu privire la prelungirea contractului de tranzit par extrem de puțin probabile în contextul actual”, consideră autorii raportului, Anne-Sophie Corbeau și Tatiana Mitrova.

În ciuda invaziei pe scară largă a țării de către forțele Kremlinului în februarie anul trecut, Ucraina încă percepe taxe de tranzit, permițând gazului rusesc să curgă prin conducte pe teritoriul său către țări precum Austria, Slovacia, Italia și Ungaria.

Industria nu-și revine după șocul prețurilor din 2022

În ciuda faptului că prețul gazelor naturale se află la minimul ultimilor doi ani, cererea de gaze naturale din Europa continua să fie slabă și în scădere față de perioada corespunzătoare a anului trecut, deoarece principalele economii au intrat într-o perioadă de recesiune.


Consumul de gaze naturale în cele mai mari economi europene – Germania, Regatul Unit, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos – a scăzut cu 9,7% în luna mai comparativ cu aceeași lună a anului trecut conform datelor S&P Global Commodity Insights citate de Bloomberg.

Deși, reducerea anuală din luna mai este cea mai mică din ianuarie 2022, trebuie ținut contă că invadarea Ucrainei dura de două luni, și prețurile o luaseră deja razna.

Anul trecut, cererea de gaze în Europa a fost sub presiunea prețurilor gazelor naturale și GNL și a solicitării de limitare a consumurilor energetice pentru a trece iarna în condițiile în care aprovizionarea cu gaze rusești se redusese drastic.

Situația de anul acesta este complet diferită: prețurile au scăzut la nivelurile de dinaintea crizei energetice care se declanșase în toamna anului 2021 și a atins apogeul după invazia Rusiei în Ucraina. Cu toată ieftinirea gazelor, consumul nu a crescut, din cauză că industria și economia UE în general sunt în pierdere de viteză.

Inflația crescută a forțat economia Germaniei – locomotiva economică a UE – a intrat în recesiune după ce înregistrat două trimestre consecutive scăderi ale PIB-ului: -0,5% în T4/2022 și -0,3% în T1/2023, conform datelor biroului german de statistică. Datele statistice revizuite pentru Germania și Irlanda au provocat intrarea în recesiune a întregii Uniuni Europene, două trimestre cu scăderi de câte -0,1%.

Redresarea economică lentă sau adâncirea recesiunii înseamnă că în sectorul industrial vor fi mai puține comenzi și implicit și cererea de gaze naturale redusă.

Și în condițiile inflației și a ratelor mari ale dobânzilor dublate de o încetinire globală economică, sunt temeri că o anumită parte a industriei, mai ales cea energointensivă, ar putea să dispară definitiv

Contractele futures cu livrare peste o lună de la hub-ul de gaze TTF, preț de referință pentru gaze în Europa, se tranzacționau vineri la puțin peste 29 de euro/MWh. Prețurile din prezent sunt de peste zece ori mai mici decât recordul din luna august 2022, de peste 300 de euro/MWh.

Dar, în ciuda acestor scăderi recente, prețurile la energie în UE rămân la niveluri ridicate, în comparație cu mediile istorice pe termen lung. Până când energia solară, eoliană și centralele de rezervă pe bază de combustibili fosili nu vor furniza energie la un preț competitiv, economia Germaniei, care este de zeci de ani motorul industriei europene, va continua să gâfâie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: