11 iunie, 2023

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a început în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaş, testarea funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen.

Aceasta este prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid, lansat în premieră în România.

Testele urmăresc să determine cu rigurozitate nivelul de compatibilitate cu hidrogenul al componentelor reţelei existente de distribuţie a gazelor naturale şi al instalaţiilor şi aparatelor de utilizare ale clienţilor casnici. Ele iau în calcul toate particularităţile din România pentru validarea unei soluţii tehnice la nivel naţional privind utilizarea în condiţii de siguranţă a amestecului de gaze naturale şi hidrogen.


„Noi credem că putem să le asigurăm acelaşi confort clienţilor noştri folosind actuala infrastructură, fără modificări, şi cu aceeaşi siguranţă în exploatare, utilizând practic un alt gaz. Într-o primă etapă un amestec de gaze naturale cu hidrogen şi pe termen lung exclusiv gaze verzi fără emisii de dioxid de carbon, precum hidrogenul produs prin electroliză şi biometanul. Prin acest proiect facem un prim pas concret în această direcţie în România, beneficiind de experienţa E.ON din Germania”, a declarat Volker Raffel, CEO al E.ON România, citat într-un comunicat al companiei.

Reţelele de gaze naturale din România au potenţialul de a aproviziona consumatorii cu cantităţi uriaşe de hidrogen, la cele mai mici costuri comparativ cu alte variante de transport şi distribuţie. „Acestea ar putea transporta, de exemplu, circa 130 TWh de energie anual, de aproape trei ori mai mult decât Sistemul Energetic Naţional de transport al energiei electrice, respectiv circa 56 TWh”, a declarat directorul general al societăţii, Cristian Secoşan.

Echipa de specialişti ai companiei va continua să testeze, în săptămânile următoare, etanşeitatea diverselor componente ale reţelei, combustia şi parametrii de funcţionare pentru mai multe tipuri de aparatură casnică, de la diferiţi producători. Totodată, va fi analizată comportarea tronsoanelor de reţea din oţel şi polietilenă la amestecul de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen.

Mini-rețea construită în poligonul de la Mediaș

„Pentru testare, în prima etapă, am construit în poligonul de la Mediaş o mini-reţea de distribuţie la care racordăm şi testăm, într-un mediu controlat, majoritatea categoriilor de aparate de utilizare existente. În etapele următoare vom realiza teste pe reţele operaţionale respectiv pe aparate din casele clienţilor. Având în vedere experienţa acumulată, suntem convinşi că testele vor demonstra ceea ce ne-am propus. Hidrogenul este doar un alt gaz combustibil, care nu implică riscuri diferite de metan, fapt demonstrat de toate proiectele derulate în ţările vest europene”, a explicat Cristian Călin, manager tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.


Vor fi testate centrale termice, aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc. De exemplu, vor fi testate atât centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensaţie, instalate înainte de 2015, precum şi centrale în condensaţie, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generaţie nouă, care sunt deja pregătite pentru amestec cu 20% hidrogen.

Delgaz Grid are ca parteneri şase mari producători de centrale termice şi aragaze care acoperă aproximativ 80% din piaţa din România, ceea ce asigură o reprezentativitate foarte bună în cadrul proiectului.

Virgil Popescu: Până în 2030 ne propunem să producem în România peste 288.000 de tone de hidrogen

„Practic, astăzi facem un pas înainte şi demonstrăm că putem avea în hidrogen încrederea că emisiile de CO2 vor fi reduse. Da, E.ON şi Delgaz Grid ne arată astăzi că hidrogenul este combustibilul viitorului şi mai avem foarte puţini paşi pentru a-l putea folosi la scară largă”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, cu ocazia testării funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen.

El şi-a exprimat încrederea că şi cele 11 magistrale pe care Transgaz le-a gândit pentru a putea transporta hidrogen în amestec cu gaz natural vor putea funcţiona la fel şi „vom putea avea hidrogen şi pe conducta Tusla-Podişor şi pe BRUA şi pe multe alte magistrale naţionale ale Transgaz şi vom putea ajuta la decarbonarea sistemului de gaze naturale din România şi, de ce nu, din Europa”.

El s-a referit și la Strategia pe hidrogen, jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi este foarte ambiţioasă, care a fost pusă săptămâna aceasta în dezbatere publică.

„Până în 2030 ne propunem să producem în România peste 288.000 tone de hidrogen. Evident că pentru asta avem nevoie de energie regenerabilă şi vorbim de hidrogen verde, de energie regenerabilă şi estimăm opt gigawaţi suplimentar. Evident că avem nevoie de electrolizoare şi aici vorbim de patru gigawaţi aproximativ hidrolizoare putere instalată pentru a putea produce hidrogenul necesar, hidrogen care, pe lângă încălzire, se duce în industrie, în transporturi şi ajută la obţinerea ţintelor naţionale de decarbonare”, a explicat Virgil Popescu.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: