10 iunie, 2017

Qatar este de 5 zile izolat pe mare și aerian

Președintele Donald Trump a acuzat deschis Qatar că sponsorizează terorismul, în ceea ce The Guardian consideră a fi cea mai treribilă escaladare a unui conflict diplomatic între Statele Unite și unul dintre cei mai importanți aliați militari ai săi din Orientul Mijlociu.

Profitând de conferința de presă comună cu președintele Iohannis, organizată vineri, la Casa Albă, președintele Trump a afirmat că a decis ”că a sosit momentul să cerem Qatar să oprească aceste finanțări… și ideologia extremistă”.

Această declarație reprezintă cea mai apăsată luare de poziție în criza declanșată luni, când Arabia Saudită și aliații săi din zona Golfului au lansat o campanie diplomatică și economică coordonată de izolare a Qatar.


La începutul săptămânii, președintele american a părut că își asumă creditele pentru declanșarea acestei blocade printr-o serie de tweet-uri, dar nimic mai mult. În replică, guvernul din Qatar a dat publicității o declarație în care afirmă: ”Noi nu sprijinim, nu am sprijinit și nici nu vom sprijini grupuri teroriste”.

Relația SUA cu Qatar este de mult timp complicată, pe de-o parte de tenacitatea cu care Doha susține latura conservatoare a Islamului Sunit, pe de altă parte de faptul că micul stat din Golf este un apropiat aliat militar: peste 11.000 de soldați americani și ai forțelor coaliției sunt staționați la baza aeriană al-Udeid, care este centrul operațiunilor aeriene americane în Siria, Iraq, Yemen și Afghanistan.

Qatar a cerut inițial președintelui Trump ”să intervină decisiv” în rezolvarea crizei, afirmând că implicarea președintelui SUA ar fi ”decisivă” pentru detensionarea spiritelor. Reacția de vineri a președintelui Trump a spulberat însă această speranță, întreținută cumva și de declarațiile făcute în dimineața zilei de vineri de Secretarul de Stat Tillerson, care solicitase Arabia Saudită, UAE, Egipt și Bahrein să revadă decizia de instituire a unei blocade asupra Qatar.

Potrivit unei declarații făcute cu câteva ore înainte de intervenția președintelui Trump, Rex Tillerson (foto) a afirmat că această blocadă împiedică eforturile armatei americane de a interveni eficient împotriva Statului Islamic și poate produce semnificative consecințe umanitare.


Arabia Saudită și aliații săi din Regiunea Golfului au impus sancțiuni asupra a zeci de organizații și a 59 de persoane, acuzate de legături cu militanți islamici, o parte a listei fiind alcătuită din cetățeni sau instituții din Qatar sau cu legături cu Qatar.

Această listă de sancțiuni completează măsurile diplomatice ce pun sub puternică presiune Qatar, gazdă a unei baze militare americane și organizator al Campionatului Mondial de Fotbal din 2022.

Iran și, mai nou, Turcia, stau alături de Qatar în această confruntare economico-diplomatică. Președintele Recep Tayyip Erdogan aprobând miercuri decizia- trecută în mare viteză prin Parlamentul de la Ankara- de suplimentare a efectivelor militare turce în Qatar.

Cotidianul Huriyet a scris că Turcia va trimite deocamdată în Qatar, în zilele următoare, o grupă de soldați cu misiunea de a evalua situația din teren, grupă ce se va alătura celor 90 de militari deja staționați în Doha.

Ministrul de Externe al Qatar Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a acordat un interviu postului al-Jazeera, în care a repetat că țara sa nu finanțează grupări extremiste și a jurat că nu va da niciodată înapoi în fața campaniei agresive conduse de Arabia Saudită.

Redacția al-Jazeera din Doha

”Nu ne predăm și nu ne vom preda niciodată independența în materie de politică externă”, a afirmat ministrul de Externe, care i-a asigurat pe cetățenii din Qatar că nu trebuie să se teamă că blocada va genera o lipsă de bunuri de consum sau alimente.

Al-Thani a respins și solicitarea statelor arabe de a închide postul al-Jazeera, care emite din Qatar.

Incluse pe lista sancțiunilor- listă denunțată de al-Thani ca fiind ”alcătuită fără dovezi și fără acoperire în realitate”- sunt Qatar Charity, Eid Charityși multe figuri proeminente din mediul de afaceri, politică sau din familia conducătoare.

Lista îl include pe liderul spiritual al Frăției Musulmane, Youssef al-Qaradawi, care trăiește în Doha, și alte persoane din Libia sau Bahrein membre ale unor grupări șiite privite de guvernele statelor arabe ca având legături solide cu Iran.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: