Analiză

Prognoză de primăvară, pe-un picior de plai: PIB creşte în lei, scade în euro. Triumful vine din creșterea prețurilor

Prognoza privind Produsul Intern Brut pe anul 2019 a fost revizuită în sus în termeni nominali cu 8,5 miliarde lei ( de la 1.022,5 miliarde… Mai mult

07.05.2019

Analiză

Ecuaţia bugetarilor în cheltuielile României, comparativ cu UE

Simplificat, datele consemnate în decursul timpului în execuţiile bugetare lunare publicate de Ministerul Finanţelor arată o pondere a cheltuielilor cu personalul în totalul cheltuielilor bugetare… Mai mult

07.05.2019

La obiect

Grupurile de întreprinderi străine din România și domeniile în care activează. Schimbările în ierarhie

Germania (16,9%), Franţa (11,7%) şi Italia (9,5%) sunt ţările care au cea mai mare pondere în economia României după numărul de salariaţi care activează în… Mai mult

06.05.2019

Chestiunea

Principalii 4 candidați la șefia Comisiei Europene: proiectele și viziunile fiecăruia pentru viitorul UE

Candidații susținuți de principalele patru familii politice europene să ocupe poziția de președinte al viitoarei Comisii Europene s-au confruntat joi seara într-o dezbatere privind viitorul… Mai mult

06.05.2019

Cronicile

Cristian Grosu / Statul Paralel, ”Statul paralel” și negocierea cu cele două

de Cristian Grosu , 24.9.2018

Pentru un flash cât mai aproape de realitate pe situația în care ne aflăm acum, voi folosi articole publicate pe cursdeguvernare.ro, contra tuturor curentelor ”mainstream” de-a lungul ultimilor ani în care am nimerit în această mlaștină a subdezvoltării cronicizate.

Intrigă pe cineva când spun ”subdezvoltare”?

Dacă da, reamintesc salariaților că salariile le stau în picioare mulțumită politicilor monetare (adică unor artificii!) ale BNR, și nu reformelor structurale și dezvoltării unei economii eminamente productive. Or asta nu are cum să țină mult – și grecii au avut creșteri specuaculoase și entuziaste înainte de-a nimeri în latrina din care vor ieși abia peste 40-45 de ani: firește, nu grecii vinovați, ci nepoții lor.

Iar celor din mediul de afaceri le reamintesc că, indiferent cât le-ar crește cifra de afaceri și profiturile, lasă copiilor lor o țară fără infrastructură, cu un sistem de educație întors (azi, septembrie 2018) la paradigma din 1988.

adică o țară în care merită să-ți faci banii, dar nu să trăiești: ca patronul ăla de birt care n-ar mânca la niciuna din mesele lui, dar își permite să mănânce la cârciumile de lux din Monacco.

Să o luăm de la rădăcina problemei care a blocat România (a blocat totalmente România). O să amestecăm teoremele, cu axiomele și cu câte un corolar, din când în când, matematicienii și inginerii au acest prost obicei:

1-,

”Statul paralel” pe care ”amenință” să-l distrugă Liviu Dragnea e departe de a fi distrus, mai ales pentru că dl. Dragnea nici nu (NU) vrea să-l distrugă.

Uitasem să fixez accepțiunea termenilor cu care lucrăm:

  •  ”Statul paralel” – cu ghilimele – e ceea ce înțeleg dnii. Dragnea și Tăriceanu prin brațul lung al Justiției care se apropie de ei
  •  Statul Paralel – fără ghilimele – e statul obscur, netransparent, ascuns vederii neinițiaților și ai celor care cred într-o Românie cu arhitectura instituționalizată coerentă – din care fac parte dnii. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Adică:

combinația de politică, economie, servicii secrete, manipulare și fraudă instituționalizată prin lege, în care taberele (din toate sectoarele enumerate mai sus) se războiesc folosind sintagmele și clișeele statului de drept.

Un exemplu pentru percepție: ”Statul paralel” l-a condamnat pe Liviu Dragnea pentru un rahat oarecare tocmai pentru că Statul Paralel îl protejează pentru marile afaceri: TelDrum, frauda cu fonduri europene, Afacerea Belina.

Din acest punct de vedere, ceea ce vedem noi la televizor e, de fapt, lupta dintre ”Statul paralel” și Statul paralel.

Exact în același mod stau lucrurile cu Călin Popescu Tăriceanu:

Este binecunoscută eficiența echipelor israeliene de consultanță politică la care apelează îndeobște partidele noastre politice, dar la fel de binecunoscută în piață este și maniera lor de lucru: banii cei mulți pentru consultanți vin de la conectarea la resurse. Asta s-a întâmplat cu Beny Steinmetz&Co – astfel încât ”Statul paralel” ”s-a luat” de Statul Paralel.

Și președintele Senatului și cel al Camerei Deputaților știau un lucru: Statul Paralel care i-a pus și întreținut în funcții e mai determinat să câștige (de vreme ce a participat la fraudele descrise mai sus) decât ”Statul paralel”, care doar se rotește pe funcții în caz de eșec.

Argumentele:

2-,

Într-un editorial scris anul trecut – în plin partizanat pro sau contra feluritelor forme de state paralele – descriam prejudiciile reale, concrete, toxice, pe care le are implicarea în mediul de afaceri a Statului Paralel (ăla fără ghilimele) :

imixtiunea în piețele economice locale cu deformarea acestora (cunosc oameni care au pățit-o și am reacționat nu fără riscuri la asta), a Statului Paralel (fără ghilimele):

Un LINK-la detalii-AICI – despre statul paralel al serviciilor: de la SRI, SIE, ”2,15” etc, etc. 

Ei bine:

I-a auzit cineva pe Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu denunțând imixtiunea Statului Paralel (ăla real) în economie, în câștigarea licitațiilor, în domeniile dominate de contrabandă?

I-a auzit cineva pe cei doi ”luptători” împotriva Statului Paralel denunțând protocoalele Statului Paralel (fără ghilimele) cu ANAF-ul – cel care a închis afaceri, a distrus bussinessuri, a pus presiune pe afaceri corecte și a nenorocit antreprenori ca să facă loc în piața cea mare (și, mai ales, în piețele locale, unde trăiești numai dacă cineva îți dă voie!) ?

Nu: pentru că la vremea ”denunțului” statului paralel, în fruntea Antifraudei de la ANAF se găsea dl. Tunaru – omul impus acolo de dl. Liviu Dragnea, pentru a avea și el o pârghie de presiune în economia ”celorlalți” – fapt rămas în suspensie până când SRI-ul lui Eduard Hellvig și-a retras oamenii în cazărmi.

Pentru clarificarea modului cum s-au făcut împărțirile în Statul Paralel (ăla fără ghilimele), recomandăm un LINK-detalii-AICI: merită – unde ”garda” de la Alexandria controla afacerile cu petrol din Prahova. 

Astfel încât:

3-,

Din punctul de vedere al realității evidente pentru toată lumea, nu auzim nimic despre adevăratele prejudicii pe care le face în economie Statul Paralel (fără ghilimele) :

  • aude cineva ceva despre cine ”administrează” contrabanda? (să fim serioși, și un sătean analfabet știe unde descarcă șlepurile cu turcisme și alte chinezării);
  • aude cineva despre cei nenorociți în ultimii ani de ANAF? Să fim serioși, cazurile de presă smulg două-trei înjurături, dar de ale nu se autosesiezează nimeni;
  • aude cineva de domeniile sensibile care se negociază pe sub mese – petrol, produse agricole, industria farma, produse alimentare etc, etc? ;

Nici nu o să auzim: lupta numerelor 2 și 3 din stat nu se dă cu Statul Paralel (fără ghilimele), ci cu ”Statul paralel”.

Oare de ce?

4-,

pentru că lupta Nu vizează punerea României pe o șină de DEZVOLTARE: ci pe o șină de SUBdezvoltare, din care are de câștigat toată lumea:

și Statul Palalel, și beneficiarii (BENEFICIARII) POLITICI ȘI CEI ANGRENAȚI DE MORBUL PUTERII CU ORICE PREȚ (CHIAR CU ORICE PREȚ!) au avut tot interesul să se folosească de sintagma cu ”Statul paralel” – de această dată cu ghilimele:

câți ani le-au trebuit lui Liviu Dragnea și lui Călin Popescu Tăriceanu să se lupte cu ABUZURILE DIN JUSTIȚIE ?

Dacă ne uităm în urmă, vedem o chestiune șocantă: sunt peste 600 (șase sute) de protocoale abuzive – de la Năstase la Dragnea – semnate INCLUSIV CÂND CEI DOI SE AFLAU LA PUTERE!

Cine semnează în locul lui Liviu Dragnea? Dna. Sevil Shaidehh! În locul lui C.P.Tăriceanu? Miniștrii de sub el!

Abuzurile REALE săvârșite de SRI, SIE, ”2,15” – și tot ce mișcă în zona aia lipicioasă s-au făcut EXCLUSIV sub semnătura numerelor 2 și 3 din stat:

Păi, măi flăcăi :

luptele dintre voi vi le purtati voi între voi: dar de ce trebuie să finanțeze toată lumea – de la ultimul pensionar la investitorul strategic care se mută la Debrețin pentru că aici nu se poate de răul vostru?

5-,

cursdeguvernare.ro nu e o publicație pentru proști – în ”incorectitudinea” noastră politică evităm proștii, chiar dacă acești gărgăuni înseamnă clickuri – astfel că ne permitem să conchidem:

Dacă Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu ar fi luptat contra Statului Paralel,

ar fi elaborat o lege a serviciilor secrete în deplin acord cu interesele mediului de afaceri onest și al cetățenilor onești.

Vorbește cineva de asta?

NU. Pentru că cei doi NU vor asta: ei vor controlul asupra ”Statului paralel” (cu ghilimele) pe care să-l preseze și să-l controleze:

poza publicată de Victor Ponta (un tembel politic, care a cedat în fața unui șantajabil notoriu, cum e Liviu Dragnea), pe care o publicăm mai jos, arată relațiile de viziune și de șpritz pe care Statul Paralel le avea cu ”Statul paralel”;

procurorul ”Portocală”? Un futangiu notoriu, care nu-și ierta nici la pat acuzații- vezi bine că din rechizitorii și sms-uri se lingeau și se mermeleau între ei;

Dosarul Colectiv? Niște boi care au ars ca șoarecii într-o cârciumă (vedeți, rog, cum nu se termină procesul într-o catastrofă veritabilă și în care nimeni nu va fi vinovat!!!);

MEDIUL DE AFACERI? Păi nu toți fură? Las că le ajunge ce le rămâne după colaborarea cu Statul Paralel! Ideea să avem NOI butoanele ”Statului paralel”!

Dar copiii tăi,

Dar copiii tăi, în care din statele astea vor trăi, vor ”presta” și vor fi oameni? OAMENI!

Tranziția în România e departe de a se fi încheiat fără structurarea unei anumite poziții personale (PERSONALE) față de instituții și statele care conduc și care contează de fapt:

Vor fi experți și profesioniști într-o corporație pe care o înjură guvernele Statului Paralel la fiecare alegeri?

Vor fi cei care țin afacerile și investițiile celor care ”se riscă” în România – prin seriozitatea și discernământul lor?

Vor fi oamenii (OAMENII!) de afaceri liberi (LIBERI) de orice interacțiune cu Statul Paralel și cu ”Statul paralel” pentru a-și pune în operă un plan de viață?

Să ne gândim puțin la asta:

Un țărănoi prost, încleiat în trecutul fără de care nu concepe nici albul și nici negrul, lasă în urmă o țară stoarsă de bani, de energie și de speranță – fără educație, fără infrastructură, fără direcție pentru care există săgeți pe toate zidurile lumii civilizate:

în cazul cel mai norocos posibil, o să-și facă banii în futelnița asta, și o să și-i cheltuie la Monacco (apropo: de ce anume depinde să ajungă și țara asta asemeni țării în care-și cheltuie banii? ):

Atâta țară ai putut să-i lași și tu, vâslind în haznaua dintre Statul Paralel și ”Statul paralel”.

***

PS: Pentru tot felul de oameni care au tot felul de dubii (vorbim de cele oneste și îndreptățite):

Căutăm în România asta (adică într-o tranziție mult mai comlexă decât cea economică) – să punem cap la cap părerile și viziunile diferite. NU – fie ele conjuncturale, meschine și mici la scara istoriei – interesele diferite.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.9.2018

Un raspuns

  1. Dan T
    24.9.2018, 11:05 pm

    Dupa cum am constatat in ultimile luni, pe multi romani, chiar dintre cei ce nu voteaza de regula cu PSD (si acolitii de tipul ALDE), nu-i intereseaza cum au ajuns la un anumit castig si perspectivele economice ale tarii. Considera ca e bine sa profite de conjuctura si sa-si vada de treaba lor, sperand ca nevoia de forta de munca actuala si lipsa de intentie a celor plecati de a se intoarce ii va proteja de somaj iar propaganda impotriva BNR este crezuta.

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis la mitingul PNL: ”Vă chem la referendum, dacă pierdem justiția, pierdem tot!”

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a îndemnat românii să se prezinte la alegerile europarlamentare din 26 mai și să voteze și la referendum. Șeful statului a participat… Mai mult

Europa

Scandal politic în Austria / UPDATE – Vicecancelarul Strache a demisionat, după postarea unui film care i-a compromis cariera politică

Iulian Soare

Update. Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache și-a anunțat sâmbătă demisia. Funcția din guvern va fi preluată de ministrul transporturilor, Norbert Hofer. Demisia survine publicării vineri seara,… Mai mult

Stiri

Viorica Dăncilă asigură că România își menține decizia de a muta ambasada din Israel

Vladimir Ionescu

Viorica Dăncilă l-a sunat pe ambasadorul israelian la Bucureşti, David Saranga, pentru a-l asigura că România îşi menţine angajamentul de a muta Ambasada din Israel… Mai mult

Europa

Rusia a reprimit drept de vot în Consiliul Europei

Iulian Soare

Rusia rămâne membră a Consiliului Europei duupă ce, vineri, membrii acestei organizații au ajuns la o înțelegere care rezolvă disputa care a început odată cu… Mai mult

Stiri

4,2%, de la 3%: BNR a majorat prognoza de inflație pentru 2019

Razvan Diaconu

Banca Naţională a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 cu 1,2 puncte procentuale, de la 3% la 4,2%. Și prognoza pentru 2020 urcă cu 0,2… Mai mult

Europa

Regim de urgență la Curtea Europeană, pentru întrebarea din România: Este obligatorie respectarea recomandărilor din MCV?

Vladimir Ionescu

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca solicitarea Tribunalului Bihor să fie discutată în procedură de urgență, ceea ce reprezintă o premieră,… Mai mult

Stiri

[P] Votează ”Da” la referendum, votează pentru Europa. Corupția ne arde la buzunar

Advertor Point

Ziua de 26 mai este una crucială pentru modul în care va arăta România în următorii ani. Referendumul pe teme de justiție și alegerile europarlamentare… Mai mult