Analiză

Precizări și observații importante pe deficitul bugetar

Recentul comunicat al Eurostat referitor la soldul execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2019 (-4,5% din PIB zice organismul de statistică al Uniunii, -0,5% din… Mai mult

05.08.2019

Evenimentul

Primăria Capitalei înființează un Birou special pentru diaspora și pentru familiile rămase în țară

În cadrul PMB se va înfiinţa un birou special pentru românii care muncesc în străinătate, astfel încât aceștia să-și rezolve rapid problemele administrative atunci când… Mai mult

31.07.2019

Chestiunea

Aproape trei cincimi dintre români nu îşi permit o vacanţă de o săptămână

Aproape trei cincimi dintre români nu-şi permit o vacanţă de o săptămână în afara casei, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de 58,9%,… Mai mult

31.07.2019

La obiect

Semnal de alarmă la statistica înmatriculărilor auto: primii din UE la autoturisme, ultimii la camioane și utilitare

Puse cap la cap, ultimele statistici ale industriei auto relevă un trend îngrijorător în ceea ce privește înmatriculările de autovehicule: în România se investește în… Mai mult

30.07.2019

Cronicile

Cristian Grosu / Problema creditelor în franci: O soluție care să evite hazardul moral și triumful oportuniștilor

de Cristian Grosu 20.1.2015

Cristian Grosu-Nu țin neapărat să am dreptate în calculele mele în ce privește efectele crizei francului elvețian. Cei implicați în gestiunea cursului și atenuarea efectelor pe piața creditelor își au socotelile lor – cu siguranță, mai precise. În cele ce urmează, încerc, însă, să îngaim o soluție care să evite hazardul moral care, sub mii de formulări și reglementări, face legea nescrisă în multe din fisurile economiei românești. (Ce zic eu fisuri…)

Mai întâi:  blocarea cursului francului – soluție avansată pe toate culoarele țării, de la bănci, televiziuni și instituțiile publice – asta este: o soluție proastă; poate cea mai proastă : Nu importă că Ungaria și Polonia accesează măsuri asemănătoare – avea dreptate The economist în numărul de alaltăieri când sscria că autoritățile încearcă să evite mai degrabă costuri politice decât economice. Aș completa: prin măsuri antieconomice de reglementare, costurile politice sunt plătite cu costuri economice.

Problema admisă oficial – și soluția ei, sugerată de un prieten la curent cu ce se petrece în sistemul bancar – constă în capacitatea de a o scoate la capăt cu ratele a celor care au contractat, în anii bulei imobiliare, credite în franci elvențieni.

Soluția pentru această minoritate Nu constă în intervenția arbitrară, pe curs, a autorităților, și nici pe presiunea pusă pe bănci pentru a bloca francul elvețian la o valoare străină de piață. Soluția stă chiar în piață: negocierea între bănci și cei creditați, pe dobânzi.

Cum? Pare simplu: sunt unul dintre cei care a plătit ani la rând rata la casa cumpărată cu credit bancar – cu rată fixă. Adică cu o rată care, până la jumătatea termenului de rambursare, conținea o sumă pe dobândă mai mare decât cea pe creditul efectiv, ”pe principal”.

Ei bine: Dacă băncile și cei creditați ar negocia – potrivit crizei în care ne aflăm – pe dobândă, s-ar evita blocarea intempestivă a cursului francului, și toată lumea, în cazul că nu ar avea de câștigat, și-ar minimiza prejudiciile. Să zicem, înjumătățirea dobânzii :

Băncile :

 •  ar putea lucra cu cursul de piață al francului
 •  și-ar înjumătăți profitul venit din dobânzi – dar nu ar intra pe o pierdere imprevizibilă
 •  și-ar putea menține profiturile chiar pe principal (care, în principiu, nu aduce profit) din diferența de curs.
 •  ar evita situațiile în care s-ar trezi pe tejghea cu cheile încă unui apartament aflat acum, în afara bulei imobiliare, la jumătate din prețul pentru care a fost plătit.

Problema care s-ar pune în acest caz – și abia aici nu am calcule precise, pentru că ele țin de socotelile băncilor – este ce anume conține această dobândă, pe lândă profit, costurile de administrare a creditului și rezervele minime.

Creditații:

 •  ar scăpa cu o creștere mai mică a ratelor
 •  ar scăpa, prin înjumătățirea dobânzii, de partea cea grea a ratei – pe care o plătesc, mai ales în primii 5-15 ani, pe lângă principal
 •  pe scurt- ar scăpa ”ieftin” – pe lângă avantajele pe care le-au avut până în acest moment profitând de avantajele conjuncturale și atât de efemere și insidioase ale creditelor în franci.

Băncile și clienții:

 •  s-ar înțelege după principiile pieței, fără să afecteze pe ceilalți jucători – într-o țară în care piața și concurența sunt prezente mai mult în cărțile de economie decât în viața reală.
 •  ar împărți prejudiciile provocate de conjunctura nefastă a crizei francului – fără ca aceste prejudicii să destabilizeze pe vreunul dintre parteneri.

Mă repet: socotelile mele s-ar putea să nu se potrivească cu socotelile la micron ale băncilor. Dar: Nu merită oare studiată cu creionul în mână această soluție – mai ales mâine, când la Comisa de buget – finanțe-bănci din Parlament au fost convocate conducerile BNR, Asociației Române a Băncilor, Ministerului de finanțe și de la Protecția Consumatorului (mă și mir că lipsesc cămătarii și casele de amanet…) ?

Merită – dar numai în cazul că soluția blocării cursului francului elvețian nu produce avantaje altor oportuniști care probabil că-și freacă mâinile de bucurie când în economie sau finanțe – în general, în piață – mai apare câte un stârv. Parcă-i și văd pe adepții blocării cursului (undeva pe la 3,8) vânzându-și mâine dimineață francii cu 4,3 și cumpărându-i la loc după ”salvarea” creditaților.

De ce spun asta: Atenție! Deja se vorbește de legea falimentului personal (insolvența persoanelor fizice) – pe probleme rezolvabile după principiile pieței echilibrate – exact așa cum serviciile au readus în discuție legea Big Brother după atacul din Paris (Off-topic: Instituțiile au nevoie de o astfel de lege, dar nu așa cum au cerut-o constant și tot constant le-a fost respinsă).

Or legea insolvenței persoanei fizice (prezentă în majoritatea statelor din UE !) ar putea avea în România exact soarta pe care a avut-o, ani la rând, legea insolvenței pentru companii: adusă intempestiv pe masa deciziei la amendare, după o perioadă nefastă și folosită ani la rând ca formă de evaziune fiscală.

Vreau să spun că, în condițiile actuale – cu o lege a insolvenței personale făcută pe genunchi – văd foarte bine cum deșcele bătrâne care au devalizat economia vreme de 25 ani ani își pot trece averile – bine creditate chiar de către bănci pe ultima sută de metri – pe numele junilor moștenitori și apoi să-și declare tot felul de falimente personale. Văd foarte bine cum o lege proastă făcută în pripă pe o problemă la care există soluție punctuală și curată, de piață, poate fi făcută în favoarea unei găști de legiuitori : parlamentari, oameni de afaceri (”persoane fizice”) care suie-n șa sau doboară guverne, băieți de casă cu vile de milioane din salarii de sute și tot felul de alți hrebenciuci.

Cine va deconta toate acestea – de la francul blocat la insolvența personală a nababilor (după patentul insolvenței companiilor împinse la faliment chiar de către acționari) ?

Păi contribuabilul persoană fizică ”prost” de corect, și mediul de afaceri transparent până la nebunie.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.1.2015

6 comentarii

 1. OviM
  20.1.2015, 3:48 pm

  banca nu prea poate face profit “pe principal”, din diferenta de curs, pentru ca si banca, la randul ei, s-a imprumutat cu francii aia, tocmai ca sa evite problemele de curs si sa isi fixeze doar diferentialul de dobanda.

 2. Eugen
  20.1.2015, 8:20 pm

  Un articol meritoriu, care încearcă să aducă în fața guvernanților o soluție de rezolvare, dar, din păcate, aceste măsuri sunt cu un efect minor, care nu rezolvă problema ”pe de-a întregul”. Singura soluție RADICALĂ ar fi urgent înființarea unui ”Sovereign Fund”, cu scutire totală de plată asupra profitului, care trebuie să se întoarcă într-o proporție de 100 % către acele segmente ale societății unde statul are neapărată nevoie. De ex: la acoperirea deficitului dintre valoarea facturii emisă de bănci, pentru cei care au luat credite în CHF și cursul CHF/RON de la data semnării contractului de credit, apoi construirea autostrăzii Comarnic – Brașov, ș.a.m.d. Fondul ar trebui alimentat DE URGENȚĂ cu orice instrument bancar aflat la dispoziția BNR sau a Ministerului Finanțelor (MTN, BOND, CD, TB, etc.), cu o valoare facială de minim 2 miliarde Euro și care să nu afecteze gradul de expunere pe datoria externă a României. Colateralul ar fi urgent monetizat pe piața financiară internațională și el ar constitui doar ”equity-ul” necesar unui ”leverage” de 10 ori mai mare ca ”equity-ul” de bază. Cu fondurile astfel obținute se pot finanța proiecte inter-bancare pe termen foarte scurt (3, 5, 10 zile) sau programe inter-bancare de tip REPO, la 21 de zile, toate asigurând un profit important, care poate fi folosit la proiectele pe care Guvernul le consideră prioritare. O astfel de soluție poate fi detaliată în amânunt și ea poate rezolva definitiv problema crizei creditelor în CHF, precum și construirea autostrăzii Comarnic – Brașov, întreținerea ei pe 30 de ani și reparațiile necesare.

 3. DORU
  20.1.2015, 10:12 pm

  Cam off topic:
  E interesanta afirmatia de mai sus, cu cetateni cu posesiuni mult mai mari decit veniturile. Am un amic care a trebuit sa isi declare averea. Are doua masini, doua Volvo, a caror valoare e venitul lui pe vreo 8,9 ani. Inainte de a da legi privind falimentul, n-ar fi mai bine sa existe legi care sa aiba in vedere neconcordante intre venituri si cheltuieli?

 4. Matilda
  21.1.2015, 1:26 am

  Nu sint de acord cu o lege a insolventei personale, prin care eu sa fiu obligata sa platesc pentru ca unii si altii sa-si acopere pierderile din cauza jocului valutar. De ce au facut credite in nu stiu ce fel de franci, dolari sau euro, atata timp cit salariul il au in lei? Eu am avut credit pentru ap. in lei, cu dobinda de-mi sareau capacele! Am facut scandal, m-am plins – nu! Am platit pentru ca semnasem un contract. Cei care au credite in franci elvetieni s-au bucurat ca au dobinda mica, atunci. Nu s-au gindit ca exista si un risc? Jocul economiei de piata!

 5. Caliman Eugen-analist dezvoltare economica
  21.1.2015, 1:34 pm

  1.Cei cu credite in franci suporta lipsa de proiecte economice, postaderare, care sa fi construit noi locuri de munca dupa Criza, sa fi facut din Romania o tara emergenta, care sa fi compensat prin salarii devalorizarea masiva, din ultimii ani, a leului.
  Fiind vorba de o “vinovatie” politica, este imoral de a transfera solutiile in domeniul financiar-economic personal, adica pe spatele celor care, cu viziunea omului normal, ai-au luat pentru familie o locuinta.
  Raspunderea pentru caderea economica a tarii de 25 de ani incoace, presupune si o “vinovatie nationala” a 22 de milioane de persoane, care nu au iesit in strada sa “mature” guvernele existente, pina la aparitia unuia cu “proiectul economic” de reconstructie economica si industriala.
  2.Daca bancile nu au nuclee de cercetare economica, pentru a orienta depunatorii si preveni sau elimina efectele banilor cu buletinul dat de ele, pe ce temei economc, juridic sau financiar, sa suporte cel care si-a luat locuinta pe credit, adica in unicul mod posibil, pentru salariatul European?
  3.Cred ca Ungaria procedeaza corect, fata de cetateanul sau, bancile neavind decit sa duca politici economice si financiare stiintifice, care sa evite orice “bule” care sa se sparga apoi in capul celui care cu incredere in guvern si banci, nu face decit sa sustina prin consum personal, dezvoltarea si normalitatea economica!
  4.UE ar trebui sa creieze un fond FINANCIAR de sustinere a daunelor datorate lipsei sale de viziune si diligenta financiara, prin care sa acopere/compenseze pierderile datorate propriilor incapacitati stiintifice, iar acestea sa nu fie puse pe capul omului de rind, alungat din casa, pentru ca birocratii UE sint incapabili de a conduce echilibrat financiar, lumea pe care au creat-o.

 6. bif
  27.1.2015, 1:49 am

  cine esti tu matilda?de iti permiti sa judeci pe cei care au luat credite in franci,veziti de lei tai si nu iti mai da cu parerea,ca orice om normal fiecare dintre cei inprumutati in franci au facut un calcul de risc,dar cine se astepta la acest salt urias,dar defapt ce iti dau eu tie explicatii…….

Lăsați un comentariu


Stiri

Gaze din Caspica pentru UE: Gazoductul TAP este gata în proporție de 90%, BRUA întârzie

Adrian N Ionescu

Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporție de 88,8%, la sfârșitul lunii iulie, apropiindu-se data la care Uniunea Europeană va beneficia de o… Mai mult

Stiri

Masacru la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca: 4 morți și 13 răniți după criza etilică a unui pacient

Vladimir Ionescu

Patru pacienți de la Spitalul de psihiatrie Săpoca au fost uciși și alți 13 au fost răniți în urma unui atac produc de un alt… Mai mult

Europa

Transgaz – BRUA: Un an întârziere la finalizarea sectorului românesc al gazoductului pan-european: decembrie 2020

Razvan Diaconu

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi gata în luna decembrie 2019, aşa cum era planificat până acum, ci abia în decembrie 2020, potrivit… Mai mult

Stiri

Interesele SUA pentru Groenlanda: Resursele naturale și poziția geostrategică

Iulian Soare

Interesele SUA de a stăpâni Groenlanda sunt consistente și foarte serioase, dincolo de modul tipic pentru Trump de a le afirma pe twitter: Groenlanda este… Mai mult

Stiri

Repoziționarea SUA în Irak și Afganistan: Bombardierele americane – fără statut special de zbor. Acorduiminent cu talibanii

Iulian Soare

Politica Statelor Unite se repoziționează față de Iran și Afganistan. Donald Trump, intenţionează să ajungă la un acord de pace în Afganistan cu talibanii și… Mai mult

Europa

Întâlnire Macron – Putin în avanpremiera G7. Franța vrea să fie mediatoare

Adrian N Ionescu

Preşedintele francez Emmanuel Macron încearcă să joace rolul de mediator între Rusia și grupul celorlalte cele mai puternice 7 țări ale lumii cu excepția Chinei… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanțelor vrea să-i angajeze la ANAF fără concurs pe absolvenții de facultăți economice

Vladimir Ionescu

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat vineri că a propus angajarea fără concurs la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a absolvenţilor de facultăţi… Mai mult