fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Situația bugetară cu care a intrat România în criza Covid-19

Intrarea în criza COVID ne-a prins într-un moment nefast cu execuția bugetară, tocmai când încercam să reechilibrăm economia dinspre consum spre investiții, dar pe un… Mai mult

29.03.2020

Analiză

Datoria guvernamentală a crescut cu 46% din 2015 încoace

Datoria administrației publice conform metodologiei UE (datoria guvernamentală) a României a fost la finalul lunii ianuarie 2020 de circa 392 miliarde lei sau 37,2% din… Mai mult

26.03.2020

La obiect

Sistemul medical intră în carantină mai repede decât pacienții: sute de cadre medicale sunt contaminate, echipamentul de protecție e insuficient și vine prea târziu

Sute de cadre medicale au fost contaminate cu Covid-19 si au fost izolate la domiciliu, iar unele spitale au intrat în carantină in corpore –… Mai mult

25.03.2020

Chestiunea

Tabelul cu care a intrat România în criza Covid-19: Topul destinațiilor de export și țările din care facem cele mai multe importuri

România a intrat în criza Covid-19 cu una din cele mai nefericite situații privind balanța comercială și e greu de crezut că politicile economice ar… Mai mult

25.03.2020

Cristian Grosu / Opriți mizeria cu salariile din presă

de Cristian Grosu , 4.12.2019

În Camera Deputaților se pregătește scutirea jurnaliștilor de impozitul pe venit:
proiectul a trecut de comisii, merge spre plen, a fost  ”livrat” de PSD-ALDE și se ”fundamentează” pe ideea că afacerile din presă merg greu, că situația în presă e grea și că mass media merită atenția autorităților inclusiv din punct de vedere financiar.

Din capul locului: dacă această mizerie va trece, noi, cei de la cursdeguvernare.ro și CRONICILE o vom ignora: ne vom plăti în continuare, adică, impozitul, la nivelul fiecărui salariat ”obișnuit” din România, chiar dacă va trebui, pentru asta, să ne rebotezăm meseria în cărțile de muncă.

Da, viața în presă e nu grea, ci foarte grea – atât sub aspectul businessului în sine – în care legea e făcută de trusturi – cât și la nivel individual. Dar asta e o altă poveste și nu are legătură cu intenția inițiatorului legii.

Ar face bine, cred, și guvernul și partidele care sprijină guvernul să se opună până la blocare unei asemenea inițiative perverse.

Iată argumentele:

1, În primul rând, legea introduce jurnaliștii în categoria ”specialilor” din România. O Românie în care e tot mai limpede că cei care țin bugetele și fac lucrurile să meargă au ajuns cetățeni de rangul 2. Cum mai poți scrie și combate tu, ca jurnalist, pensiile speciale, de pildă, dacă tu ai un impozit special, adică un salariu special? Mai rămâne ca la un moment dat să pretinzi și pensie specială, de vreme ce ai fost un special în calitatea de salariat.

Această problemă e foarte gravă și Nu ține numai de bani: vom reveni asupra ei într-un material mai amplu privind tumorile societății românești, pentru că inechitatea se acentuează nu atât la nivel de sume (care nu sunt întotdeauna relevante din punct de vedere bugetar), ci de principiu.

2, În al doilea rând, impozitul de care urmează să fie scutiți jurnaliștii va trebui acoperit de alții. Asta dacă vrem bugete de dezvoltare.
Și cum să nu vrea un jurnalist combatant, tocmai în anii ăștia, bugete de dezvoltare? Și cum le poate retinde autorităților, câtă vreme el însuși nu plătește, prin lege, nimic?

3, În al treilea rând, legea nu e dată pentru ”jurnaliștii de rând”, care nu au mare lucru de câștigat.

Legea e dată pentru cei 20-30 de inși pe care clasa politică îi folosește pe post de jurnaliști – plătiți foarte bine și din mai multe surse – așa că acolo, la nivel individual și foarte personal se adună marile câștiguri.

Sigur, îi ”iese” și patronului de trust ceva: legea îi adună sub ”binefacerea” ei și pe cei din personalul tehnic – e vorba, îndeobște, de stațiile tv.

4, În al patrulea rând: ce înseamnă, de fapt, jurnalist?

Pentru că nu vreau să dau niciun nume, propun următorul exercițiu: seara, undeva între orele 21,00-23,00, faceți un tur pe canalele tv și încercați să-i împărțiți pe cei care prestează pe micul ecran în 3 categorii:
jurnaliști, propagandiști, producătorii de fakenews și demolatorii oricărui bun simț.

Cine credeți că sunt beneficiarii principali ai unei astfel de legi? Și pentru ce anume statul român le dă, de fapt, 10% cadou la leafă?

5, Jurnaliștii autentici, cei cu meseria în sânge și cu disciplina dură a manierei de documentare și a oreleor de predare, cei dezinvolți în a aborda subiectele incomode, cei care-și suflecă pantalonii și intră zilnic să rânescă rahatul din această societate

își vor pune cu toții problema pe care am ridicat-o la punctele 1 și 2.

*
Da, viața în presă e grea, modelul de business s-a schimbat și nici marile grupuri încă nu au ajuns la o formulă generală de abordare:
dar ea nu poate deveni mai ușoară dacă principiile după care funcționează sunt strâmbate, sau dacă devine ”obligată” fie față de autorități, fie față de însăși societatea în care prestează.

Da, viața jurnalistului e grea (mai bine ar fi analizată posibilitatea unei pensionări anticipate cu câțiva ani – după 30 de ani de presă, de program nesănătos și de adrenalină din aia rea un om e pur și simplu traumatizat), dar ea nu devine mai ușoară închizându-i canalele de atenție către o direcție a societății – ba tocmai una din cele importante: inechitatea în fața taxelor și a legii.

Cât despre guvern și politicieni, înainte să treacă legea prin plen, ar face bine să producă o listă cu sursele de finanțare ale acestei scutiri. Să facă ei țara să meargă bine, și o să meargă și presa bine.

Iar în ce ne privește, nu mă pot abține să nu-mi felicit colegii pentru indignarea unanimă din ședința de azi dimineață, referitoare la ”ajutorul” pe care clasa politică se pregătește să ni-l dea.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.12.2019

7 comentarii

 1. Dan T
  4.12.2019, 4:10 pm

  Alta masura populista fara analiza de impact, nu numai financiar.

 2. stefan60
  4.12.2019, 6:33 pm

  Romania e un unicat in cadrul UE .
  – Pe deoparte avem impozit unic pe venit extrem de scazut . 10 % . Si cu IT-istii scutiti de aceasta povara colosala. In USA nu e scutit nimeni. Angajatii Microsoft, Oracle , IBM dplatesc impozit progresiv dar se vede ca ei sint mai prosti ca “ai nostri”.
  Tot la noi , avem scutire de impozitul astronomic 🙂 si primii 24.000 lei anual de pensie . (2.000 lei/lunar). Cu anomalia ca o pensie de 4.000 lei e impozitata cu doar 200 lei (5 % practic) si un salariu de 4.000 lei e impozitat cu 400 lei (10 %)

  Doi la mana
  Acum ca statul in mareata lui bunatate vrea sa va cumpere (metoda comunista , “da 100 de lei sa taca” ) dumneavstra va revoltati ? 🙂

  Pai ori statul roman e in o anarhie fiscala totala , ori au bani undeva ascunsi si vor sa faca surprize boborului in anul de gratie 2020 cind toate nodurile fiscale vin la suprafata . 🙂
  -Deci terminam 2019 cu deficit undeva la 4,3 – 4,4 % PIB .
  -Proiectare buget 2020 din start cu un deficit de 3,5 % PIB . Si asta inainte sa fie abrogata supraaccisa pe carburanti si supraimpozitarea contractelor part time. Cumulat o alta gaura la venituri bugetare de vreo 4,2 miliarde lei anual .

  Cam imaginez hohotele de ris la UE cind domnul Chitu va cere aprobarea unui astfel de buget . 🙂
  Si daca tot se supraliciteaza fara nici un studiu de impact bugetar , ce ar fi sa se abroge si taxa pe stalp , varie contributii obligatorii pe chirii , drepturi de autor , s.a.m.d. ?
  Macar sa ne facem de cacao total . Ca nu a fost suficient cu guvernele Ponta , Grindeanu-Tudose-Dancila . Conform traditiei urmeaza comedia guvernului Sica mandolina (cu tot respectul , e denumirea data de un fost presedinte de tara nu de un amarat ca mine )

  ORICUM.
  E bine de tinut minte ca FMI , ca si BM au aceasi adresa . Nu exista alta varianta cu un parlament atit de harnic in introdus taxe din disperare financiara si ulterior taiat aceleasi din dorinta de a spulbera financiar o guvernare si un presedinte. (oare dinsul cere un studiu de impact inainte sa semneze anumite legi ? )

 3. Gabriel
  4.12.2019, 8:01 pm

  Subscriu. Va felicit, domnule Cristian Grosu, si pentru acest articol.

 4. Dutulescu Andrei
  5.12.2019, 11:27 am

  a

 5. a
  5.12.2019, 11:28 am

  a

 6. aa
  5.12.2019, 11:28 am

  b

Lăsați un comentariu


Stiri

Ce înseamnă ”militarizarea sistemului de Sănătate Suceava”: Președintele Colegiul Medical din județ: “Era ultima soluție”

Mariana Bechir

La Suceava, o echipă formată din generalul Ionel Oprea și alți patru medici militari au preluat întregul sistem sanitar, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Sorin Hâncu,… Mai mult

Stiri

Parlamentul a legiferat suspendarea temporară a plății utilităților și amânarea plății CAS – PNL a anunțat că va cotesta la CCR

Razvan Diaconu

Camerei Deputaţilor (cameră decizională) a adoptat, vineri, prin vot de la distanță, proiectul de lege pentru suspendarea rambursării creditelor. Un alt proiect votat prevede amânarea… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană a acceptat propunerea lui Siegfried Mureșan: importurile de dispozitive medicale scutite de taxe vamale și de TVA

Victor Bratu

Comisia Europeană a anunțat vineri suspendarea taxelor vamale și a TVA la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din afara Uniunii Europene… Mai mult

Stiri

Angajări de urgență în sistemul medical: 1.000 de specialiști pentru direcțiile de sănătate și 1.000 de ambulanțieri

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, vineri, că, în perioada următoare, vor fi angajate în regim de urgență 1.000 de persoane în direcţiile județene de… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Am intrat în cea mai grea etapă, urmează săptămâni foarte dificile

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a lansat vineri avertismentul public că România a intrat, de câteva zile, ”în cea mai grea etapă a perioadei generate de coronavirus”,… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, vineri / Numărul cazurilor noi: 445, în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore, numărul cazurilor noi de coronavirus a fost de 445, ceea ce reprezintă o dublare a recordului înregistrat joi (278). De… Mai mult

Stiri

Spitalele din subordinea administrației locale, transferate în subordinea Ministerului Sănătății

Mariana Bechir

Spitalele aflate acum în subordinea administrațiilor locale sunt transferate, pe perioada pandemiei, în subordinea Ministerului Sănătății, a anunțat vineri ministrul Nelu Tătaru. În prezent, în… Mai mult