fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Institutul de la Măgurele nu mai are Consiliu Științific – 95 de cercetători cer demiterea directorului general, Ministerul pregătește clarificarea legislației

Aproape 100 de cercetători de la celebrul Institut Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei solicită într-o scrisoare deschisă înlocuirea din… Mai mult

24.06.2020

Analiză

Prețurile energiei – România, fruntașă la scumpirea curentului electric și la ieftinirea gazelor naturale

România s-a situat în a doua jumătate a anului 2019 pe locul patru între statele membre UE la creșterea prețului curentului electric livrat consumatorilor casnici,… Mai mult

24.06.2020

Chestiunea

Planul, proiectele și hărțile megaproiectului de relansare economică a UE propus de Institutul de Studii Economice din Viena. România – între marii beneficiari

Institutul pentru Studii Economice din Viena propune un plan de investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro, care s-ar putea realiza în următorii… Mai mult

23.06.2020

Europa

Tabloul european al Inovării 2020: Marile probleme ale României, care are un decalaj de peste 68% față de media UE

România rămâne cel mai slab inovator din UE, cu un scor în clasamentul indicatorilor de anul trecut situat la doar 31,6% din performanța media a… Mai mult

23.06.2020

Cristian Grosu / ”Închisoarea pe viață” și partizanii ei

de Cristian Grosu , 10.6.2019

Încă puțin până acolo:

Tot timpul am știut că prostia își are rolul ei în neputința clasei politice de-a găsi soluții simple la probleme basic, dar niciodată n-am intuit care e dozajul prostiei în rețetă.

Dar zilele trecute – timpul scurs de la eliberarea bruscă a tensiunii ultimilor 2,5 ani – mă constrâng să revăd rețeta, pe seama unei experiențe de 26 de cei mai ciudați ani sub toate aspectele din istoria României:

cum adică: nici acum – când e limpede că trebuie să gândești rațional și să acționezi după bunul simț pe care ți l-a dar mama de-acasă când ai pornit-o în lume – nu te apuci de lucrurile care-ți țin țara blocată sub fesele tale de decident?

Iată, așadar, ce a înțeles clasa politică românească din alegerile de acum 2 săptămâni – și o să începem cu PSD:

1-, Bucureștiul – adică echivalentul a 5-6 județe ca populație, și 38-40% din PIB-ul României, își declară ”falimentul nedeclarat” prin vocea primăriței Gabriela Firea. Care adună, cu forța, în falimentul pe care și-l declară și alte 5-7 orașe mari ale României, convinsă fiind că toți ceilalți primari au încercat să fure banii publici prin suveica firmelor private scoase de sub jursdicția legislației pentru instituțiile publice.

Doamna primar Firea nu reprezintă doar ”o tabără” a PSD: există și cealaltă, susținută de reprezentantul baronatelor (celula de bază a partidului) prin puternicul reprezentant Marian Oprișan, de la Vrancea.

Dar, așa cum dna. Firea și-a găsit o sârmă în mațul gros, așa are și dl. Oprișan o placă metalică la cap – pentru care s-a războit ani de zile cu fizicienții și cercetătorii din presa locală: sârma și placa influențează cumva, prin dilatarea specifică metalelor, politica României?

Pentru că marea dezbatere a PSD în plină degringoladă macroeconomică și după alegeri dure asta este – nu cum reechilibrăm bugetul, nu cum scădem inflația, nu cum restrângem deficitele produse de 2,5 ani de mită pentru toată lumea, ci cine să nu se interneze în spital în zilele decisive.

2-, Junele doctor clujean Emanuel Ungureanu, de la USR, își începe simultan 2 campanii. Cea de justificare a excursiilor de studiu în Vest – plătite de ONG-uri și lobiști din industria farma europeană.
Precum și cea de adjudecare a voturilor nefumătorilor – că asta a înțeles doctorul că e prima prioritate după 4 ani de criză (și n-au fost 5 pentru că subdezvoltarea noastră nu ne-a permis o mai adâncă coborâre), plus alți 3 de improvizație și încă 2 jumăte de delir fascistoid.

Da! : o lege antifumat a USR (în condițiile în care oricum sunt interzise reclamele la țigări și fumatul în restaurante și locuri publice) trebuie să sune așa:
”Noi, USR, decidem: începând cu 01 iunie 2019, sunt absolut interzise fumatul și comercializarea tutunului de-a lungul autrostrăziilor Pitești-Sibiu și Tg-Mureș-Iași.”.

Iar sub lege, cu trei steluțe, marcată observația: ”de văzut cum compensăm/sursă de finanțare contrabanda cu țigări ajunsă la 40% în județele Moldovei – provenită din avantajele pe care legiferarea bruscă le aduce contrabandiștilor de la granița de Est și bandiților din Poliția de frontieră”.

Da, sigur – vorbește un fumător, dar unul de mare bună-credință: am încercat de 2 ori să mă las de fumat cu un medicament acreditat de industria farma europeană – aia cu lobbyul în combaterea fumatului – iar experiența mi-am împărtășit-o cu alți 2 prieteni de era să rămânem unii fără alții, măcar că am fost monitorizați de specialiștii: puțin a lipsit să nu ne aruncăm de pe bloc – căci substanța activă a medicamentului favorizează depresia – și l-am înrerupt toți 3 – gândindu-ne, firește, că nu putem să lăsăm fără susținători un viitor partid de juni ca viitorul USR. Dar despre medicamentele astea nu zice nicun lobbyst nimic.

Problema e că partidul ia foarte în serios – într-un moment de inflexiune istorică, când toate energiile sale ar trebui să vizeze legislația de deblocare a dezvoltării:

asta s-a văzut anul trecut la referendumul pentru familia tradițională – când partidul s-a polarizat până la limita sciziunii, și când orice prost dar șmecher din afara partidului a putut constata cât e de simplu să rupi un partid de inși debranșați de la stringențele cetățeanului obișnuit și să-l rătăcești pe pășunile minții lui:

da, exitstă statistici! – dar mai e și o altă statistică: de câteva zile, de când o bolmojiți cu interzicerea unor reclame, care oricum nu se mai fac de mult, au plecat din țară încă circa 2.000 (două mii) de tineri – o spune statistica – și vă asigur că n-au plecat pentru că în România se fumează în biserică.

Or, voi, doctore – vă comportați ca si cum ați trăi în Elveția – și pot să-mi închipui de ce – și chiar voi și exlica, în curând, de ce.

3-, Iată viață adevărată: binecunoscuta domnișoară Ana-Maria Bogdan de la PLUS – cea cu punerea în discuție a proprietății – vine și propune un pas înainte în paradisul românesc:

Da, fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă de mediul înconjurător, dar rolul cel mai important îl joacă politicul. Vestea proastă ? e că ne confruntăm cu o criză de sistem: modelul bazat pe creștere economică infinită pe o planetă cu resurse finite și-a atins limita. Vestea bună ☺️ e că un model bazat pe creșterea stării de bine a oamenilor mai degrabă decât pe productivitate și creștere economică (ce deseori nu se reflectă în calitatea vieții) este posibil, dar doar dacă există #voință #politică. Programul politic al PLUS este construit în sensul acesta.

Domnișoară, eu, unul, credeam că programul politic al PLUS trebuie să plece nu de la tragedia poluării și a mediului înconjurotor, ci de la:

-, DRAMA că Nu prea avem cu ce polua

-, că nu productivitatea ne îngroapă, ci lipsa ei,

-, că nu performanța economică de îndepărtează de ”starea de bine”, ci lipsa ei.

E posibil ca să vă faceți lecturile ori prea devreme, ori prea târziu.

Un sfat în 2 puncte de la un cetățean:

a), ați cerut oficial de la MAI care e situația cu Poliția de frontieră, de sonarele se defectau chiar când treceau contrabandișii cu cocaină?

Pentru că dacă ignorăm economia, productivitatea și ceva poluare cu măsură – singura șansă pentru ”starea de bine” e ca Poliția de Frontieră să ne ia asociați măcar o noapte pe săptămână: după 2 liniuțe, n-o să ne mai batem capul nici cu productivitatea și o să avem și starea aia de bine.

Sigur că lumea plutește spre o nouă paradigmă socială (pentru care vă recomand cu căldură studiul proorocului Isaia – ”când lupul va merge la păscut împreună cu mielul, ursoaica va paște alături de vițică, iar leii vor dormi cu capul pe pântecele căprioarelor”):

dar până atunci, vedeți că CCR încă poate scoate lupul din închisoare în orice moment (termen pe 3 iulie, după 5 amânări), și dacă iese, nu o să vă invite la păscut.

4-, și acum ne întoarcem la ”politică hard, mainstream, tradițională”, ca să încheiam ce-am început cu nr.1-PSD:

Deputatul PNL Florin Roman a depus la Senat un proiect de lege care prevede închisoarea pe viață a celor care omoară un polițist sau un jandarm aflat în misiune.

Bang!

Asta a înțeles opoziția – printr-una din cele mai prezente voci ale ei – că trebuie să facă pentru a pune ordine în țară.

Dl. Roman  ar trebui să facă alte câteva lucruri înainte de-o atare propunere legislativă, de adjudecate a voturilor din MAI:

să ceară chiar de la MAI un răspuns oficial, ce s-a întâmplat în aprilie cu încărcătura de cocaină la prinderea căreia polițiștilor li s-au defectat sonarele – și apoi să răspundă la întrebarea:
dacă contrabandiștii care s-au izbit cu barca de stânci ar fi izbit șalupa poliștiștilor complici, cum s-ar fi aplicat legea pe care tocmai o propune?

Ne-ar putea da și nouă răspunsul pe care are dreptul să-l obțină de la MAI privind ce s-a întâmplat în noaptea aia cu tona aia de cocaină?

După care PNL ar putea lua act și de lăcrămațiile câtorva prieteni foarte discriminați:

Ei, da: doresc o lege care să prevadă, negru pe alb, că cine mă omoară pe mine, cetățeanul Grosu, să fie condamnat la închisoare pe viață; de ce nu?

Mai vreau o lege care să prevadă că ceea ce facem noi aici – și la alte ziare de competență și de bună credință – să putem compara cu ce fac zăltații care populează parlamentul și apoi să obținem pensii speciale, indiferent de cât contribuim:

cerem pensii speciale la tot poporul, pentru că nu vedem niciun motiv pentru care inșii aflați în plin delir, înșirați mai sus ca exemple (doar ca exemple) să le primească în urma voturilor cumpărate cu banii noștri acum – chiar acum!

*,
Mai e fix un an jumate până când România intră în ”fereastra astrală” cu care nu s-a mai întâlnit de 12 ani: după 2020 urmează 4 ani fără alegeri – adică 4 ani în care delirurile de mai sus ar trebui să fie sanționate nu doar ”politic”:

4 ani în care orice deraiere de la o strategie cu priorități să fie socotită (Nu de Lege, că asta ar fi absurd și nedemocratic, ci de Stradă, care de 2 ani jumate se roagă de voi să vă veniți în simțiri) act de trădare față de misiunea politicianului competent.

Dacă vă continuați delirul, voi vă dați seama ce ratați? Noi, cei mulți alții, o să ne resemnăm cu ideea că rămânem în închisoarea asta pe viață. 

***
Articolul e apărut în secțiunea ”Guvernare cu față umană”. Nici nuș ce să zic..

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.6.2019

2 comentarii

 1. stefan60
  12.6.2019, 10:16 pm

  Domnule Grosu .
  Va aduc aminte ca in Romania si conform cod penal “inchisoarea pe viata” e stabilita la maxim 30 de ani de inchisoare . Adica denaturare crasa a unei definitii .
  Ca omori 1 cetatean sau 100 , e tot aia . 30 de ani maxim si cu posibilitate de iesire anticipata (buna purtare , varsta inaintata , despagubiri date partilor vatamate respectiv rudelor ) .
  Adica o transpuneere mioritica a unei sentinte CEDO care a stabilit ca oricare condamnat are dreptul la iesire anticipata din puscarie . Pentru chestii mai sus enumerate .

  Doar ca in justitia anglo saxona (USA in primis ) si unde este prevazuta “inchisoarea pe viata” se aplica un escamotaj absolut legal .
  1- cumularea pedepselor fara limita de ani de puscarie (poti sa obtii 300 si peste ani de puscarie )
  2- dreptul la iesire anticipata (sau comun numit conditionata) dupa ce ai ispasit cel putin jumatate din anii de condamnare .
  Deci , la 300 ani puscarie , poti sa ceri iesirea anticipata dupa ce ai facut 150 de ani de “bulau” . 🙂

  Legiuitorii nostri au diplome marete , multe doctorate dar sint cam rupti de lumea juritica si de realitate in special . 🙂

Lăsați un comentariu


Stiri

Aventuri în țara laptelui: Lactalis închide fabricile de lapte de la Vatra Dornei și Floreni, care produceau sub brandul La Dorna

Razvan Diaconu

Lactalis a anunțat vineri că a decis să închidă unitățile de producție din Floreni și Vatra Dornei. Grupul  francez  motivează că a luat „această decizie… Mai mult

Europa

România este considerată nesigură de Marea Britanie din punctul de vedere al infectării cu  Covid-19

Iulian Soare

România nu a fost inclusă pe lista celor 59 de țări considerate “sigure” comunicată vineri de    Departamentul de Transport al Guvernului Marii Britanii. Prin… Mai mult

Stiri

ONRC: Numărul de firme dizolvate a scăzut cu peste 31%, în primele cinci luni din 2020

Adrian N Ionescu

Numărul de firme dizolvate a scăzut cu 31,66% în primele cinci luni din 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 9.675, faţă de… Mai mult

Stiri

Remdesivir, primul medicament împotriva Covid-19 autorizat de UE. SUA a cumpărat 90% din producția următoarelor 3 luni

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a autorizat vineri “punerea pe piaţă condiţionată” a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene, utilizat în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Compania… Mai mult

Stiri

Alpha Bank România lansează aplicația care transformă telefonul mobil în POS

Vladimir Ionescu

Alpha Bank este prima bancă din România care va lansa o aplicație ce transformă telefonul mobil în POS. Soluția este compatibilă cu dispozitivele mobile Android… Mai mult

Stiri

Resursele României, exploatate fără plata taxelor și redevențelor – dezastru la ANRM constatat de Corpul de control al premierului

Razvan Diaconu

Guvernul a anunțat vineri că a transmis Parchetului raportul de control pe care Corpul de Control al premierului l-a finalizat recent la Agenția Națională pentru… Mai mult

Stiri

Majoritatea companiilor germane din România văd o scădere de până la 50% a afacerilor – sondaj AHK

Adrian N Ionescu

Mai mult de jumătate din companiile germane din România se aşteaptă la scăderi ale cifrei de afaceri între 10 şi 50%, în 2020, iar un… Mai mult