La obiect

Indicatorul social de referință – uitat de 7 ani la valoarea de 500 de lei

De la apariția sa, în 2012, respectiv urmă cu șapte ani, așa-numitul „indicator social de referință” (ISR) s-a blocat la valoarea de 500 de lei.… Mai mult

02.10.2019

Analiză

Soldul investițiilor străine trece de 80 mld de euro: situația pe sectoare

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 81.124 milioane euro, adică aproximativ 5,5 miliarde euro mai mult față de… Mai mult

01.10.2019

Analiză

Creșterea costului salarial – de 2 ori mai mare decât creșterea PIB și de 4 ori mai mare decât creșterea productivității

Potrivit datelor publicate de INS, costul salarial pentru un loc de muncă s-a majorat cu circa 42% în ultimii patru ani (36% dacă se face… Mai mult

30.09.2019

Analiză

Numărul studenților – dublu față de cel din 1990 și la jumătate față de cel din 2007. De ce?

Aproximativ 400.000 de tineri înscriși la studii de licență au început luni anul universitar 2019 – 2020. Dintre aceștia, circa 25.000 sunt studenți străini, din… Mai mult

30.09.2019

Cronicile

Cristian Grosu / ”Închisoarea pe viață” și partizanii ei

de Cristian Grosu , 10.6.2019

Încă puțin până acolo:

Tot timpul am știut că prostia își are rolul ei în neputința clasei politice de-a găsi soluții simple la probleme basic, dar niciodată n-am intuit care e dozajul prostiei în rețetă.

Dar zilele trecute – timpul scurs de la eliberarea bruscă a tensiunii ultimilor 2,5 ani – mă constrâng să revăd rețeta, pe seama unei experiențe de 26 de cei mai ciudați ani sub toate aspectele din istoria României:

cum adică: nici acum – când e limpede că trebuie să gândești rațional și să acționezi după bunul simț pe care ți l-a dar mama de-acasă când ai pornit-o în lume – nu te apuci de lucrurile care-ți țin țara blocată sub fesele tale de decident?

Iată, așadar, ce a înțeles clasa politică românească din alegerile de acum 2 săptămâni – și o să începem cu PSD:

1-, Bucureștiul – adică echivalentul a 5-6 județe ca populație, și 38-40% din PIB-ul României, își declară ”falimentul nedeclarat” prin vocea primăriței Gabriela Firea. Care adună, cu forța, în falimentul pe care și-l declară și alte 5-7 orașe mari ale României, convinsă fiind că toți ceilalți primari au încercat să fure banii publici prin suveica firmelor private scoase de sub jursdicția legislației pentru instituțiile publice.

Doamna primar Firea nu reprezintă doar ”o tabără” a PSD: există și cealaltă, susținută de reprezentantul baronatelor (celula de bază a partidului) prin puternicul reprezentant Marian Oprișan, de la Vrancea.

Dar, așa cum dna. Firea și-a găsit o sârmă în mațul gros, așa are și dl. Oprișan o placă metalică la cap – pentru care s-a războit ani de zile cu fizicienții și cercetătorii din presa locală: sârma și placa influențează cumva, prin dilatarea specifică metalelor, politica României?

Pentru că marea dezbatere a PSD în plină degringoladă macroeconomică și după alegeri dure asta este – nu cum reechilibrăm bugetul, nu cum scădem inflația, nu cum restrângem deficitele produse de 2,5 ani de mită pentru toată lumea, ci cine să nu se interneze în spital în zilele decisive.

2-, Junele doctor clujean Emanuel Ungureanu, de la USR, își începe simultan 2 campanii. Cea de justificare a excursiilor de studiu în Vest – plătite de ONG-uri și lobiști din industria farma europeană.
Precum și cea de adjudecare a voturilor nefumătorilor – că asta a înțeles doctorul că e prima prioritate după 4 ani de criză (și n-au fost 5 pentru că subdezvoltarea noastră nu ne-a permis o mai adâncă coborâre), plus alți 3 de improvizație și încă 2 jumăte de delir fascistoid.

Da! : o lege antifumat a USR (în condițiile în care oricum sunt interzise reclamele la țigări și fumatul în restaurante și locuri publice) trebuie să sune așa:
”Noi, USR, decidem: începând cu 01 iunie 2019, sunt absolut interzise fumatul și comercializarea tutunului de-a lungul autrostrăziilor Pitești-Sibiu și Tg-Mureș-Iași.”.

Iar sub lege, cu trei steluțe, marcată observația: ”de văzut cum compensăm/sursă de finanțare contrabanda cu țigări ajunsă la 40% în județele Moldovei – provenită din avantajele pe care legiferarea bruscă le aduce contrabandiștilor de la granița de Est și bandiților din Poliția de frontieră”.

Da, sigur – vorbește un fumător, dar unul de mare bună-credință: am încercat de 2 ori să mă las de fumat cu un medicament acreditat de industria farma europeană – aia cu lobbyul în combaterea fumatului – iar experiența mi-am împărtășit-o cu alți 2 prieteni de era să rămânem unii fără alții, măcar că am fost monitorizați de specialiștii: puțin a lipsit să nu ne aruncăm de pe bloc – căci substanța activă a medicamentului favorizează depresia – și l-am înrerupt toți 3 – gândindu-ne, firește, că nu putem să lăsăm fără susținători un viitor partid de juni ca viitorul USR. Dar despre medicamentele astea nu zice nicun lobbyst nimic.

Problema e că partidul ia foarte în serios – într-un moment de inflexiune istorică, când toate energiile sale ar trebui să vizeze legislația de deblocare a dezvoltării:

asta s-a văzut anul trecut la referendumul pentru familia tradițională – când partidul s-a polarizat până la limita sciziunii, și când orice prost dar șmecher din afara partidului a putut constata cât e de simplu să rupi un partid de inși debranșați de la stringențele cetățeanului obișnuit și să-l rătăcești pe pășunile minții lui:

da, exitstă statistici! – dar mai e și o altă statistică: de câteva zile, de când o bolmojiți cu interzicerea unor reclame, care oricum nu se mai fac de mult, au plecat din țară încă circa 2.000 (două mii) de tineri – o spune statistica – și vă asigur că n-au plecat pentru că în România se fumează în biserică.

Or, voi, doctore – vă comportați ca si cum ați trăi în Elveția – și pot să-mi închipui de ce – și chiar voi și exlica, în curând, de ce.

3-, Iată viață adevărată: binecunoscuta domnișoară Ana-Maria Bogdan de la PLUS – cea cu punerea în discuție a proprietății – vine și propune un pas înainte în paradisul românesc:

Da, fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă de mediul înconjurător, dar rolul cel mai important îl joacă politicul. Vestea proastă ? e că ne confruntăm cu o criză de sistem: modelul bazat pe creștere economică infinită pe o planetă cu resurse finite și-a atins limita. Vestea bună ☺️ e că un model bazat pe creșterea stării de bine a oamenilor mai degrabă decât pe productivitate și creștere economică (ce deseori nu se reflectă în calitatea vieții) este posibil, dar doar dacă există #voință #politică. Programul politic al PLUS este construit în sensul acesta.

Domnișoară, eu, unul, credeam că programul politic al PLUS trebuie să plece nu de la tragedia poluării și a mediului înconjurotor, ci de la:

-, DRAMA că Nu prea avem cu ce polua

-, că nu productivitatea ne îngroapă, ci lipsa ei,

-, că nu performanța economică de îndepărtează de ”starea de bine”, ci lipsa ei.

E posibil ca să vă faceți lecturile ori prea devreme, ori prea târziu.

Un sfat în 2 puncte de la un cetățean:

a), ați cerut oficial de la MAI care e situația cu Poliția de frontieră, de sonarele se defectau chiar când treceau contrabandișii cu cocaină?

Pentru că dacă ignorăm economia, productivitatea și ceva poluare cu măsură – singura șansă pentru ”starea de bine” e ca Poliția de Frontieră să ne ia asociați măcar o noapte pe săptămână: după 2 liniuțe, n-o să ne mai batem capul nici cu productivitatea și o să avem și starea aia de bine.

Sigur că lumea plutește spre o nouă paradigmă socială (pentru care vă recomand cu căldură studiul proorocului Isaia – ”când lupul va merge la păscut împreună cu mielul, ursoaica va paște alături de vițică, iar leii vor dormi cu capul pe pântecele căprioarelor”):

dar până atunci, vedeți că CCR încă poate scoate lupul din închisoare în orice moment (termen pe 3 iulie, după 5 amânări), și dacă iese, nu o să vă invite la păscut.

4-, și acum ne întoarcem la ”politică hard, mainstream, tradițională”, ca să încheiam ce-am început cu nr.1-PSD:

Deputatul PNL Florin Roman a depus la Senat un proiect de lege care prevede închisoarea pe viață a celor care omoară un polițist sau un jandarm aflat în misiune.

Bang!

Asta a înțeles opoziția – printr-una din cele mai prezente voci ale ei – că trebuie să facă pentru a pune ordine în țară.

Dl. Roman  ar trebui să facă alte câteva lucruri înainte de-o atare propunere legislativă, de adjudecate a voturilor din MAI:

să ceară chiar de la MAI un răspuns oficial, ce s-a întâmplat în aprilie cu încărcătura de cocaină la prinderea căreia polițiștilor li s-au defectat sonarele – și apoi să răspundă la întrebarea:
dacă contrabandiștii care s-au izbit cu barca de stânci ar fi izbit șalupa poliștiștilor complici, cum s-ar fi aplicat legea pe care tocmai o propune?

Ne-ar putea da și nouă răspunsul pe care are dreptul să-l obțină de la MAI privind ce s-a întâmplat în noaptea aia cu tona aia de cocaină?

După care PNL ar putea lua act și de lăcrămațiile câtorva prieteni foarte discriminați:

Ei, da: doresc o lege care să prevadă, negru pe alb, că cine mă omoară pe mine, cetățeanul Grosu, să fie condamnat la închisoare pe viață; de ce nu?

Mai vreau o lege care să prevadă că ceea ce facem noi aici – și la alte ziare de competență și de bună credință – să putem compara cu ce fac zăltații care populează parlamentul și apoi să obținem pensii speciale, indiferent de cât contribuim:

cerem pensii speciale la tot poporul, pentru că nu vedem niciun motiv pentru care inșii aflați în plin delir, înșirați mai sus ca exemple (doar ca exemple) să le primească în urma voturilor cumpărate cu banii noștri acum – chiar acum!

*,
Mai e fix un an jumate până când România intră în ”fereastra astrală” cu care nu s-a mai întâlnit de 12 ani: după 2020 urmează 4 ani fără alegeri – adică 4 ani în care delirurile de mai sus ar trebui să fie sanționate nu doar ”politic”:

4 ani în care orice deraiere de la o strategie cu priorități să fie socotită (Nu de Lege, că asta ar fi absurd și nedemocratic, ci de Stradă, care de 2 ani jumate se roagă de voi să vă veniți în simțiri) act de trădare față de misiunea politicianului competent.

Dacă vă continuați delirul, voi vă dați seama ce ratați? Noi, cei mulți alții, o să ne resemnăm cu ideea că rămânem în închisoarea asta pe viață. 

***
Articolul e apărut în secțiunea ”Guvernare cu față umană”. Nici nuș ce să zic..

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.6.2019

2 comentarii

 1. stefan60
  12.6.2019, 10:16 pm

  Domnule Grosu .
  Va aduc aminte ca in Romania si conform cod penal “inchisoarea pe viata” e stabilita la maxim 30 de ani de inchisoare . Adica denaturare crasa a unei definitii .
  Ca omori 1 cetatean sau 100 , e tot aia . 30 de ani maxim si cu posibilitate de iesire anticipata (buna purtare , varsta inaintata , despagubiri date partilor vatamate respectiv rudelor ) .
  Adica o transpuneere mioritica a unei sentinte CEDO care a stabilit ca oricare condamnat are dreptul la iesire anticipata din puscarie . Pentru chestii mai sus enumerate .

  Doar ca in justitia anglo saxona (USA in primis ) si unde este prevazuta “inchisoarea pe viata” se aplica un escamotaj absolut legal .
  1- cumularea pedepselor fara limita de ani de puscarie (poti sa obtii 300 si peste ani de puscarie )
  2- dreptul la iesire anticipata (sau comun numit conditionata) dupa ce ai ispasit cel putin jumatate din anii de condamnare .
  Deci , la 300 ani puscarie , poti sa ceri iesirea anticipata dupa ce ai facut 150 de ani de “bulau” . 🙂

  Legiuitorii nostri au diplome marete , multe doctorate dar sint cam rupti de lumea juritica si de realitate in special . 🙂

Lăsați un comentariu


Stiri

PayWell 2019: Creșterea salarială în companiile mari din sectorul privat este în medie de 9,4% în acest an, peste estimări

Vladimir Ionescu

Salariile brute în rândul companiilor private au crescut, în medie, cu 9,4% în acest an, potrivit studiului salarial PayWell 2019 realizat de PwC România. Majorarea… Mai mult

Stiri

Consiliul Concurenţei a lansat Monitorul preţurilor produselor alimentare

Vladimir Ionescu

Consiliul Concurenței a lansat Monitorul prețurilor produselor alimentare, platforma online care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalii comercianți cu amănuntul de produse… Mai mult

Stiri

Directorul CFR SA acuză că a fost demis pentru refuzul de a semna un contract de sute de milioane de euro

Vladimir Ionescu

Constantin Axinia (foto) a declarat pentru Mediafax, după ce Consiliul de Administraţie al CFR SA l-a demis din funcţia de director general, că a fost… Mai mult

Europa

Volkswagen amână decizia finală de investiție în Turcia, din cauza operațiunilor turce din Siria

Adrian N Ionescu

Grupul german Volkswagen a amânat decizia finală prvind construcția platformei de producție din Turcia, temându-se că aceasta i-ar putea afecta reputația, pe fondul criticilor internaționale… Mai mult

Europa

Intervenția Turciei în Siria: Armata Siriană a intrat în Manbij, Donald Trump a semnat lista sancţiunilor, iar țările UE au decis limitarea exporturilor de armament

Iulian Soare

SUA au impus sancţiuni ţintite împotriva a trei miniştri turci printr-un decret prezidenţial care vizează să convingă Ankara ”să înceteze imediat ofensiva” în Siria, a… Mai mult

Stiri

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, numit consul general la Shanghai

Vladimir Ionescu

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului, a fost numit consul general al României la Shanghai printr-o hotărâre aprobată de Guvern în şedinţa de luni,… Mai mult

Stiri

Volumul construcțiilor a stagnat în august, din cauza scăderii pe sectorul rezidențial și a proiectelor noi

Adrian N Ionescu

Lucrările de construcții au dat semne de oboseală în august 2019 față de luna anterioară: ritmul de creștere s-a redus până la 0,6% pe serie… Mai mult