vineri

26 aprilie, 2024

7 octombrie, 2021

Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea a avertizat joi, la Digi24, că actualul guvern trebuie să facă pașii necesari pentru pregătirea tehnică a implementării PNRR, pași care pot fi făcuți până în 31 decembrie.

După această dată, spune Cristian Ghinea, ”există riscul real de blocare a PNRR”.

În Parlament ar trebui aprobat un proiect de lege care să descrie mecanismul financiar și modul de aplicare al acestuia pentru implementarea planului românesc de redresare.


Declarația lui Cristian Ghinea:

Acest guvern, chiar cu puteri limitate, trebuie să facă pași de pregătire tehnică a PNRR. Guvernul poate să îi facă până la 31 decembrie când există riscul real de blocare a PNRR.

Legislativ, Guvernul trebuie să pregătească proiectele de legi necesare, cred că vom găsi înțelepciune pentru majoritate în Parlament pentru a trece legile necesare PNRR, chiar și în procedura de urgență care poate dura maximum o săptămână. Parlamentul cred că va avea înțelepciunea de a trece aceste legi. Urgența vine la final de decembrie.

Suntem politicieni responsabili, chiar și din opoziție avem grijă să sprijinim implementarea PNRR. Urgența nu e atât de mare, 1 ianuarie e prim termen. Angajamentul Guvernului a fost că în 30 de zile să facem ordonanța de urgență sau draftul. Poate foarte bine să fie proiect de lege care să fie trimis către Parlament. Fiind o discuție foarte tehnică, nu cred că va există dispută pe partide pe acest subiect.


Mă ofer oricând să mediez pe acest text tehnic, ca să avem o majoritate parlamentară. Să nu facem din PNRR instrument de șantaj. Așa cum am reușit să avem PNRR apolitic, să îl menținem așa. Nu se blochează PNRR mâine sau peste două săptămâni. Să nu folosim acest argument al importanței PNRR ca să șantajăm. În virtutea bunei relații pe care am avut-o cu premierul vă spun că nu e așa gravă situația.

Dacă devine gravă putem găsi înțelepciunea în Parlament ca să găsim o formulă acolo.

Referitor la criza politică, Cristian Ghinea a spus că s-ar fi așteptat ca președintele să aibă un rol de mediator și și-a exprimat nemulțumirea că acesta „atacă USR în mod nedrept”: „L-aș ruga să revină la rolul de mediator. Nu înțeleg de ce e așa partizan. Sperăm că e temporar și că de luni, la consultări, chiar găsim soluții.”

Ghinea a afirmat că Florin Cîțu a provocat inutil această criză, motiv pentru care poate fi începută foarte rapid o formulă de guvernare, dar „fără Florin Cîțu și cu un program de guvernare același, dar cu termene mai explicite”.

„Îmi doresc să mă ocup de implementarea acestui program care poate schimbă România, dar mă voi întoarce doar dacă USR e parte în guvern”, a conchis Ghinea.

Comisia Europeană a aprobat în 27 septembrie Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, pentru care a alocat 29,2 miliarde de euro, împărțiți în două părți aproape egale, granturi și împrumuturi. Din acești bani, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde” iar 21% pentru digitalizarea României.

Banii vor fi acordați în funcție de atingerea unor obiective de parcurs și implementarea unor reforme, eșalonate pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul.

Comisia va efectua, de două ori pe an, un audit al măsurilor luate, în funcție de rezultat fiind deblocată, sau nu, următoarea tranșă de finanțare.

Pe 27 septembrie, președintele Iohannis o asigura pe Ursula von der Leyen, sosită la București pentru a marca aprobarea planului românesc: „Nu există un risc politic pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Nu există fiindcă acele reforme care sunt cuprinse în Planul Naţional, acele investiţii care sunt cuprinse în Planul Naţional sunt reforme şi investiţii dorite şi aşteptate de toată lumea”.

În aceeași zi, 27 septembrie, Cristian Ghinea, deja plecat din echipa guvernamentală, scria pe Facebook că vrea să înființeze un think-tank care să monitorizeze și să asiste implementarea PNRR.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: