luni

22 aprilie, 2024

7 octombrie, 2021

Atragerea a 100% din finanțările pe care le poate accesa România în cadrul PNRR ar duce la o accelerare a creșterii economice cu un punct procentual pe an în intervalul 2021-2026, reiese din cel mai recent raport al Băncii Mondiale cu privire la perspectivele de creștere.

”Capacitatea României de a absorbi fondurile europene va fi crucială pentru un proces de revenire sustenabil. Într-un scenariu de absorbție a 100% din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), creșterea PIB-ului real al României va înregistra un avans mediu de un punct procentual pe an între 2021 și 2026”, se arată în raport ”Competiția și revenirea fermă post-COVID-19”, publicat de Banca Mondială.

Investițiile publice și private vor beneficia la rândul lor de fazarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Exporturile ar urma să îți revină, pe fondul unei creșteri a comerțului internațional. Banca Mondială avertizează totuși că va crește și presiunea asupra deficitului de cont curent.


Economia românească ar urma să înregistreze în acest an un avans de 7,3%, după o contracţie de 3,9% în 2020, pentru ca în 2022 creşterea economică să se situeze la 4,8%.

Comparativ, în ianuarie 2021, Banca Mondială prognoza că economia românească se va contracta cu 5% în 2020, dar va înregistra o relansare de 3,5% în 2021 şi de 4,1% în 2022. În iunie, în raportul cu privire la perspectivele economice globale, Banca Mondială estima că România va înregistra în acest an un avans al PIB de 6%, cu 2,5 puncte procentuale peste estimarea din ianuarie, urmând ca anul viitor să înregistreze o creştere de 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale peste estimările anterioare.

Comisia Europeană a aprobat, luni, evaluarea pozitivă a Planului de Redresare şi Rezilienţă al României, care va putea primi, astfel, din partea UE, granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

„Comisia a evaluat planul României pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR, analizând, în special, dacă investiţiile şi reformele cuprinse în plan sprijină tranziţia verde şi cea digitală, contribuie la soluţionarea eficace a provocărilor identificate în cadrul semestrului european şi consolidează potenţialul de creştere, crearea de locuri de muncă şi rezilienţa economică şi socială a României”, a arătat Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.


În principiu, Consiliul are la dispoziţie patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei.

Aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 3,6 miliarde de euro, sub formă de prefinanţare, şi anume 13% din suma totală alocată României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: