marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2023

Un număr de 310 de persoane au fost reținute în Franța, în urma incidentelor violente care au izbucnit joi seara după ce guvernul a anunţat că va apela la procedura angajării răspunderii pentru legea pensiilor. Dintre acestea, 258 au fost ridicate de la protestele desfășurate în Paris, a anunțat vineri dimineața ministrul francez de interne, Gérald Darmanin. „Opoziţia este legitimă, protestele sunt legitime, dar a face ravagii, nu”, a spus ministrul.

În Franța continuă manifestațiile împotriva creșterii vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani, mai ales că executivul, în lipsa numărului necesar de voturi pentru a trece măsura prin parlament a ales asumarea răspunderii.

Asumarea răspunderii

La capătul unei zile decisive privind reforma pensiilor în Senat, apoi în Adunarea Naţională, guvernul a ales joi să folosească procedura cunoscută sub numele de „49.3”, prin care îşi asumă răspunderea guvernamentală pentru legea pensiilor care nemulţumeşte profund societatea franceză.


Activarea articolului 49 alineatul 3 din Constituţia franceză a permis guvernului condus de Elizabeth Borne să adopte reforma pensiilor fără un vot în Adunarea Naţională, asumându-şi direct răspunderea guvernamentală. Constituţia franceză prevede însă că acum guvernul poate fi răsturnat, dacă se votează o moţiune de cenzură împotriva sa.

Opoziţia are termen până vineri, la ora locală 15.20 (16.20, ora României), pentru a depune o moţiune de cenzură.

Proteste în marile orașe

Seara, au avut loc proteste la Paris şi în alte câteva oraşe din Franţa. Scene de haos şi violenţe au fost raportate la Paris, Lyon, Marsilia şi Nantes.

un grup de aproximativ 200 de manifestanţi chemaţi de filiala regională din Ile-de-France a sindicatului CGT a împiedicat vineri dimineaţă, timp jumătate de oră, circulaţia pe centura Parisului, în timpul unei acţiuni de protest la adresa reformei pensiilor.


Manifestanţii au coborât pe calea ferată în jurul orei 7.30 la Porte de Clignancourt, au folosit fumigene şi au blocat traficul pe centura interioară, înainte de a se îndrepta în marş spre Porte de la Chapelle, obligându-i pe şoferi să meargă în urma lor în ritm de melc.

Acţiunea a fost în general calmă, în ciuda unor semne de iritare din partea unor şoferi. La scurt timp după ora locală 8.00 (9.00, ora României), demonstranţii au părăsit şoseaua de centură şi au rămas pe una dintre căile de acces, iar traficul a putut fi reluat în mod normal, scrie France24, care titrează: Furie în Franța.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: