miercuri

1 mai, 2024

28 septembrie, 2023

Guvernul a eliminat de pe ordinea ședinței de joi majorarea salariilor minime pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

Amânarea adoptării acestui document a fost decisă la cererea premierului Marcel Ciolacu, după ce acesta a aflat că salariile nete ale salariaților din construcții ar fi urmat să scadă chiar și cu mărirea de la 4.000 la 4.500 de lei, prevăzută în proiect, din cauza reintroducerii contribuțiilor de sănătate.

Premierul nu a spus când va fi adoptat proiectul de HG refăcut.


Reamintim că sectorul construcțiilor a beneficiat de scutire de la plata acestor contribuții, dar Guvernul le-a eliminat prin pachetul fiscal pe care și l-a asumat marți în Parlament pentru a reduce deficitul fiscal.

Premierul a solicitat MF datele pentru a vedea ce creștere este necesară astfel încât netul să rămână la nivelul actual.

Calculele:

  • salariul minim brut în cele trei sectoare este de 4.000 lei și nu se plătesc CASS-uri, ceea ce înseamnă un net de 3.150 lei.
  • majorarea la 4.500 de lei, dar cu CASS-urile de 10%, netul scade la 3.094 lei.


”Calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea”, a explicat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de joi.

”Eu nu sunt de acord cu acest lucru! Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă! Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel”, a mai spus premierul.

Premierul Marcel Ciolacu a asumat, marți, răspunderea guvernului pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare pregătit și negociat în ultimele două luni și jumătate.

Procedura a marcat o premieră post-decembristă: ședința a început fără ca grupurile parlamentare să cunoască documentul oficial pregătit la guvern, acest fiind urcat pe site-ul Parlamentului cu 15 minute după ora programată pentru începerea ședinței.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: