marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 iunie, 2021

crestere economica 2021

Institutul Național de Statistică a anunțat în prima variantă provizorie o scădere marginală a Produsului Intern Brut pe primul trimestru din 2020 (-0,2%) pe seria brută și un rezultat identic cu cel din T1 2020 pe seria ajustată sezonier.

De reținut, efectul de bază nu a fost (încă) favorabil, deoarece primul sfert al anului trecut se încheiase cu un avans de +2,4%.


Evoluția PIB trimestrial față de trimestrul precedent, calculată prin ajustare sezonieră pentru a asigura comparabilitatea, ne arată că diminuarea semnificativă a rezultatului economic la impactul inițial al pandemiei (-11,8% în T2 2020) a fost recuperată integral după cele trei trimestre consecutive de creștere (-11,8%, urmat de +5,5%, +4,6% și +2,8% dă exact ZERO).

Astfel încât e de prespus să avem în continuare pe plus măcar valorile negative din anul anterior, ceea ce ne-ar asigura cel puțin prognoza inițială de 4,3%. Orice creștere în plus ne va duce undeva între 5% (prognoza curentă) și 7% (estimarea recentă a FMI).


Nominal, valoarea PIB trimestrial a fost de circa 223,5 miliarde lei. Ajustat, însă, după sezonalitate ( primul trimestru are o pondere de circa o cincime în rezultatul anual), valoarea ajustată sezonier a fost de aproape 285 miliarde lei. Reamintim că nivelul PIB avut în vedere pentru 2021, de care depind şi alţi indicatori macroeconomici importanţi (inclusiv -7,16% deficit bugetar), este de 1.143 miliarde lei.

Sectorul IT și industria, locomotivele creşterii

Din perspectiva contribuției categoriilor de resurse la creșterea economică, se poate remarca poziția de locomotivă a sectorului de informații și comunicații (+0,8 puncte procentuale), secondat de industrie (+0,4 pp). De subliniat că revenirea în V se face pe altă structură a economiei ( proces început ÎNAINTE de pandemie), în care ponderea industriei a scăzut de la 23% din PIB în T1 2018 la doar 18,8% în T1 2021.

Oarecum surprinzătoare contraperformanța sectorului de activități profesionale și servicii suport (-0,6 pp la creșterea economică), în pofida unei creșteri marginale a ponderii în PIB comparativ cu acum doi ani. Precum și importanța greu de intuit a reluării activităților de spectacole, care a penalizat avansul general al economiei cu 0,5 pp deși are o pondere foarte redusă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De remarcat, și nu în bine, că pondere în formarea PIB a administraţiei publice a urcat la 17,6%, din motive de metodologie de calcul dar și prin majorarea exagerată a cheltuielilor publice cu salariile la 10,6% din PIB. În fine, ar fi de subliniat că valoarea adăugată brută a revenit exact la nivelul din T1 2020, rezultatul brut de -0,2% fiind exclusiv pe seama facilităților fiscale care au diminuat impozitele nete pe produs.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: