joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 iunie, 2012

premierul Ponta și președintele Băsescu

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, vineri, că nu va transmite la Cotroceni declarația pe proprie răspundere a lui Hașotti potrivit căreia nu a plagiat, iar Președinția a subliniat că Traian Băsescu are dreptul să ceară declarația, dar nu condiționează numirea de acest act.

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, a transmis, vineri, o declarație de presă în care arată că:

  • ”Dreptul președintelui României de a verifica corespunderea candidatului cu funcția de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curții Constituționale a României. Decizia prevede următoarele: „Aceste audieri privesc corespunderea pentru funcţie a candidaţilor propuşi de primul-ministru privitor la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea, condiţii necesare şi indispensabile funcţiei de ministru. (…) Procedurile realizate de comisiile permanente parlamentare privind corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în cazurile alin. (1) şi (3) trebuie avute în vedere de Preşedintele României în cazul remanierii guvernamentale prevăzută de alin. (2) al aceluiaşi Art. 85 şi pe aceste temeiuri Preşedintele României are îndreptăţirea de a verifica corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în raport de aceleaşi condiţionări-criterii menţionate anterior, şi poate solicita motivat o altă propunere din partea primului-ministru”.
  • Interpretarea că președintele României condiționează învestirea domnului Puiu Hașotti în funcția de ministru al Culturii și Patrimoniului Național este rău-voitoare și neconformă cu textul scrisorii prin care președintele României a solicitat prezentarea unei asumări scrise de către domnul Puiu Hașotti care să ateste că teza sa de doctorat și celelalte opere științifice nu constituie plagiat.
  • Solicitarea președintelui României are la bază impactul major negativ asupra României în plan intern și internațional generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzați o parte dintre membrii Guvernului României.
  • Președintele României salută declarația publică a domnului Puiu Hașotti, făcută joi, 21 iunie 2012, prin care afirmă că a semnat o declarație pe proprie răspundere în care a garantat că publicațiile menționate în propriul său curriculum vitae nu sunt susceptibile de plagiat. Președintele României salută și declarația publică a domnului Puiu Hașotti, făcută vineri, 22 iunie 2012, prin care a afirmat că a depus declarația la Cabinetul Prim-Ministrului României”.

În schimb, liderul PSL, premierul Victor Ponta, a exprimat sprijinul social-democraților față de o eventuală procedură de suspendare a președintelui Traian Băsescu, dacă șeful statului refuză să semneze decretul de numire a lui Hașotti în funcția de ministru al Culturii.


”Categoric nu voi transmite, pentru că nu transmit la nicio instituţie a statului, inclusiv preşedintele României, decât ceea ce este prevăzut în lege, ori alte declaraţii decât cele prevăzute în lege nu transmit. Eu voi susţine toate deciziile pe care le luăm în cadrul USL. PSD este într-o alianţă cu PNL în cadrul USL şi, fără nicio excepţie, vom fi împreună în toate acţiunile politice. Domnul Antonescu are dreptul să vorbească în numele USL”, a declarat Ponta.

Anterior, liderul liberal Crin Antonescu, copreședinte al USL, avertizase că va cere declanșarea procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu din funcția de președinte, dacă acesta refuză să-l numească pe Puiu Hașotti ministru al Culturii, până luni, ora 19.00.

UPDATE/ Cererea președintelui Băsescu are rol de sabotaj

Guvernul îl acuză pe președintele Traian Băsescu că încearcă să saboteze Executivul, prin solicitarea șefului statului ca premierul desemnat al Culturii, Puiu Hașotti, să semneze o declarație pe proprie răspundere cum că nu a comis plagiat.

”Preşedintele României poate verifica tot ceea ce doreşte legat de compatibilitatea domnului Haşotti cu funcţia de ministru, cu structurile pe care le controlează, fără a iniţia acţiuni preliminare, de tipul acestei solicitări, cu rol vădit de sabotaj”, a transmis vineri Guvernul, într-un comunicat de presă.


De asemenea, Palatul Victoria consideră că ”solicitarea făcută de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu reprezintă o verificare a modului în care domnul Haşotti corespunde funcţiei pentru care este propus, ci o acţiune menită a arunca dubii asupra celui desemna”.

”Aceasta este o formă de împiedicare a bunei funcţionari a Guvernului”, mai spusține Executivul.

Palatul Victoria subliniază că declaraţia pe proprie răspundere depusă de Hașotti la guvern ”nu va fi înaintată Administraţiei Prezidenţiale, pentru că solicitarea a fost făcută fără temei legal”.

Totodată, Guvernul solicită preşedintelui Traian Băsescu ”să pună capăt campaniei furibunde de discreditare a Guvernului legitim al României”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Impactul ,,negativ,, in lume cine ,, EXACT ,, LA CREAT ?? NU PUTEM ALFLA >> sau nu vrem ??? Si de ce mai ales ???!! ERA IN INTERESUL NATIONAL ??
    De acord cu legea mentionata DAR cine analizeaza restul componentelor SI DE CE NU SA APLICAT SI IN ULTIMII 6-7 ani la toti ministri ???!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

  1. Impactul ,,negativ,, in lume cine ,, EXACT ,, LA CREAT ?? NU PUTEM ALFLA >> sau nu vrem ??? Si de ce mai ales ???!! ERA IN INTERESUL NATIONAL ??
    De acord cu legea mentionata DAR cine analizeaza restul componentelor SI DE CE NU SA APLICAT SI IN ULTIMII 6-7 ani la toti ministri ???!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: