miercuri

24 aprilie, 2024

5 octombrie, 2022

Statele OPEC+ au ajuns, miercuri, la un acord pentru reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi. Statele membre, printre care și Rusia, susțin că este o reacție la scăderea prețului petrolului, determinată de o încetinire a economiei globale.

Este cea mai mare reducere a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi din ultimii doi ani, dar va avea un impact mai mic asupra ofertei globale, scrie Bloomberg.

Mai multe țări membre pompează deja cu mult sub cotele lor, ceea ce înseamnă că ar fi deja în conformitate cu noile limite fără a fi nevoite să reducă producția.


Reducerea de 2 milioane de barili pe zi ar putea stimula o redresare a prețurilor petrolului, care au scăzut la aproximativ 90 de dolari de la 120 de dolari în urmă cu trei luni, din cauza temerilor de o recesiune economică globală, de creșterea ratelor dobânzilor din SUA și de un dolar mai puternic.

Prima reuniune fizică a membrilor OPEC+

După mai bine de doi ani de reuniuni virtuale, determinate de pandemie, reprezentanții celor 23 de ţări ale alianţei OPEC+ s-au întâlnit miercuri, la Viena, acesta fiind prima reuniune ministerială în format fizic, ceea ce arată determinarea de a transmite pieţelor un semnal clar de forţă.

Membrii OPEC+ nu au dorit să răspundă întrebărilor jurnaliștilor referitoare la cererile SUA, transmise de la Washington, limitându-se să discute doar la politica energetică, prețurile energiei și industria petrolieră.

SUA au cerut să nu fie redusă producția

Miercuri, înainte de a fi luată decizia, oficialii americani au făcut apel către omologii din Golf, încercând să blocheze mișcarea de a reduce producția, potrivit unor surse citate de Bloomberg.


Deja, Casa Albă a cerut Departamentului de Energie al SUA să analizeze dacă o interdicție a exporturilor de benzină, motorină și alte produse petroliere rafinate ar scădea prețurile “Este o idee controversată, dar care câștigă teren în unele colțuri ale administrației Biden”, arat Bloomberg.

Președintele Joe Biden a vizitat Arabia Saudită la începutul acestui an încercând să își convingă aliații să crească producția pentru a avea prețuri mai mici la pompă pentru americani înaintea alegerilor intermediare din noiembrie.

Înainte de întâlnire, au existat puține semne că presiunea SUA funcționează.

Ministrul Energiei al Emiratelor Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a insistat că decizia este „tehnică”.

„Este foarte important să rămână o decizie tehnică și să nu fie politică”, a spus el reporterilor. „De aceea este important să ne uităm la partea tehnică a ecuației și să ne uităm la orice preocupări legate de economie și de starea economiei.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: