Problemele de ofertă de pe piața petrolului au fost confirmate, luni, când contractele futures pe tipul Brent au urcat peste 120 de dolari / baril, după ce Arabia Saudită a majorat prețurile vânzărilor sale de țiței pentru iulie.
Așa cum avertizaseră analiștii, chiar după ce OPEC+ a acceptat să accelereze creșterea producției cu 50% în următoarele două luni, această decizie nu a fost suficientă, inclusiv pentru că multe țări nu și-au îndeplinit nici cota anterioară. Iar producția Rusiei ar continua să scadă, și pentru că nu a redirecționat volumele expuse embargoului UE.
Datele Reuters spun că petrolul Brent costa 120,46 dolari / baril (bbl), luni dimineață, după ce deja atinsese un maxim intraday de 121,95 dolari. Și țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a ajuns la maximul ultimelor 3 luni (120,99 dolari / bbl) și costa 119,54 dolari / baril, luni dimineața (într-o tonă de petrol încap circa 7 barili, în funcție de densitate).
Arabia Saudită a majorat prețul oficial de vânzare (OSP) pentru țițeiul său emblematic (arab ușor) către Asia cu o primă de 6,50 dolari față de media indicilor de referință din Oman și Dubai, mai mare cu 2,10 dolari față de prima anterioară, potrivit producătorului de petrol de stat Aramco.
Măsuri insuficiente
Creșterea prețurilor a venit în ciuda deciziei de săptămâna trecută a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi (sub egida „OPEC+”), de a crește producția în iulie și august cu 648.000 de barili pe zi, sau cu 50% mai mult decât era planificat anterior.
Este puțin probabil ca decizia OPEC+ de a crește producția este considerată să răspundă creșterii cererii, potrivit analiștilor.
„Deși această creștere este extrem de necesară, este inferioară așteptărilor privind creșterea cererii, în special având în vedere interzicerea parțială a importurilor de petrol din Rusia”, a declarat un analist al Commonwealth Bank, citat de Reuters.
Nu ajută prea mult nici faptul că SUA au permis companiilor Eni (Italia) și Repsol (Spania) să livreze anumite cantități petrol venezuelean în Europa.
***