Spitalele regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova mai pot fi finanțate în actuala perioadă de programare a fondurilor europene, potrivit unui răspuns dat de comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, la interpelarea europarlamentarului Marian-Jean Marinescu.
De asemenea, Consiliile Judeţene Cluj, Iaşi şi Dolj pot deveni beneficiarii acestor proiecte, dar numai dacă Guvernul şi respectiv Ministerul Sănătăţii cer modificarea în consecinţă a Programului Operaţional Regional în cursul actualei perioade de programare.
Astfel, construirea spitalelor nu va trebui amânată după anul 2020, aşa cum a susținut ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, după data clarificărilor făcute de comisarul european.
Problema este că Guvernul român nu a depus încă nici un proiect la Comisia Europeană și că nici studiile de fezabilitate ale celor nu au fost finalizate.
Chestiunea amânării
Cele trei proiecte „pot fi fi finanţate din fonduri europene în perioada curentă de programare”, scrie Corina Creţu în răspunsul citat.
Comisarul european spune că „odată ce vom primi cererile de finanţare pentru cele 3 spitale regionale, atât DG Regio cât şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) vor face tot ce le stă în putinţă ca ele să fie finalizate cu succes”.
„Însă, Guvernul român trebuie să ia deciziile necesare pentru a evita întârzierile suplimentare care ar submina posibilitatea lansării cu succes a celor trei proiecte şi, ca urmare, utilizarea fondurilor Uniunii Europene disponibile în acest scop până la sfârşitul perioadei actuale de finanţare, în 2023”, mai spunea Corina Creţu în documentul citat, datat la 13 decembrie 2018.
Altfel spus, proiectele trebuie aprobate de Comisia Europeană în cadrul actualei perioade de programare (până în 2020), pentru a putea fi finanţate până în 2023.
În schimb, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, insista că numai este timp să se înceapă proiectele în cadrul perioadei actuale de programare.
„Pregătirea acestor construcţii cu tot ceea ce înseamnă documentaţie tehnică se situează la cifra de 120 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, pe actualul exerciţiu financiar, conform previziunilor asistenţei tehnice, respectiv a Băncii Europene de Investiţii, ducându-se după anul 2020, sigur că vom folosi bani europeni pentru construcţia acestor spitale, dar din exerciţiul financiar viitor”, declara , marţi, Rovana Plumb.
Comisarul european spusese deja clar, că pentru a se folosi banii încă de pe acum, „primul pas ar fi finalizarea studiilor de fezabilitate şi aprobarea acestora de către autorităţile române, înainte ca o cerere de „proiect fazat” să fie adresată Comisiei”.
Transferul la Consiliile Judeţene
Consiliul Județean Cluj a cerut oficial, în luna noiembrie,Comisiei Europene și autorităților de la București preluarea proiectului spitalului regional.
Comisarul european subliniază că „în prezent, beneficiarul desemnat al proiectului este Ministerul Sănătății. Totuși, Programul Operațional Regional, la fel ca oricare al program operațional, poate fi modificat în cursul unei perioade de programare la cererea autorităților naționale”.
(Citiți și: ”Cristian Grosu / Puneți-vă centurile: Despre datele false de la Finanțe”)
Mai departe, însă, „nu este de competența Comisiei să decidă asupra beneficiarilor individuali care fac obiectul programului; acest aspect intră în responsabilitatea Guvernului României”, a mai spus Corina Crețu, în răspunsul la interpelarea europarlamentarului Marian-Jean Marinescu.
La rândul său, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu acuză că „Guvernul PSD-ALDE îngroapă proiectul spitalelor regionale. Comisarul pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, confirmă că spitalele regionale ar putea fi construite acum, și nu în 2020, cum doresc miniștrii Rovana Plumb și Sorina Pintea. Mai mult, consiliile județene din Dolj, Cluj și Iași ar putea oricând deveni beneficiari în locul Ministerului Sănătății. Cu o singură condiție: guvernul trebuie să dorească și să solicite acest lucru Comisiei”