joi

25 aprilie, 2024

12 iulie, 2019

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au avut joi o convorbire telefonică, anunță DPA.

Putin şi Zelenski au discutat despre conflictul din estul Ucrainei, în condiţiile în care preşedintele ucrainean, care a fost învestit în funcţie acum două luni, a promis încă din campania electorală că acest subiect va fi o prioritate pentru el.

Dintr-o declarație făcută la o conferință de presă comună cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, reiese că președintele Ucrainei nu va accepta ca țării sale, sau Republicii Moldova, să li se impună planuri de federalizare.


Potrivit președintelui Zelenski, Ucraina și Moldova își doresc ca armata rusă să părăsească teritoriul ambelor state. „Totodată, nu vom permite ca cineva să ne impună careva planuri cu așa-numita federalizare”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de Deschide.md.

Informaţia referitoare la convorbirea telefonică Putin – Zelenski, prima dintre cei doi lideri, a fost confirmată de Kremlin. Convorbirea a avut loc la doar câteva ore după ce Putin a declarat că ţara sa este dispusă să negocieze cu autorităţile de la Kiev pentru a găsi o soluţie în legătură cu acest conflict după formarea unui nou guvern în Ucraina, în urma alegerilor parlamentare de pe 21 iulie.

Volodimir Zelenski a fost cel care i-a transmis președintelui Putin, la începutul săptămânii, că este pregătit să aibă o întâlnire oficială cu omologul rus, propunând ca întâlnirea să fie organizată la Minsk, sub medierea Germaniei, Marii Britanii, Statelor Unite şi Franţei.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au deteriorat în anul 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Cele două ţări sunt în conflict şi din cauza faptului că Rusia susţine separatiştii din regiunea Donbass, din estul Ucrainei.


Cele două ţări au semnat un acord de încetare a focului în anul 2015, în Minsk, capitala Belarusului, cu susţinerea Franţei şi Germaniei. Acordul a avut un succes limitat în ceea ce priveşte încetarea ostilităţilor dintre Rusia şi Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: