fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Cele mai recente date definitive privind PIB-ul pe regiuni în România. Implicații pentru adoptarea euro

România figurează ca PIB/locuitor exprimat în euro la nivelul de doar 35% din media UE27, potrivit datelor prelucrate post-Brexit și publicate recent de Eurostat pentru… Mai mult

11.05.2020

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

La obiect

România – penultima în UE la costul muncii, dar prima la creșterea lui

România s-a plasat în 2019 pe penultimul loc între statele membre UE în ce privește costul orar al muncii (întreaga economie, mai puțin agricultura și… Mai mult

08.05.2020

UPDATE / Controlorii de trafic aerian au intrat în grevă – o treime din zboruri ar putea fi anulate; Protest în fața Parlamentului al angajațiilor din primării

de Vladimir Ionescu 30.5.2017

UPDATE: Greva este legală

Instanța a respins ca neîntemeiată contestația depusă de Regia Autonomă Administrația Română a Controlorilor de Trafic Aerian — ROMATSA și ahotărât că actuala grevă este legală.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

UPDATE: Controlorii de trafic aerian au suspendat greva începând cu ora 12:10, a declarat, marți, Florin Diaconu, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).

Între timp, la Tribunalul București urmează să fie reluată ședința în care se discută cererea conducerii ROMATSA de a declara ilegală greva.

În fața tribunalului sunt prezenți circa 30 de sindicaliști îmbrăcați în tricouri cu sloganul: “Ne-ați vândut pământul, urmează cerul?”.

La Parlament, aproximativ 1.000 de angajați din administrația publică locală protestează față de legea salarizării.

***

Știrea inițială:

Controloriide trafic aerian de la ROMATSA au intrat marți dimineața, la ora 9.00, în grevă generală. Potrivit legislației, ei vor dirija doar o treime din zboruri, iar conducerea companiei apreciază că vor fi afectate aproximativ 2.000 de zboruri.

În timpul grevei, traficul aerian din România este coordonat de centrul de control european, Eurocontrol, iar zborurile vor fi dirijate de controlorii d etrafic din Bulgaria și Ungaria.

Eurocontrol va decide ce curse vor ateriza și pleca din țara noastră.

“Pentru toți pasagerii care au bilete în momentul de față putem să spunem că există o singură diferență față de greva de avertisment în conformitate cu legislația națională și internațională. Nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din ROMATSA, nici domnul ministru sau președintele României care vor fi zborurile afectate.

Decizia se ia de la EUROCONTROL, de la Network manager și în mod cert astăzi să spună cineva care aeronavă va decola, dacă va decola este imposibil de precizat.

Legea prevede că vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus excepțiile pe care ne obligă legea să le asigurăm. Decizia vizavi de acest aspect o iau cei de la Network Manager.

În esență, pentru pasageri, cred că toate companiile ar trebui să știe exact dacă decolează din timp”, a explicat Gabriel Tudorache, lider de sindicat la ROMATSA, citat de Agerpres.

Întîrzieri și anulări de curse pe aeroporturile din România

”În mod normal, într-o zi de vară, se ajunge la 3.000 de avioane dirijate în 24 de ore, în spaţiul aerian al României. Aici sunt incluse zborurile de survol, decolările şi aterizările”, a declarat luni pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

Doar pe aeroportul internaţional Henri Coandă, cel mai mare al ţării, marţi sunt programate peste 300 de mişcări aeronave, aici fiind cuprinse decolările şi aterizările, la care se adaugă alte zeci de mişcări pe celelalte aeroporturi importante ale ţării, din Cluj, Timişoara sau Iaşi.

Greva a fost declanșată pe termen nelimitat și sindicaliștii spun că au respectat legea, îndeplinind toate procedurile necesare.

Cu toate acestea, protestul ar putea fi suspendat după câteva ore. Marți dimineața, instanța a început judecarea contestației administrației companiei, care a cerut declararea grevei ca fiind ilegală.

Sindicaliștii ar putea decide ei înșiși suspendarea grevei dacă Ministerul Transporturilor le va accepta revendicările, sau parte dintre cele rămase în discuție.

Revendicările greviștilor

  • întocmirea unui nou plan de performanţă care să nu afecteze compania
  • personalul care își pierde autorizaţia/licenţa din motive neimputabile acestuia să beneficieze de posturi corespunzătoare pregătirii și experienței ȋn funcție de necesitățile regiei. Ei ar trebui să beneficieze de un spor permanent de compensare care reprezintă diferența dintre salariul de bază din momentul pierderii licenței și salariul de bază aferent grilei de salarizare ca personal PAD. ”Sporul de compensare reprezintă un drept cu caracter permanent ce va fi inclus în Actul Adițional la CIM și va fi luat în calcul cumulat cu salariul de bază la acordarea stimulentului”, spun sindicaliștii.
  • majorarea cu șapte milioane de lei a cheltuielilor cu salariile, pentru ca noile angajări să nu determine reducerea veniturilor lor, în condiţiile în care Comisia Europeană impune reducerea tarifelor percepute de controlorii de trafic aeroporturilor, ceea ce ar putea duce la scăderea veniturilor. Salariul mediu de la ROMATSA este de aproximativ 5.000 de euro
  • noi angajări, pentru a face față numărului de pasageri aflat în continuă creștere: ”Asigurarea imediată a numărului de personal operativ autorizat necesar, în toate locațiile ROMATSA, în conformitate cu legislația internă și internațională, astfel încât să poată fi asigurată funcționarea în siguranță a serviciilor de trafic aerian, cu respectarea timpilor de odihnă și liber prevăzute de reglementările în vigoare”
  • eliminarea sporurilor de conducere și înlocuirea acestora cu indici in grila de salarizare
  • eliminarea lucrului în program flexibil, pentru că generează abuzuri
  • reducerea vîrstei de pensionare pentru personalul tehnic aeronautic nenavigant
  • eliminarea unor sporuri de management de proiect, sporuri prin care sunt favorizați unii angajați

Romatsa, care deține monopolul dirijării traficului aerian din România, a înregistrat pierderi ale veniturilor de 600 de milioane de lei, iar conducerea companiei nu dă drumul la investiții, acuză sindicaliștii.

La Parlament, protest al angajaților din primării 

Cartel Alfa organizează un miting în faţa Palatului Parlamentului, de la ora 11, fiind nemulțumiți de legea salarizării, așa cum a fost adoptată de Senat.

Proiectul a ajuns la Camera Deputaților, unde este dezbătut de comisiile de specialitate.

La demonstrația din fața Parlamentului participă angajați din administrația locală, care vor cere introducerea unei grile de salarizare și pentru acest sector.

Prevederile din proiectul semnat de Liviu Dragnea vor politiza administrația locală și îi vor transforma pe angajații din aceste instituții în vasali ai primarilor și președinților de consilii județene, spun sindicaliștii.

În cazul angajaților din această categorie se aplică doar principiul potrivit căruia salariile pornesc de la minimul pe economie și se opresc la nivelul indemnizației viceprimarului sau vicepreședintelui de consiliu județean unde lucrează.

Remunerația fiecărui angajat urmează a fi stabilită de șeful instituției, grila fiecărei unități administrative fiind votată de consiliul local sau județean.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.5.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Finanțelor: Rezistență la reformă a apartului public, ea poate fi depășită doar de informatizare

Razvan Diaconu

Reformarea sectorului public este foarte dificil de făcut pentru că „acesta ştie foarte bine să folosească legislaţia pentru a se acoperi” și „informatizare este singurul… Mai mult

Stiri

ANRE a avizat 35 de proiecte depuse primării în Programul Termoficare

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis, până în prezent, 35 de avize pentru proiecte depuse în cadrul Programului Termoficare, cu o… Mai mult

Stiri

Peste 8 milioane de bolnavi cronici, acces redus la medicația zilnică – Patronatul Producătorilor Români de Medicamente

Vladimir Ionescu

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și… Mai mult

Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 94 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult