vineri

29 martie, 2024

28 aprilie, 2022

Cea mai mare economie a lumii s-a contractat, în mod neașteptat, în primul trimestru din 2022, reapariția cazurilor de COVID-19 perturbând activitatea economică, dar scăderea PIB reprezintă o imagine înșelătoare a economiei, în contextul în care cererea internă se menține solidă, transmite Reuters.

Produsul Intern Brut a scăzut cu o rată anuală de 1,4% în trimestrul întâi, a anunțat joi Departamentul Comerțului. Acesta este primul declin de la recesiunea generată de pandemie, în urmă cu aproape doi ani.

Scăderea s-a produs în contextul în care PIB-ul american a înregistrat o creștere anuală robustă, de 6,9%, în ultimul trimestru din 2021.


Economiștii chestionați de Reuters au estimat că economia americană va crește cu o rată de 1,1% în T1 2022. Estimările au variat de la o rată de contracție de 1,4% până la un ritm de creștere de 2,6%.

Scăderea producției a reflectat un deficit comercial mai mare și un ritm moderat de acumulare a stocurilor. De cealaltă parte, însă, cheltuielile consumatorilor au fost solide, iar investițiile în echipamente au accelerat brusc.

Investitorii se așteaptă ca Rezerva Federală (Fed) să majoreze ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază miercurea viitoare și să înceapă în curând să-și reducă deținerile de active. Banca centrală a SUA și-a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază în martie, prima majorare din ultimii trei ani, cu scopul de a aduce inflația sub control. Prețurile anuale de consum au crescut în martie în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: