luni

4 martie, 2024

23 martie, 2022

Războiul din Ucraina va cauza o încetinire a creșterii economice de la nivel global, dar nu va provoca o recesiune, a declarat luni directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, potrivit Agerpres.

FMI urmează să-și actualizeze prognozele în aprilie. Vorbind la un eveniment online găzduit de revista Foreign Policy, Kristalina Georgieva a explicat că unele economii emergente slabe afectate încă de pandemie se confruntă cu riscul recesiunii din cauza șocurilor provocate de majorarea prețurilor la alimente și energie și a înăspririi condițiilor financiare în urma majorării dobânzilor în economiile avansate.

În ianuarie, FMI a previzionat un avans al economiei mondiale de 4,4% în 2022, în scădere cu aproximativ o jumătate de punct procentual față de estimarea din octombrie, din cauza perturbărilor din lanțurile de aprovizionare. Dar șocurile provocate de majorarea prețurilor la alimente și energie, provocate de război și de sancțiuni, și înăsprirea condițiilor financiare, vor afecta semnificativ multe state în curs de dezvoltare, a avertizat șeful FMI.


“Depunem eforturi pentru creșterea economiei și reducerea inflației, dar avem exact opusul: creșterea încetinește, iar inflația crește”, a declarat Georgieva.

Noile actualizări ale prognozelor FMI ar urma să fie publicate în timpul întâlnirilor de primăvară cu Banca Mondială, în perioada 18-24 aprilie.

“Vedem posibil risc de recesiune în acele țări în care șocul vine în plus față de o economie slăbită”, a afirmat șeful FMI. Oficialul a adăugat că reducerea livrărilor de cereale din Ucraina și Rusia vor avea ca rezultat prețuri mai ridicate la alimente și foamete, în special în Africa.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: