marți

23 aprilie, 2024

6 decembrie, 2021

Guvernul nu va abandona consultanță prevăzută în PNRR pentru o nouă lege a pensiilor, ci o va folosi pentru optimizarea actualei reglementări, adică a Legii 127/2019, elaborată de Guvernul PSD Mihai Tudose, a anunțat noul ministru al Muncii.

„Dupa cum stiți, prin PNRR s-a prins o consultanță pentru o nouă lege a pensiilor și legea salarizării. În programul de Guvernare, noi nu vorbim de o nouă lege a pensiilor, ci de modernizarea pensiilor actuale și cu siguranță dacă vom găsi lucruri de îndreptat, le vom pune în aplicare”, a declarat Marius Budăi, la finalul ședinței de guvern de vineri.

Reamintim că valoarea estimată pentru achiziţionarea serviciilor de consultanță este de 19.703.800 lei cu TVA (tariful orar al experților a fost estimat la 300 lei/oră), precizează Caietul de sarcini pentru achiziţionarea „Serviciilor de asistență tehnică pentru elaborarea unui nou cadru legislativ privind sistemului public de pensii”.


El a criticat asumarea prin PNRR a unui plafon de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile publice:

„Critic acest 9,4% prins în PNRR pentru că nu-l înțeleg. De ce UE are acum 13%, noi prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%? Eu personal nu înțeleg (…)

Ar trebui să ne spună fostul ministru care a prins acest lucru în PNRR, în contextul in care media UE cu plata pensiilor din sistemul public doar este de 13%.”

Conform unor surse din PSD, ponderea în PIB a pensiilor este principalul punct din PNRR pe care social-democrații și-au propus să-l negocieze cu executivul UE.


PSD și-a propus să obțină acceptul Comisiei Europene pentru un procent de 11,5% din PIB, atât cât este prevăzut în Legea pensiilor din 2019.

(Citește și: „De ce sunt pensiile un punct fierbinte în negocierile PNL-PSD: presiunea reformei sistemului„)

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a menţionat joi că în programul de guvernare nu există nicio renegociere a PNRR, iar peste doi ani Comisia Europeană permite evaluarea parcursului acestuia şi dacă există întârzieri pe anumite proiecte se pot face modificări pentru a eficientiza implementarea. 

De asemenea, Florin Cîțu a atras atenția că liberalii nu au făcut o alianţă cu PSD, ci o coaliţie de guvernare, un compromis, care urmăreşte realizarea reformelor promise de liberali.

În momentul în care îşi va da seama că mersul reformelor este afectat, a adăugat Florin Cîțu, va cere sfatul colegilor liberali, însă PNL nu se va retrage de la guvernare, deoarece are premierul.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat despre declaraţiile liderului PNL Florin Cîţu potrivit cărora PNRR nu poate fi nici optimizat, nici modificat, a răspuns ironic: „Înseamnă că cei de la Comisia Europeană greşesc şi domnul Cîţu are dreptate. Mă aşteptam, de altfel”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: