joi

21 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 decembrie, 2021

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu (foto), a declarat marți că Executivul ia în considerare „o echilibrare a pensiilor speciale”, referindu-se la faptul că pensiile militarilor sunt mai mici decât ale altor categorii pentru care aceste venituri nu sunt calculate pe principiul contributitivității.

„Există o problemă a pensiilor speciale care nu au fost indexate de ani de zile”, a spus marți seara, la România TV, noul ministru de Finanțe.

Câciu a mai spus că numeroși pensionari militari au pensii foarte mici în comparație cu alte persoane din aceeași categorie, pe listă fiind chiar și veterani din Irak și Afganistan.


„Trebuie să facem o echilibrare pentru că sunt foarte mulți care au rămas cu venituri foarte mici”, a adăugat Adrian Câciu.

Din 2017, pensiile militarilor nu se mai indexează automat de fiecare dată când cresc salariile celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii speciale. 

În momentul luării acestei decizii, fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu spunea că statul nu poate suporta aceste majorări inechitabile:

„Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120% faţă de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale pe care le au cei care sunt activi.


Se ia 85% din brut şi se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. (..)

Pensia se actualizează întotdeauna în funcţie de cei care sunt activi.

Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25%, şi le vom creşte, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate”.

Reamintim că programul noului Guvern, PSD-PNL-UDMR, prevede eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și aleșilor locali (primari și viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene). Conform mai multor decizii CCR, pensiile speciale ale magistraților nu pot fi eliminate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: