joi

18 aprilie, 2024

constatare amiabilă online

17 octombrie, 2022

Începând de luni, 17 octombrie 2022, șoferii implicați într-un accident rutier soldat doar cu pagube materiale pot face o constatare amiabilă online.

În urmă cu câteva luni, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a anunțat că a aprobat un proiect care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România.

Constatare amiabilă electronică

Una dintre reglementările introduse în premieră este formularul de constatare amiabilă online. Concret, de acum înainte formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic.


Conform noilor reglementări, „în cazul completării formularului de constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.”

Baza tehnică a fost dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ.

Constatare amiabilă online, pe telefonul mobil

Pentru a completa formularul de constatare amiabilă online trebuie să vă instalați aplicația „Amiabila” pe telefonul mobil.


1. Descarcă aplicația pe telefonul mobil. Primul pas este să descarci gratuit aplicația din Google Play Store sau App Store direct pe telefonul mobil.

2. Următorul pas este să îți creezi un cont de utilizator în aplicația Amiabila. După ce ți-ai creat și verificat contul, poți începe procesul.

3. Ține evidența constatărilor pe termen lung. Constatările au rubrică separată, unde poți urmări istoricul propriu sau de unde poți crea oricând o nouă constatare amiabilă online cu butonul “Adaugă Constatare”.

4. Completarea datelor personale. Aplicația integrează un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (tehnologie OCR – Recunoașterea Optică a Caracterelor).

5. Completarea datelor referitoare la momentul accidentului. Amiabila dispune de localizare exactă prin GPS și autocomplează adresa unde s-a petrecut accidentul, în cazul în care nu știi adresa.

Constatare amiabilă pe telefonul mobil

6. Selecția daunelor provocate. Pentru a descrie cât mai obiectiv accidentul, ai posibilitatea de a selecta direcția impactului cât și avariile suferite de vehicul.

7. Această constatare amiabilă online îți permite să construiești circumstanțele accidentului. Împrejurările selectate de tine influențează individual construcția schițelor și le oferă participanților la accident ocazia de a-și exprima punctul de vedere. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.

8. Completarea datelor vehicului B. Conducătorul vehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel, aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibilă trimiterea documentelor comune către asiguratorii ambelor părți implicate.

9. Crearea schiței accidentului. În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întample.

10. Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asiguratorilor. După ce participanții sunt de acord cu circumstanțele create în urma procesului de înregistrare, este nevoie de semnatura ambelor părti implicate. Ai opțiunea să trimiți documentele asiguratorilor RCA ai celor două părți.

constatare amiabilă online
Foto: amiabila.com

Constatare amiabilă online – ce mai trebuie să știi

Aplicația dispune de autentificare în doi factori pentru a păstra siguranța datelor tale.

Poți înregistra toate vehiculele pe care le utilizezi (chiar și ocazional) pentru a fi sigur că ai toate datele la îndemână în caz de accident.

Poți accesa portofoliul daunelor tale direct de pe mobil dar și de pe website-ul Amiabila.

Interfața este simplă, interactivă și intuitivă, iar procesul linear te îndrumă pe tot parcursul acestuia.

Cu ajutorul tehnologiei OCR (Recunoașterea Optică a Caracterelor), câmpurile cu date personale se completează automat printr-un simplu scan al documentelor tale.

Aplicația este conectată cu toți asiguratorii RCA din România.

De ce ți se cer datele personale

Pentru generarea constatării amiabile de accident și notificarea asiguratorilor RCA, pot fi prelucrate următoarele date ale persoanei vizate (clientul):

  • data și localizarea evenimentului sunt necesare pentru o constatare amiabilă online,
  • numele și prenumele conducătorilor auto, ai martorilor, ai proprietarilor sau deținătorilor auto,
  • numărul de telefon mobil al proprietarului / conducătorului auto, ai martorilor,
  • adresa de e-mail,
  • adresa de domiciliu,
  • fotografii ale daunei sau alte fotografii încărcate de utilizatori,
  • seria și numărul CI/BI / pașaport / card diplomatic,
  • data expirării CI/BI / pașaport / card diplomatic,
  • numărul permisulului de conducere, categoria, data expirării / certificatului de înmatriculare a vehiculului,
  • seria caroseriei și numărul de înmatriculare auto,
  • seria și numărul poliței de asigurare RCA, perioada de valabilitate, asiguratorul și emitentul,
  • existența asigurării casco,
  • coordonatele GPS,
  • semnăturile.

Scopul prelucrării acestor date este reprezentat de identificarea persoanelor care se înregistrează în aplicația AMIABILA precum și de respectare a cerințelor legale privind încheierea constatării amiabile de accident în format electronic.

Furnizarea numărului de telefon și a adresei de e-mail are ca scop atât stabilirea identității clientului, cât și stabilirea unui mijloc de comunicare cu acesta.

Foto: NettoFigueiredo / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Amenda rovinietă România. Sancțiunile ajung la 11.900 de lei

Diferența dintre donație și sponsorizare. Care e mai avantajoasă pentru firma ta

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: