vineri

10 mai, 2024

26 iunie, 2022

Liderii UE s-au întâlnit, vineri, pentru a discuta noi măsuri de a gestiona o eventuală reducere unilaterală a livrărilor de gaze rusești către Europa, de a limita impactul inflației asupra economiei europene și de a căuta surse alternative de aprovizionare, potrivit Reuters.

Liderii europeni au acuzat totodată Moscova de faptul că folosește energia ca pe o armă, Germania avertizând că ar putea fi nevoită să închidă parțial industria la iarnă, din cauza reducerii cantității de gaze.

Dacă joi liderii europeni au sărbătorit pasul făcut de Ucraina în direcția aderării la UE, discuțiile de vineri au vizat impactul economic al războiului lansat de Rusia la sfârșitul lunii februarie.


„Noțiunea de energie ieftină a dispărut. Noțiunea de energie rusă a dispărut, în esență, la rândul său și acum suntem cu toții în procesul de asigurare a unor surse alternative”, a precizat prim-ministrul leton Krisjanis Karins, adăugând că guvernele trebuie să „susțină acele părți ale societății care suferă cel mai mult”.

Potrivit unui draft de declarație văzut de Reuters, liderii celor 27 de națiuni ale UE dau vina pe războiul început cu exact patru luni în urmă pentru creșterea uriașă a prețurilor și încetinirea economică de la nivel global.

În urma sancțiunilor occidentale fără precedent, circa 12 state europene s-au confruntat până acum cu reduceri ale fluxurilor de gaze din Rusia.

„Este doar o chestiune de timp până când rușii vor închide de tot robinetul de gaz”, a precizat un oficial european înaintea discuțiilor de vineri.


Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat că țara sa se îndreaptă către o penurie de gaz dacă livrările Rusiei vor rămâne la fel de scăzute ca în prezent, iar unele industrii vor trebui să se închidă la iarnă.

„Companiile ar trebui să oprească producția, să-și concedieze muncitorii, lanțurile de aprovizionare s-ar prăbuși, oamenii s-ar îndatora pentru a-și plăti facturile la încălzire”, a declarat el pentru revista Der Spiegel, adăugând că toate acestea fac parte din strategia președintelui rus Vladimir Putin de a diviza opinia publică.

UE s-a bazat pe Rusia pentru circa 40% din necesarul său de gaz înainte de război – procentul fiind de 55% în cazul Germaniei- un gol dificil de acoperit, în special pe o piață globală foarte strânsă deja.

Gazul ca armă

Inflația a fost principala preocupare a discuțiilor de dimineață ale liderilor europeni, cu privire la situația economică a UE, dar au existat și comentarii pozitive despre creștere și sezonul turistic de vară, a precizat o altă sursă.

Inflația din zona euro a atins maxime istorice de peste 8%.

Potrivit proiectului de declarație văzut de Reuters, liderii UE consideră că „folosirea gazului drept armă de către Rusia”, dă mână liberă Comisiei Europene să găsească modalități de a asigura „aprovizionarea la prețuri accesibile”.

„Trebuie să începem să cumpărăm energie în mod colectiv, trebuie să implementăm plafoane de preț și trebuie să facem planuri împreună pentru a trece peste iarnă”, a declarat vineri prim-ministrul belgian Alexander De Croo, la sosirea la summit.

Spania și Portugalia au plafonat prețurile gazelor pe piața locală a energiei electrice în această lună, dar alte state avertizează că plafonarea prețurilor ar perturba piețele de energie și ar împovăra și mai mult bugetele publice, guvernele fiind nevoite să plătească diferența dintre prețul plafonat și prețul de pe piețele internaționale de gaze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: