luni

29 aprilie, 2024

25 mai, 2020

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru a-şi reduce cheltuielile energetice mari.

Conpet Ploieşti (COTE) se alătură programelor (mult mai substanţiale) Romgaz (SNG) şi Hidroelectrica de expansiune în producția de energie verde.

(Citiți și: „Din marile planuri de investiţii de miliarde: Hidroelectrica în centrale eoliene offshore, Romgaz în petrochimie)

Conpet va deveni astfel prosumator, având posibilitatea să introducă în sistemul energetic electricitatea produsă şi neconsumată, dar va şi folosi suprafeţele „neproductive” din jurul a cinci staţii de pompare, prin instalarea de panouri fotovoltaice sunt propuse ca locații stațiile de pompare țiței: Poiana lacului, Cartojani, Bărbătești, Băicoi și Călăreți.


Conpet consumă mari cantități de energie pentru pomparea ţiţeiului pe distanţe de sute de kilometri.

„Procesul de transport prin conducte a țițeiului prin operarea Sistemului Național de Transport al petrolului prin conducte implică un consum energetic important de aproximativ 20 GWh annual”, spune compania în Strategia de investiţii 2020 – 2025 pe care o va supune aprobării acţionarilor în 12 iunie.

Viitorul transportului de țiței în România

Pe de altă parte, programul fotovoltaic al Conpet face parte dintr-o strategie mult mai largă de investiţii de 450 de milioane de lei, care vizează modernizarea şi reabilitarea capacităţilor de transport, ceea ce înseamnă că activitatea companiei este departe de a fi lipsită de perspectivă.

Importul de țiței (plus condensat și gazolină) acoperă mai mult de jumătate (52%) din cantitatea de aproape 1,84 milioane de tone transportată prin conductele administrate de Conpet în primul trimestru din 2020.


Conpet vrea să investească 160 milioane lei pentru demararea și finalizarea lucrărilor de înlocuire pentru subtraversarea Dunării și a brațului Borcea „prin foraj orizontal dirijat etapizat” și peste 100 de milioane lei în înlocuirea a 124 km de conducte de transport țiței.

Alte obiective sunt redimensionarea parcurilor de rezervoare, finalizarea implementării Sistemului Informatic de Evidență Geografică Patrimonială la Conpet pentru gestionarea riscurilor operaționale, finalizarea optimizării sistemului SCADA.

Principarii clienţi ai Conpet (COTE) sunt OMV Petrom (SNP), Petrotel Lukoil și Rompetrol Rafinare (RRC). Compania operează o rețea de conducte cu o lungime de 3800 km, care traversează 24 de județe ale țării. Acţiunile COTE sunt listate la Bursa de valori Bucureşti, unde compania are o valoare de piaţă de peste 727 milioane de lei.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri are peste 58% din acţiuni, fondurile de investiţii şi alte persoane juridice peste 27%, iar investitorii individuali restul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: