UPDATE: Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat marți seară că PNL refuză ca UDMR să conducă în continuare Ministerul Mediului, situație în care ”lucrurile se opresc”.
Declarația lui Kelemen Hunor:
”Am impresia că respectarea acordului se referă doar la rotația premierilor. În rest, totul e în aer. Cei doi parteneri au spus că au împărțit toate ministerele între PSD și PNL. (…) Când eram aproape de o soluție, am aflat că nu se poate: UDMR trebuie să renunțe și la Dezvoltare și la Mediu. (…)
Am făcut oferta să conducem în continuare Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă. PNL are ambele ministere, nu poate renunța la ele. La un moment dat, președintele PSD a spus că poate ceda PNL ori Ministerul Economiei, ori MIPE, ori Sănătatea, dacă ei renunță la Mediu în favoarea UDMR. Ceea ce nu s-a vrut, s-a votat altfel în PNL.
În acest moment, lucrurile se opresc, fiindcă nu am reușit să ajungem la un consens. Am arătat, dincolo de seriozitate și profesionism, și flexibilitate. Dar la impuse nu se poate lucra. Până dimineață, până când listele de miniștri sunt trimise la Parlament, se pot întâmpla multe lucruri, dar nu putem spera prea mult. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe…”
Informația inițială:
Liderul grupului de deputați UDMR, Csoma Botond (foto), a anunțat marți că Uniunea rămâne la guvernare alături de PSD și PNL doar dacă va păstra în viitorul guvern portofoliul Mediului și dacă va putea nominaliza un titular la Ministerul Energiei.
Deputatul maghiar a explicat într-o conferință de presă că Uniunii i s-au oferit marți, la prânz, aceste două ministere în viitorul guvern Ciolacu. Președintele formațiunii, Kelemen Hunor, a obținut acordul pentru această modificare de responsabilități, dar ulterior PNL a transmis că ”nu renunță” la Ministerul Mediului.
Participarea UDMR la guvernare stă sub semnul întrebării, în negocierile purtate între președinții PSD și PNL conturându-se, începând de luni, două variante de guvern, cu sau fără UDMR.
Poziția inițială de negociere a Uniunii a vizat păstrarea portofoliului de la Dezvoltare, eventual cedarea Ministerului Mediului pentru un altul.
”Suntem împinși în afara guvernării”
„Am fost de acord și am decis să devenim și mai flexibili, dacă putem păstra și un minister pe care l-am condus până acum. Am zis să acceptăm oferta transmisă nouă: ministerul Mediului și Energiei. Această ultimă ofertă (mediu și energie – n.r.) a fost făcută la ora 14.30. Nu acceptăm decât această ofertă.
Au apărut probleme la PNL. Dacă s-au răzgândit, cu părere de rău, nu putem participa în continuare la guvernare”, a declarat Csoma Botond.
„Putem accepta Energia și Mediu”, a repetat liderul grupului de deputați UDMR, comentând că Uniunea este ”împinsă” în afara guvernării și că UDMR nu este „cârpa nimănui”.
Care este oferta PNL pentru Uniune
Înainte de o ședință de partid, la prânz, Nicolae Ciucă a anunțat că PNL oferă UDMR doar Ministerul Energiei.
„Am discutat cu domnii Ciolacu şi Kelemen Hunor. Am discutat care sunt variantele pe care putem să decidem în continuare şi a rămas stabilit ca PNL să ofere un minister pentru UDMR, este vorba de Ministerul Energiei, cel de-a doilea e oferit de către PSD”, a afirmat, marţi, Nicolae Ciucă.
Chestionat dacă mai e valabilă o altă variantă şi anume, cum spunea PSD, să fie oferite portofoliile Energie şi Mediul şi PNL să primească drept compensaţie unul dintre ministerele PSD, cel am Sănătăţii, Nicolae Ciucă a răspuns: „Nu. Şi acum PNL intră în Biroul Politic Naţional pentru a aproba cele propuneri”.
Întrebat dacă această ofertă cu Energia şi Mediul nu a fost discutată de Marcel Ciolacu cu el, înainte să fie prezentată colegilor din UDMR, liderul PNL a replicat: „Nu am pus această variantă pe masă”.
Chestionat dacă PNL ar putea renunţa la Ministerul Mediului, liderul liberalilor a spus scurt: „Nu este vorba de a renunţa”. „Noi am oferit Ministerul Energiei. Dacă doresc, pot să ia Sănătatea”, a completat Nicolae Ciucă.
***