joi

30 mai, 2024

14 mai, 2024

Creșterea puternică a producției industriale în luna martie de 3,9% (lună/lună) și 2,8% (an/an) i-a surprins pe analiștii economici. Prognoza BCR era de scădere cu -0,7% comparativ cu aceeași lună din 2023.

Indicatorii de încredere s-au îmbunătățit în prioada recentă, economia zonei euro dă semne de revenire iar consumul final al gospodăriilor din România este solid, stimulând cererea pentru bunuri produse de industria locală.

Refacerea prognozelor

Prognoza BCR pentru creșterea producției industriale pentru întregul an 2024 a fost revizuită în sus, la +3,1% de la 2%. În 2023, producția industrială a scăzut cu 2,5%.


Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 3,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+5%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1%). Industria extractivă a scăzut cu 2,2%.

Datele trimestriale arată o tendință pozitivă a industriei care a crescut în T1/2024 cu 1% (trim/trim) și o scădere de 0,9% în termeni anual. În ultimul trimestru din 2023, producția industrială scăzuse cu 1% (trim/trim) și -1,2% în termeni enuali.

Sentimentul economic revine în domeniul pozitiv

BCR România Manufacturing PMI a urcat la 51,5 în aprilie de la 49,3 în martie, atingând cea mai bună valoare de până acum.

„Acest lucru ar putea sugera o revenire a sectorului prelucrător românesc, deși recuperarea pierderilor din sector este de așteptat să fie neliniară”, consideră economiștii BCR într-o notă transmisă marți.


Componenta producției industriale a Indicatorului Sentimentului Economic s-a îmbunătățit la 0,3% în aprilie, de la -0,3% în martie, susținut de numărul în creștere al comenzilor noi din industria prelucrătoare. Utilizarea capacităților de producție a scăzut la 68,9% în T2/2024 față de 71,2% în T1/2024, sugerând că cererea rămâne slabă și fabricile locale lucrează încă sub potențial.

Indicatorii externi de încredere au arătat unele evoluții pozitive în aprilie. HCOB Eurozone Manufacturing PMI a rămas pe un teritoriu de contracție, dar încrederea în mediul de afaceri s-a îmbunătățit. Componenta industrială a indicelui Ifo al climatului de afaceri pentru economia germană a crescut ajutată de așteptări mai bune.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: