luni

1 iulie, 2024

14 mai, 2024

Rata anuală a inflației a scăzut în aprilie la 5,9%, pentru a treia lună consecutiv, însă tendința nu este într-atât de mult ireversibilă, încât să fi convins Banca Națională să reducă luni dobânda-cheie.

Scăderea inflației sub 6% în aprilie, de la 6,6% în martie s-a datorat în principal reducerii puternice a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică.

Inflația CORE2 ajustată (inflația generală minus prețurile administrate, prețurile volatile, tutun și alcool), care este urmărită îndeaproape de BNR, a continuat să scadă în aprilie până la 6,7%, de la 7,1% (an/an) în martie. Este foarte probabil ca inflația de bază să se situeze peste nivelul inflației generale până la sfârșitul anului.


Inflația de bază de 6,7% în aprilie, a fost alimentată de serviciile de bază și principalele componente ale mărfurilor nealimentare, aici regăsindu-se creșterea accelerată a veniturilor reale. Toate acestea, plus incertitudinile fiscale generate de depășirea semnificativă a țintei pentru deficitul bugetar, au determinat Banca Națională să amâne pentru luna iulie prima reducere a dobânzii-cheie, cu 0,25 puncte procentuale.

Creșterea salariilor se reflectă în scumpirea serviciilor

Cele mai puternice presiuni inflaționiste au venit din partea serviciilor prestate populației, care au crescut cu aproximativ 0,6% (lună/lună) pe fondul unei creșteri mai ample a salariilor, care au o pondere foarte mare în costrui. Dintre acestea, transportul aerian, îngrijirea medicală, igiena și cosmetică, serviciile de apă și canalizare au avut cea mai notabilă creștere lunară în aprilie. Prețurile alimentelor au crescut cu aproape 0,4% l/l, pe fondul scumpirii cărnii și fructelor (în special citrice). Prețurile la produsele nealimentare, pe de altă parte, au scăzut cu aproximativ 0,4% l/l, după ce prețurile mai mari la combustibili au fost compensate în întregime de scăderea semnificativă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,36%.

Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 6,3%.


Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,17%, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023, şi s-au ieftinit uşor, cu 0,35% faţă de martie 2024. Aici detergenţii s-au scumpit cel mai mult, cu 25,64%, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023, şi cu 2,04% faţă de martie 2024. Cel mai mult s-au ieftinit gazele, cu 10,79%, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023, dar şi faţă de martie 2024.

(Citiți și: ”Analiză / De ce iubește guvernul inflația: În 2023, din creșterea cu 61 mld. a veniturilor, 45 mld. au venit din inflație. Când veniturile cresc mult mai rapid decât PIB”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: