sâmbătă

13 iulie, 2024

14 mai, 2024

Marile companii energetice din Europa renunță la investițiile ESG (environment, social, governance), își dublează volumul activității principale, acordă dividende generoase acționarilor și iau în considerarea mutarea în Statele Unite pentru a-și spori capitalizările – potrivit datelor agregate din relatările Reuters, Financial Times și Bloomberg.
Shell, BP și TotalEnergies se redescoperă, ceea ce investitorilor activiști nu le este pe plac, dar toți ceilalți sunt încântați, scrie Reuters.

În urmă cu trei ani, marile companii petroliere – Big Oil – din Europa au elaborat programe pentru a urma tranziția energetică și de a trece de la activitatea lor de bază spre o mai mare diversificare a afacerilor în domenii noi precum energia eoliană, fotovoltaice, încărcarea vehiculelor electrice, producția de biocombustibili și orice altceva în afară de hidrocarburi.

La acea vreme, companiile petroliere încercau să atragă o parte din sectorul investitorilor ESG – environment, social, governance – în curs de dezvoltare, la concurență cu companiile care se dezvoltau în baza subvențiilor guvernamentale și răspunzând apelurilor activiștilor de mediu care cereau renunțarea la petrol și gaze naturale.


După doar trei ani, această abordare s-a schimbat radical. Criza energetică din Europa, care a început la sfârșitul anului 2021 și a căpăta proporții spectaculoase în 2022, a dat o lovitură investițiilor ESG – și a reamintit lumii despre despre ce este vorba cu investițiile: banii.

În cel mai recent raport financiar trimestrial, BP a indicat că s-ar putea să nu mai respecte planul de reducere cu 25% a producției de petrol și gaze, până la 2 milioane de barili echivalent petrol pe zi, până în 2030. Planul, anunțat pentru prima dată de fostul CEO Bernard Looney în 2020, a fost modificată anul trecut, deoarece BP și-a dat seama că investițiile în tehnologia de tranziție nu aduce bani. Acum, succesorul lui Looney, Murray Auchincloss, a spus că compania poate atinge această țintă sau nu.

„Două milioane bepz (barili echivalent petrol pe zi) este un număr decent de respectat chiar și acum. Ar putea fi mai mare? Da. Ar putea fi mai mic? Da”, a spus el, subliniind că BP adoptă o abordare pragmatică, „bazată pe randamente”, „care va ajuta la informarea a ceea ce credem că va fi producția noastră în 2030, dar mă concentrez pe randamente și cash-flow, nu pe volum”. a spus el, conform Reuters.

Acționarii companiei sunt cu siguranță încântați să audă acest lucru, cu excepția acelor activiști care au încercat să determine pe BP ca și pe celelte „Big Oil” să își reducă și mai mult activitatea de bază. Dar acești investitori activiști au primit mai puțin sprijin de la ceilalți acționari, o dovadă suplimentară că valul se îndreaptă acum pentru majorarea producției de petrol și gaze. Investitorii au încercat ESG. Nu a funcționat așa cum a fost anunțat inițial. Acum s-au întors la petrol și gaze și doresc să câștige banii. Deci Big Oil se conformează cererii majorității acționarilor.


BP a raportat o scădere a profitului net pentru primul trimestru din cauza prețurilor mai scăzute la gaze naturale, dar și-a menținut planul de răscumpărare de acțiuni neschimbat, în valoare de 3,5 miliarde de dolari care urmează să fie realizat în prima jumătate a anului.

Shell, dimpotrivă, a raportat o creștere a profitului net din primul trimestru. Dar, de asemenea, și-a păstrat obiectivul de răscumpărare de acțiuni neschimbat, în ciuda sugestiilor analiștilor că ar putea răscumpăra și mai multe acțiuni. CEO-ul Wael Sawan a explicat că planul de răscumpărare face parte dintr-o strategie, mai degrabă decât dintr-o cursă de a returna cât mai mulți bani acționarilor în cel mai scurt timp posibil.

„Acesta este al zecelea trimestru consecutiv în care am cumpărat acțiuni de peste 3 miliarde de dolari. Este vorba despre o capacitate constantă de a putea face acest lucru pe mai multe trimestre. Și nu este doar faptul că vrem să răscumpărăm la un preț al petrolului de 90 sau 85 de dolari, trebuie să ne gândim și la modul în care putem răscumpăra acțiuni la 50 de dolari [barilul de petrol]”, a spus el, citat de FT, la publicarea rezultatelor Shell din primul trimestru.

Cel de-al treilea supermajor al Europei, TotalEnergies, desfășoară aceeași strategie: menține acționarii fericiți, dar fără să exagereze. După ce a raportat venitul net în scădere, la fel ca cel al BP, din cauza prețurilor mai scăzute la gaze, compania și-a reiterat planurile anterioare de răscumpărare de acțiuni și investiții pentru anul viitor, majoritatea investițiilor fiind destinate dezvoltării proiectelor de exploatare petrol și gaze.

CEO Patrick Pouyanne de la TotalEnergies i-a îndemnat pe liderii politici să accepte faptul că lumea va continua să folosească cantități tot mai mari de petrol în viitor, semnalând că Big Oil știe de unde vin banii și chiar dacă investește masiv în proiecte de tranziție, majoritatea investițiile sale sunt în domeniile afacerilor sale de bază: petrol și gaze.

TotalEnergies își păstrează neschimbat bugetul pentru investițiile legate de tranziție. Shell și-a revizuit obiectivul pe termen mediu de la 23% din totalul investițiilor la 19% până în 2030. BP este în mod deliberat ambivalent. Marile companii petroliere din Europa inversează cursul de acum trei ani, pentru că au trebuie să facă față concurenței companiilor similare din SUA. Acestea au investit mult mai puțin în tranziția energetică și au fost recompensate cu creșterea mai rapidă a prețurilor acțiunilor cotate la bursă.

Pare contraintuitiv ca pe fondul politicilor agresive de mediu, a presiunilor exercitate de ONG-uri care luptă împotrivă schimbărilor climatice, Big Oil să își schimbe strategiile. Însă în lumea reală, petrolul și gazele naturale se vând pe bani frumoși, iar producătorii lor câștigă sume imense. Este o lecție simplă pe care Big Oil din Europa se pare că o uitaseră, dar pe care au reînvățat-o rapid.

Ce este ESG și de ce a fost considerat o investiție sigură?

Acum trei ani, companiile doreau să atragă investiții care să aibă în vedere și criterii legate de protecția mediului și sustenabilitate așa-numitele criterii ESG – environment, social, governance reprezentau un trend în domeniul investițiilor, și un element esențial pentru a atrage atenția investitorilor.

Factorii ESG – Environmental, Social, Governance reprezintă aspecte ale activităților operaționale ale companiilor care au un impact asupra mediului și al oamenilor (clienți, angajați, furnizori și alții) și se referă la modalitatea în care o companie își desfășoară activitățile de business (guvernanța corporativă). Astfel, în evaluarea unei companii, acești factori sunt evaluați prin indicatori care să transmită potențialilor investitori gradul de atractivitate pentru o posibilă investiție.

În funcție de categorie, factorii ESG pot fi măsurați astfel:

Mediu (Environment)

  • Emisii de gaze de seră
  • Managementul apei și apelor uzate
  • Impactul asupra calității aerului
  • Producerea și eliminarea altor deșeuri

Oameni și societate (Social)

  • Implicarea angajaților
  • Diversitate, echitate și incluziune
  • Securitatea datelor cu caracter personal
  • Drepturile omului
  • Impactul asupra comunității
  • Sănătatea și siguranța angajaților

Guvernanță (Governance)

  • Etică în afaceri
  • Comportamentul competitiv
  • Diversitatea și structura consiliului administrativ
  • Remunerarea executivului
  • Managementul intern al riscului
  • Managementul riscului sistemic

(Citiți și: ”Până și investitorii activiști renunță la campaniile ESG din cauza profitabilității scăzute”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: