joi

25 aprilie, 2024

28 iunie, 2022

Liderii G7 au convenit să analizeze și să dezvolte introducerea unor plafoane globale ale prețurilor importurilor de energie rusă, pentru a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța invazia Ucrainei, precum și să contribuie cu până la 5 miliarde de dolari pentru abordarea problemei insecurității alimentare globale, au declarat marți oficialii, potrivit Reuters.

Războiul din Ucraina și consecințele dramatice pe care acesta le-a generat la nivelul economiei globale, în special creșterea inflației alimentare și energetice, au dominat discuțiile de la summitul din acest an al grupului celor mai industrializate șapte națiuni ale lumii, care a avut loc în Alpii bavarezi.

Uniunea Europeană va explora împreună cu partenerii internaționali modalități de a reduce prețurile energiei din Rusia, inclusiv fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale prețurilor la import, se arată în comunicatul final al G7 văzut de Reuters. Oficialii precizează că acestea s-ar aplica atât pentru petrol, cât și pentru gaze.


G7 a dezbătut plafonarea prețurilor ca o modalitate de a reduce profiturile suplimentare de care se bucură Moscova, invazia Ucrainei generând o creștere bruscă a prețurilor energiei.

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol au crescut în mai, chiar dacă volumele au scăzut, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie în raportul său lunar din iunie.

O limită a prețului pe care alte țări îl plătesc Rusiei pentru petrol ar stoarce „resursele pe care le are pentru a duce războiul” și, în al doilea rând, ”ar crește stabilitatea și securitatea aprovizionării pe piețele mondiale de petrol”, a declarat marți un înalt oficial al administrației americane.

Ideea G7 este de a lega serviciile financiare, asigurările și transportul de mărfuri cu petrol de un plafon de preț așa încât orice exportator să fie nevoit să se încadreze în această limită dacă dorește să achiziționeze produse energetice ruse.


Italia, a cărei economie depinde de energia rusă, a solicitat extinderea mecanismului și pentru prețul gazelor.

Franța a propus ca mecanismul de plafonare a prețurilor să se extindă dincolo de produsele rusești, pentru a reduce prețurile, în contextul în care țările G7 și UE caută surse alternative de aprovizionare cu energie.

Liderii G7 au decis totodată să mobilizeze până la cinci miliarde de dolari pentru a îmbunătăți securitatea alimentară globală, potrivit unui oficial american de rang înalt, SUA contribuind cu peste jumătate din această sumă, care ar urma să fie destinată eforturilor de combatere a foametei în 47 de țări.

G7 încearcă să mobilizeze țările emergente, multe cu legături strânse cu Rusia, să se opună invaziei Ucrainei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: