joi

28 martie, 2024

22 martie, 2023

Comisia Europeană lucrează la un plan care ar permite vânzările de mașini noi cu motoare cu ardere internă care funcționează exclusiv cu combustibili sintetici, neutri din punct de vedere climatic, în încercarea de a rezolva disputa cu Germania cu privire la eliminarea treptată a acestor mașini până în 2035, potrivit Euractiv.

Proiectul sugerează crearea unui nou tip de categorie de vehicule în Uniunea Europeană pentru mașinile care pot funcționa numai cu carburanți neutri. Astfel de vehicule ar trebui să utilizeze tehnologie care le-ar împiedica funcționarea dacă sunt utilizați alți combustibili.

Propunerea ar putea oferi producătorilor de mașini o cale de a continua să vândă vehicule cu motor cu combustie după 2035, data la care legislația europeană va interzice vânzarea de mașini noi care emit CO2.

(Citește și: ”Industria auto lucrează la carburanți sintetici și hibridizare, sub biciul legislației europene”)


După luni de negocieri, statele membre UE și Parlamentul European s-au pus de acord, anul trecut, cu privire la această directivă.

Ministerul Transporturilor din Germania a depus însă, spre surprinderea multora, obiecții de ultim moment la lege, cu câteva zile înainte de un vot final în urma căruia ar fi intrat oficial în vigoare. Cererea principală a ministerului este ca UE să permită vânzările de mașini noi care funcționează cu carburanți sintetici după 2035.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze proiectul. „Discuțiile sunt în desfășurare între Comisie și autoritățile germane”, a spus purtătorul de cuvânt.

Un oficial al UE a declarat luni pentru Reuters că orice propunere privind înregistrarea mașinilor cu combustibil sintetic va fi făcută numai după ce legea de eliminare treptată a motoarelor cu ardere va fi adoptată.


La nivel mondial există la ora actuală foarte puține capacități de producție de carburanți sintetici ecologici. Printre cele mai de anvergură proiecte este cel al companiei Porsche, din Chile.

Carburanții sintetici pot fi obţinuți din cărbune, gaz metan sau biomasă prin diferite metode.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: