duminică

19 mai, 2024

18 octombrie, 2023

Țările UE au rezolvat marți disputa legată de reforma pieței de energie electrică a blocului, punând capăt unui conflict acerb dintre Franța și Germania privind utilizarea subvențiilor pentru proiecte de energie curată.

Conflictul risca să schimbe planurile UE de a accelera investițiile în energie verde și de a reduce facturile consumatorilor după criza energetică de anul trecut legată de războiul Rusiei din Ucraina.

Motivul disputelor Paris – Berlin

Preocuparea Berlinului a fost că noile reguli ar permite Franței să scoată profituri uriașe din energia nucleară, profituri pe care să le redistribuie în propriile sale industrii, oferindu-i un avantaj competitiv.


Parisul a insistat că politica energetică este o alegere suverană și blocul beneficiază de electricitatea sa ieftină – și curată – produsă din energie atomică.

Dezacordul Paris – Berlin viza utilizarea unor scheme de investiții susținute de stat, așa-numitele Contracte pentru Diferență, în baza cărora guvernele și dezvoltatorii de energie convin asupra unui preț fix pe care firmele îl primesc pentru electricitatea pe care o produc.

Dacă prețurile volatile ale pieței scad sub rata convenită, statul rambursează diferența companiei energetice sub formă de subvenție. Dar dacă prețurile spot cresc peste acest nivel, producătorul plătește diferența înapoi guvernului.

Preocuparea Germaniei, precum și a Luxemburgului, Belgia, Danemarca, Țările de Jos și alții, a fost că Franța va avea acces la profituri uriașe prin aplicarea Contractelor pentru Diferență la reactoarele sale nucleare existente, având în vedere că acestea furnizează 70% din energia electrică a țării la costuri de producție sub piața spot, pe care apoi le-ar putea redistribui către industria sa.


Discuția a fost definită și de temerile din Berlin că firmele germane ar putea fugi în Franța, atrase de prețuri mai scăzute la energie.

La rândul său, Paris caută modalități de a-și susține operatorul nuclear, EDF, aflat în dificultate financiară.

Cum s-a soluționat problema

În încercarea de a găsi un echilibru între cei mai mari doi membri ai blocului, miniștrii au fost de acord că guvernele „pot decide” să aplice Contractele pentru Diferență reactoarelor nucleare existente, cerând însă în același timp Comisiei să se asigure că orice venituri recuperate de producători „nu creează denaturări nejustificate ale concurenței… pe piața internă a UE”.

„Acest tratament special, care ar fi beneficiat doar Franței, a fost acum complet eliminat din proiectul Comisiei UE”, a spus un diplomat. Acordul de marți a venit după luni de negocieri care au văzut deja o întâlnire similară a miniștrilor din iunie prăbușită din cauza dezacordului.

Capitalele UE vor trebui să negocieze cu Parlamentul European soluția găsită marți, negocierile interinstituționale urmând să înceapă joi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: