2 decembrie, 2021

Deși pleacă deja de la reafirmarea pozițiilor diferite privind reformarea piețelor comunitare ale energiei, miniștrii Energiei din țările UE se reîntâlnesc, joi, ca să găsească soluții comune de răspuns la scumpirea galopantă a electricității și gazelor.  

Redutele reformării pieței energiei

Germania, Danemarca, Ţările de Jos şi alte şase state membre și-au exprimat opoziţia faţă de solicitările venite din partea guvernelor altor state vizând reformarea pieţelor energetice europene, într-un comunicat comun emis miercuri, citat de Reuters.

Plafonarea preţurilor sau trecerea la un sistem diferit de stabilire a preţurilor naţionale la electricitate sunt, de asemenea, criticate de declarația menționată, ai căror semnatari se tem că ar putea fi descurajate tranzacţiile cu electricitate între statele membre şi ar submina stimulentele pentru adăugarea de energie regenerabilă în sistem.


Pe de altă parte, Spania, Franța și Polonia fac parte din grupul țărilor care propun reformele pieței energetice europene, inclusiv unele pentru a limita operațiunile speculative pe piața certificatelor de emisii de CO2.

O altă măsură cerută de acest grup, pe care o susține și România, este achiziția în comun de gaze naturale. Germania se opune.

(Citește și:Minunata lume (energetică) nouă. Au apărut CRONICILE Nº 88. Titlurile și autorii”)

Acuzațiile privind speculațiile pe piața certificatelor de emisii nu au fost dovedite de un raport preliminar al Agenţiei Europene de Cooperare a Reglementatorilor din energie (ACER), care nu a descoperit abuzuri pepiața respectivă și nici deficienţe majore cu privire la modul cum este concepută în prezent piaţa europeană de electricitate.

Negocieri privind clasificarea resurselor de energie verzi

Miniştrii europeni ai Energiei vor mai analiza şi progresele făcute în cadrul negocierilor destinate impunerii unor ţinte mai ambiţioase la nivelul UE în ceea ce priveşte îmbunătăţirea eficienţei energetice şi extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu.


De asemenea, va fi abordată și „taxonomia privind finanţarea sustenabilă” (clasificarea titpurilor de energie după criteriile nepoluării), în condiţiile în care statele membre aşteaptă să vadă care va fi decizia Comisiei Europene cu privire la includerea gazelor naturale şi energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi.

Lituania va informa despre importanța asigurării securității nucleare la centrala nucleară din Ostrovets  (Bielorusia), în conformitate cu nivelurile de siguranță recunoscute din UE.

Belgia va împărtăși informații despre impactul „regulii 70%” aplicabilă interconexiunilor proiectelor hibride offshore.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: